Ege Postası
Geri

Hamile ve nakil hastalarında 'Parvovirüs B19' tehlikesi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde çocuklarda sık rastlanan ve halk arasında beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19'un daha çok hamileler ve nakilli hastalar için bir risk oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Şener, "Hamilelerden ve kemik iliği nakli olmuş hastalardan, Parvovirüs B19 hastası çocuklardan uzak durmalarını istiyoruz. Çünkü bu çocuklarda bulaşıcılık periyodu da kısa sürüyor" dedi.
Hamile ve nakil hastalarında 'Parvovirüs B19' tehlikesi
Haberler / Güncel
18 Haziran 2024 Salı 10:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 vakaları arttı. İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'Tokatlanmış yanak sendromu' olarak da bilinen ve Parvovirüs B19'un çağındaki çocuk hastalıklarının içinde en sık görülenlerden biri olduğunu belirten yaz aylarında artış olduğunu belirtti. Genellikle okuldaki çocukların çocuklarındaki dağılımları ve her 4 ila 7 yıllık bir enerjiye neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. ağrıları, kas ağrılarıyla başlıyor. Üçüncü günün sonunda tipik olarak yüzde hiperemi ile birlikte tokat yemiş gibi bir dünyada bir travma yaşanmış gibi dalgalanmalarla yanaklarda kendini kaybediyor" dedi.

'HAMİLELER VE ORGAN NAKLİ OLANLAR RİSK GRUBUNDA'

Parvovirüs B19'un aslında çocukluk çağı hastalıkları içerisinde çok tehlikeli korkulacak bir hastalık grubu olmadığını belirten Prof. Dr. Yakın takip gerekiyor. Özellikle organ nakli, kemik iliği nakli olan hasta akışları seyredebiliyor. Avrupa Birliği ülkelerine baktığınız zaman özellikle Kovid-19 sürecinden sonra Hollanda, Almanya, Fransa, İtalya, Belçika gibi dolaşımdan bir dönem kaybolmuş ve yeniden pik yaptı".

'BİRBİRİNE KARIŞTIRILABİLİR'

Kovid-19 döneminde virüsün ortadan kaybolduğunu söyleyen Prof. Dr. Şener, şu şekilde devam etti: "Beşinci hastalıkta yaz döneminin kayıtlı bir hareketdenmacı süt çocuk iklimlendirmecilerinden, çocuk hastalıkları uzmanlarından, acil servislerden geri bildirimler başlar. sonra yeniden özellikle bu mevsimsel değişim mevsim değişikliği olduğu için bir dalgalanma, bir kıpırdanma meydana gelebilir. Sadece Parvovirüs B19 için değil, diğer bütün yaştaki yırtılmalar değişebilir. Şu anda panik yapacak, korkulacak, endişeli olacak bir durum değil. Çağ hastalıklarının hepsi birbirine benzediği için bir araya getirilebilir. Mutlaka çocuk hekimi, çocuk uzmanı, cilt hastalıkları uzmanı, tıbbi hastalıklar uzmanının görmesi gerekiyor" dedi.

'PARVOVİRÜS B19 HASTASI ÇOCUKLARDAN UZAK DURMALARINI İSTİYORUZ'

Prof. Dr. Şener, özetle şöyle devam etti:

"Parvovirüs B19, 5'inci hastalık tipik olup ateş 3'üncü gün sonra yayılır. Eğer 3'üncü gün sonra devam edemezseniz rahat olabilirsiniz. Bunun Parvovirüs B19, 5'inci hastalık olduğunu kaydetmiştir. 3'üncü gün sonra devam ederse başkalıya devam edebilir Bunların arasında herhangi bir hastalık gelmiş olabilir ki, bunların bazılarına antibiyotik vermemiz gerekiyor. Çünkü bu gelişmeleri takip etmeden, gözlemek, diğer çocukluk hastalıklarıyla farklılaşmak gerekiyor. Çünkü bazı çocukluk çağlarında oluşabiliyor. Kızamık gibi ya da hareketli hastalıklar gibi ağır seyrediyor" diye konuştu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası