İZMİR - Kanser hastalığına şifa bulmak için yolu İzmir’deki hastanelere düşen pek çok kişinin yakından bildiği KİTVAK, zorlu tedavi süreçlerinde moral ve destek vermek için onlarca iyilik meleğini yanına katarak yürümeye devam ediyor. "İnanırsak olur" diyerek önce 2004 yılında Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’ni yapan, arkasından onun hemen karşısında 102 yataklı 40 odalı konukevini hayata geçirerek Türkiye’de bir ilke imza atan KİTVAK, kafeteryadan çocuk oyun salonuna, çamaşırhaneden modern odalara varana kadar tam anlamıyla bir yaşam merkezi yarattı.
KİTVAK, şimdi de Dokuz Eylül Üniversitesi’ne gelen hastaların ve yakınlarının araç içlerinde, beton üzerine serilmiş battaniyelerde ve bekleme salonlarında yatmaması için 68 yatak, 34 odalı bir konukevini daha hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda DEÜ ile protokol de imzalayan KİTVAK, hastaların yalnız olmadığını gösterecek, soğukta sıcakta sığınağı olacak yeni odaları için bağışçılarını bekliyor.
"EKONOMİK, HİJYENİK, MORAL DEPOSU"
Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi İklil Ulueren, yüzde 30’unu onkoloji hastalarına ayırdıkları Konukevi’nde bütün servislere hizmet verildiğini anlattı. Ulueren, Türkiye’nin dört bir yanından İzmir’e şifa bulmak için gelen hasta ve hasta yakınlarının tedavi süreçlerini çok üzücü koşullarda, hastane bahçelerinde perişan vaziyette yaşamalarına çok üzüldükleri için ekonomik, hijyenik ve onlara moral verebilecek bir merkezi hayata geçirmeye karar verdiklerini söyledi. Özellikle kemoterapi gibi dönemlerde hastaların başını sokabilecek temiz bir barınma yerinin çok önem taşıdığını kaydeden Ulueren, iyiliksever İzmirliler ve Ege Üniversitesi’nin ortak çabasıyla hayallerini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
ACIYI YAŞAYAN DAHA ÇOK BAĞIŞ YAPIYOR
Böyle bir hizmete imza atmaktan kaynaklı çok mutlu olduklarını vurgulayan Ulueren, şimdi de DEÜ’ye bir konukevi yapmak için protokol imzaladıklarını, hasta akışı çok olan İzmir’de acıları biraz olsun hafifletmek için barınma koşullarının çok önemli olduğunu kaydetti. Ulueren, bu tür zorlu projeleri hayata geçirirken farkındalığı yüksek insanlara ihtiyaç olduğunun da altını çizerek, "Yakın çevrede ve ailede çeşitli hastalıklar yaşandığında duyarlılık maksimum düzeyde oluyor. Sizin yakınınızda olmadığı zaman ilgi duyamayabiliyorsunuz. Bu da doğal bir şey" dedi.
KEŞKE İHTİYAÇ OLMASAYDI
Çocuk misafirler başta olmak üzere tüm konuklarla çok yakından ilgilenen KİTVAK Konukevi Müdürü Feride Akşit de şu anda yüzde 50 doluluk oranının olduğunu belirterek, "Bu düşük bir oran değil. Zaman içinde istikrarlı bir grafik yakaladık. Mümkün olan en çok kitleye ulaşmak için çalışmalarımız sürüyor. İnsan 'Tam dolu olmasa da ihtiyaç olmadığının göstergesi olsa' diye düşünüyor" dedi. Akşit ayrıca, özellikle bebek ve çocuk misafirlere özel bir önem verdiklerini belirterek, "Minik konuklarımız için hazırladığımız oyun odasında onlara moral kaynağı olmaya çalışıyoruz. Onların bir gülümsemesi bizim mutlu olmamıza yetiyor. Umarım bütün konuklarımız en kısa zamanda sağlıklarına kavuşur" dedi.
KONUKEVİ’NDE NASIL KALINIYOR'
Günlük ücreti 12.5 ile 40 TL arasında değişen Konukevi’nde kalmak için Ege Üniversitesi Hastanesi sistem kurmuş. Buna göre ihtiyaç duyan hasta ve hasta yakınları doktordan aldığı bilgi formunu ulaştırıp orada kalabiliyor.
TABELALARIN ANLATTIKLARI
Konukevi’ni gezerken bağış yaptığı için adı odalara verilmiş insanlar için bazen 'adına' bazen 'anısına' yazıldığını görüyor ve İklil Ulueren’e 'Pelin Akdağ Anısına' tabelası altında bunu soruyoruz. Ulueren’in yanıtı şu şekilde:
"Yaşayan bağışçılar için adına tabelası, vefat etmiş hastalar için de anısına tabelası konuluyor. Örneğin Pelin Akdağ Tülay Aktaş Hastanesi hastasıydı. İzmir’de onun için bir bağış kampanyası yapıldı. Bağışlar toplanmaya başladı ama Pelin dayanamadı o kadar süre ve kaybettik. 14 yaşlarındaydı. Ailesi Pelin için toplanan parayı oda bağışı olarak KİTVAK’a yönlendirmeyi arzu etti ve Pelin’in adı burada sonsuzla kadar yaşayacak." (DHA)