Ege Postası
Geri

Halk Sağlığı Müdürü Karaarslan: Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigaradır

Yozgat İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, sigaranın zararlarının saymakla bitirilmeyeceğini belirterek, akciğer kanserinin en büyük nedeninin sigara olduğunu söyledi.Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Karaarslan ve sağlık...
Halk Sağlığı Müdürü Karaarslan: Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigaradır
Haberler / Güncel
1 Mayıs 2013 Çarşamba 17:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yozgat İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, sigaranın zararlarının saymakla bitirilmeyeceğini belirterek, akciğer kanserinin en büyük nedeninin sigara olduğunu söyledi.

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Karaarslan ve sağlık ekipleri, ilde faaliyetini sürdüren iş yerlerinde sigara denetimi yaparak, sigaranın zararlarını anlatan broşür dağıttı. 'Havanı Koru' sloganı içeren broşürlerde, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un amacı, yasanın yararları, tütün ürünlerinin nerelerde ve ne zamandan itibaren tüketilmeyeceği, yasayı ihlal edenlere ne gibi cezai işlemler uygulanacağı konuları yer alıyor.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan ve sağlık ekipleri, ilde faaliyetini sürdüren bütün işletmeleri tek tek gezerek, sigaranın zararları konusunda firma sahiplerini bilgilendirdi. Dr. Karaarslan, denetimler sonrası yaptığı açıklamada, sigaranın zararlarına değindi. Karaarslan, denetimlerin Yozgat il genelinde devam ettiğini belirterek, "Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Sağlık Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda, insanlarımıza dumansız hava sahası oluşturma gayretimiz devam edecek. Yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlamamış olmamız esnafımızın sigara konusunda hassasiyetini gösteriyor. Tabii ki uygulamayı biz Sağlık Bakanlığımızın ‘Dumansız Hava Sahası’ sloganı altında yürütüyoruz, bizim isteğimiz, dumansız bir hava sahası oluşturulması, bu konuda özellikle işletmelerimizden destek bekliyoruz." dedi.

Kanunda belirtilen 4207 sayılı yasanın maddelerinde, içene ve işletme sahibine çeşitli cezai müeyyidelerin yer aldığını ifade eden Karaarslan, "Tabii ki ekiplerimiz ihlal tespit ettiklerinde cezai müeyyideleri uygulamak zorunda kalıyorlar, işletme sahiplerinin de böyle bir zorlukla karşılaşmaması için özellikle bu yasağa uymalarını rica ediyoruz. Şu anda denetimlerimizde böyle bir ihlale rastlamadık. Amacımız, insanlarımızı, sigaranın ispatlanmış zararından kurtarmaktır. Bugün kalp hastalıklarına bağlı ölümlerden sonra akciğer kanseri ikinci sırada yer alıyor ve akciğer kanserinin en büyük nedeni sigaradır. Sigara, sadece içene değil, aynı zamanda içilen ortamdaki pasif içiciye de büyük etki yapar. Sigara, sadece akciğer kanseri değil baş, boyun, boğaz, ağız kanserleri, mide ünserleri, pankreas kanserleri, mesane kanserleri, kadınlarda yumurtalık kanserleri sigaranın neden olduğu rahatsızlıklardan sadece birkaç tanesidir." diye konuştu.

Sigara içen anne adaylarının düşük doğum riskinin çok yüksek olduğunu söyleyen Karaarslan, "Sigara içen annelerin bebeklerinde düşük doğum ağırlıklı bebekler ve düşük zeka seviyeli bebek doğurma ihtimalleri çok yüksektir. Bilinen bütün bu zararlı etkileri nedeniyle insanlarımızı, sigaranın zararları konusunda bilgilendirmek, bilinçlerini, farkındalığını artırmak için Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak denetimlerimiz devam edecek." şeklimde konuştu.


























YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası