Ege Postası
Geri

Halil Solak: 'Dağ’ın kaşıkla topladığı oyları, İnan kepçe ile geri veriyor'

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında konuştu. CHP İzmir Büyükşehir Adayı Cemil Tugay’ın proje lansmanı toplantısını değerlendiren Solak, "Elle tutulur bir proje göremedik. Hayal kırıklığı oldu." dedi. Solak, CHP'deki 1 Nisan hesaplarına da tepki gösterdi. Öte yandan AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan'ın Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi hakkında sarf ettiği sert ifadeleri de değerlendiren Solak, "İzmir’in değeri olan bir iş insanını eleştiri sınırlarını aşarak söylemlerde bulunmak İzmir'in hoşgörüsüne sığmaz. Eleştirmek başka üste çıkıp hakaret etmek başka. Burada hakaret ediliyor. Saygın bir iş insanının dininden ve kimliğinden vurarak açıklama yapması olacak iş değil. Aday olduğu günden beri Hamza Dağ oyları kaşıkla topluyor. Alsancak’a gidiyor ve kentin yaşamına, laik yapısına dokunmayacağını söylüyor. Dağ’ın kaşıkla topladığı oyları genç vekil İnan adeta kepçe ile geri veriyor." dedi.
Halil Solak: 'Dağ’ın kaşıkla topladığı oyları, İnan kepçe ile geri veriyor'
Haberler / Yerel Politika
1 Mart 2024 Cuma 19:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi.

TUGAY PROJELERİ ‘ÇALAKALEM’ HAZIRLAMIŞ!

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay’ın proje lansmanını değerlendiren Gazeteci Halil Solak, “Salonda coşku yoktu. Projelerin ise çoğu var olan projelerdi. Elle tutulur bir proje göremedik. Hayal kırıklığı oldu. Bu proje lansmanından umutluyduk. Üç adayı değerlendirdiğimiz zaman Hamza Dağ’ın vaatleri daha elle tutulur geldi bana. Üç adaya göre Dağ’ın projeleri daha iyiydi. Ayrıca zaten bütün oklar üzerinizde ben Cemil Tugay’dan bir tane prestij proje beklerdim. Hamza Dağ’ın prestij projesi Körfez Geçiş Projesiydi. Ümit Özlale’nin ise Karşıyaka’dan Alsancak’a yürüyüş yolu projesi örnek gösterilebilir. Tugay’ın projelerine baktığımız zaman kendince ayağı yere basan projeler sundu. Ancak lansman ve projeler beğenilmedi. Ulaşım projelerine baktığımız zaman Karabağlar- Gaziemir metrosu hazır sadece onay bekliyor. Örnekköy her şeyiyle hazır. Çiğli’de tramvayın İZBAN’a bağlanması tek projeydi. Metrobüs projesi var. Benim gördüğüm kadarıyla projeler ‘çalakalem’ hazırlanmış. Konak’tan Karşıyaka istikametine olacak şekilde örneğin bir prestij metro projesi beklerdim. Halkapınar’dan başlayarak Altınyol’a paralel bir metro projesi beklerdim. Hamza Dağ’ın Körfez Geçiş Projesi, 50 bin sosyal konut, suya indirim vaadi gibi net vaatleri var. Özlale ise su faturalarına yüzde 35 indirim yapacağını söyledi. Tugay ise, ‘statü statü indireceğim’ diyor. Net olmanız gerekiyor. Ümit Özlale 7/24 ulaşım olacağını söyledi. Hamza Dağ’da yeni çevre yolu projesini açıkladı. Benim için Tugay’ın proje lansmanı hayal kırıklığı oldu. Yapay zeka dairesi kuracağını söyledi. Teknoloji çağındayız ancak ben bunu proje olarak göremem” dedi.

25 BİN KONUTU NEREYE YAPACAKSINIZ?
 
AK Parti Adayı Hamza Dağ’ın 50 bin sosyal konut vaadine karşı Tugay’ın 25 bin konut vaadine değinen Solak, “25 bin konut yapacağını söyledi. Ancak nerede yapacağını söylemedi. İzmir’in Konak, Karabağlar, Karşıyaka, Buca, Bornova’nın bir kısmında yapı stoku çok eski. Sadece başlıklar altında sıralanmış vaatler var” ifadelerine yer verdi.

ÖNCELİK HİZMET BİNASI DEĞİL!
 
30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan belediye hizmet binasına ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Solak, “Belediye binasının aynı yere yapılacağını söyledi. Yıkmak yerine o dönem neden güçlendirilmedi anlamadık. İzmir’in simge yapılarından biriydi. Ayrıca İzmir’in önceliği hizmet binası değil. İzmirlilerin önceliği  koku, trafik ve kentsel dönüşüm. Bunlar dururken hizmet binası öncelik değil” dedi.

MONORAY NEREDE?

Monoray projesini hatırlatan Solak, “İZSİAD’a konuk olduğunda Bayraklı Şehir Hastanesi’ne ‘monoray’ vaadinde bulunmuştu. Orada bir ulaşım eksikliği var. Bu lansman toplantısında ise ‘Şehir Hastanesi için teleferik projesi var, yapılabilir. Monoray için nasıl bir proje yapabiliriz, bakacağız.’ dedi. Bu da kesin değil” diye konuştu.

“KARŞIYAKA STADI SİYASETE ALET EDİLİYOR

Yapımı yılan hikayesine dönen Karşıyaka Stadı için Cemil Tugay, iktidara rest çekmişti. Stat vaadini değerlendiren Halil Solak, “Stadı verin biz yaparız diyor. Karşı taraf da siz bırakın biz yaparız’ diyor. Karşıyaka Stadı uzun zamandır AK Parti-CHP arasında gidip geliyor ve siyasete alet ediliyor. Göztepe’nin Stadı ve Altay’ın Alsancak stadı bitirildi. Karşıyaka hala bekliyor” dedi.

‘YÜZME GÖNDERMESİ”

Tugay’ın Körfez’de 'Yüzecek misiniz?' diyorlar ama önce ben yüzmeyeceğim açıklamasını değerlendiren Solak, “Tunç Soyer’e göndermede bulundu. Soyer 5 yıl önce ‘Körfez’de yüzeceğim’ iddiasında bulunmuştu. 5 yılın sonunda Güzelbahçe’de yüzmüştü. Körfez’in hali yine içler acısıydı. Çiğli arıtma tesisinin 4. Fazı inşaatı devam ediyor. Tugay, görev süremde ‘5. Fazı ben yapacağım’ dedi. Bakalım göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

“KEM KÜM ETMENİN MANASI YOK”

CHP Adayı Cemil Tugay’ın, İzmir’in riskli yapı stokuna ilişkin açıklamasına değinen Gazeteci Halil Solak, “Tugay önce yüzde 50, sonra yüzde 60 ardından yüzde 70 dedi. Geçtiğimiz günlerde İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir’in riskli yapı stokunu yüzde 60-70 arasında olduğunu söyledi. Burada Büyükşehir adayı olarak söylemeniz gereken şudur, ‘İzmir’in genel durumunu raporları görmeden bir değerlendirme de bulunmam doğru olmaz’ dersiniz. Ancak şunu söyleyebilirsiniz; ‘Karşıyaka’dan örnek verecek olursam tamamen (örnek vermek için söylüyorum.) Karşıyaka’nın riskli yapı stoku yüzde 45 bunu yaptığımız incelemelerden biliyorum’ dersiniz. Büyükşehir’deki raporları görmedim. Öyle kem küm ederseniz 50-60-70 taksit taksit söylerseniz ‘İzmir’den
haberiniz yok’ diye tepki alırsınız.

CHP’Yİ HAYRETLE İZLİYORUZ

CHP’de 1 Nisan’ı bekleyenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Solak, “5 Kasım’dan sonra CHP’de büyük bir değişim yaşandı. Değişim olduktan sonra insanlarda bir umut oluştu. Büyük bir seçim kaybedilmişti ve sorumlular istifa etmiyordu. Kılıçdaroğlu seçim yenilgisini de ağır bir tablo olarak değerlendirmiyordu.  Ancak çok önemli bir seçim kaybedilmişti. İnsanlar umutsuzdu. CHP'deki değişim yeni bir umut vermişti. Ancak aday belirleme sürecinde parti paramparça oldu. Bazı isimler aday olmayınca küstü. İstifa edenler başka partiye gidenler oldu. Bağımsız olanlar oldu. Herkesin hesabı 1 Nisan artık. Kılıçdaroğlu, ‘Yerel seçimlerde başarısızlık olursa oturup tartışacağız’ bu yaptığı açıklama ile bu tahmin ile parti yönetimini şimdiden hedefe koyuyor. Kılıçdaroğlu'nun 1 Nisan açıklaması, Tuncay Özkan’ın açıklaması ve Tunç Soyer’in Diyarbakır ziyareti ile Narlıdere Metrosu açılışında 'değişim altı boşaltıldı' söylemlerine baktığımızda amaçları kaybettikleri parti yönetimini 1 Nisan'da yeniden ele geçirmek. Başka bir açıklaması yok. Ben CHP’yi hayretle izliyorum. Seçimi birlik içinde 'nasıl alırız, nasıl bir belediye daha fazla alırız' diye düşüneceklerine değişik söylemler görüyoruz. 31 Mart’ı değil de 1 Nisan’ı baz alarak partiyi yıpratma çabalarını üzülerek izliyoruz” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ İNAN KAŞIKLA TOPLANAN OYLARI KEPÇEYLE VERDİ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Yapay zeka teknolojilerinin konuşulduğu bir programda “Milli Eğitim Bakanlığı tarikatlar ve cemaatler ile sözleşme imzalayacağına yapay zeka kuruluşları ile anlaşma imzalamalıdır" demişti. 

Bu açıklamanın üzerine AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan’ın, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'yi sert söylemlerle eleştirmesi İzmir’de siyasetçileri yine karşı karşıya getirmişti.

Solak konuya ilişkin değerlendirmesinde, “ÇEDES’in laik bir eğitim sisteminde olmaması gerekiyor. İzmir’in değeri olan bir iş insanın yapay zekayı tarikatlar üzerinden kıyaslamasını bağlamından koparıp, farklı mecralara çekmeye ve asılsız suçlamalarda bulunulmaya çalışılıyor. Biz İnan’ın açıklamalarını hayretle okuduk. Her fırsatta ihracat rekorları ile övünen iktidar mensubunun, ihracat için gecesini gündüzüne katan bir iş insanını hem de eleştiri sınırlarını aşarak söylemlerde bulunmak İzmir'in hoşgörüsüne sığmaz. Eleştirmek başka üste çıkıp hakaret etmek başka. Burada hakaret ediliyor. Saygın bir iş insanının dininden ve kimliğinden vurarak açıklama yapması olacak iş değil. Aday olduğu günden beri Hamza Dağ oyları kaşıkla topluyor. Alsancak’a gidiyor ve kentin yaşamına, laik yapısına dokunmayacağını söylüyor. Dağ’ın kaşıkla topladığı oyları genç vekil İnan adeta kepçe ile geri veriyor. İzmirlilerin AK Parti’ye bakış açıları zaten belli. İzmirlilerle, AK Parti arasındaki 20 yıllık duvarı aşmak kolay değil. Binali Yıldırım geldi bir tuğla koydu, Nihat Zeybekçi bir tuğla koydu. Her gelen birer ikişer tuğla koydu o duvarı aşmak için. İnan ise şu açıklamalarla o duvarı bir anda yıkıyorsunuz.” dedi.

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, ‘İzmirlilerin yaşam tarzına müdahale edilip, edilmeyeceği’ sorusuna, ‘Ben İl Müftülüğüne talip değilim’ diyerek cevap vermişti. Dağ’ın yanıtını değerlendiren Solak, “ AK Parti’ye karşı bir korku var. Bu soru başka bir yerde sorulmaz. Hamza Dağ ise siyaseten kıvrak bir zeka ile cevap verdi. İnan ise İzmir’in en değerli iş insanlarına ağza alınmayacak hakaretler etti. Gençlik kolları il başkanlığı görevini yaparken de böyleydi. Daha kontrollü cevaplar vermesi gerekiyor.” dedi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası