Bunun kuyruklara da yol açabileceğini belirten yetkililer, yolcuların en az bir saat daha erken gitmelerini önerdi. Sadece İstanbul Atatürk Hava Limanına günde ortalama 50 bin araç girişi oluyor. Gelenlerin sayısı 150 bini buluyor. Bu sayı İzmir’de 16 bin, Antalya’da 22 bine ulaşıyor.
Havalimanları girişinde araçlar da aranacak
İstanbul Atatürk Hava Limanında gerçekleştirilen “canlı bomba” eyleminden sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü uluslar arası havaalanlarında öncelikle başlatılmak üzere yeni güvenlik önlemlerini uygulamaya koyuyor. Bundan böyle yolcuların ve beraberindekilerin havaalanı girişinde aranması, şüpheli görülenlerin kimlik kontrollerinin yapılması istendi. Bu durumda, yolcuların her zamanki gelişlerinden yaklaşık bir saat daha erken alana gelmeleri gerekiyor.
Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz imzasıyla gönderilen genelgede, tüm havalimanlarının güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi, güvenlik yönünden boşluk olup olmadığının incelenmesi istendi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uzmanlarıyla Hava limanları mülki amirleri, emniyet yetkilileri birlikte çalışma yürütecek.
DIŞARIDA ARAMA, İÇERİDE SİVİL POLİSLER
1982 yılında Ermeni ASALA örgütü militanlarının Ankara-Esenboğa Havalimanı baskınından sonra, havaalanlarının gelişlerinde kontroller başlanmıştı. Ancak, bu uygulama yolcuların şikayetçi olması nedeniyle gevşetilmişti.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesinde, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Dalaman, Bodrum gibi havalimanlarında yapılacakları şöyle sıraladılar:
Havaalanı girişinde araçların durdurulup arama yapılabileceği ‘cepler” oluşturulacak. Burada özel güvenlikçilerin yanı sıra polis de bulunacak. Şüpheli bulunan araçlar durdurulacak, yolcular indirilecek.
Özellikle Arap ve Kafkas kökenlilere ne amaçla geldikleri, nereye gittikleri sorulacak, bunların üst araması gerçekleştirilecek.
İç ve dış hatlarda özel tim polisleri alan içine girmeden kapı çevresinde bulunacak. Yolcu salonunda sivil polisler bulunacak, bunlar şüpheli gördükleri kişileri yakın takip altında tutacak.
Taksi şoförleri “şüpheli” yolcular konusunda eğitilecek, bu durumda neler yapmaları, emniyete durumu nasıl bildirebilecekleriyle ilgili yeni arayışlara gidilecek.
Teröristlerin kimliklerinin polis tarafından görülemediği ruhsatsız oteller, günlük, haftalık ve aylık kiralık evler konusunda ilgili kuruluşlarla, belediyelerle ortak çalışma yürütülecek. Saygı Öztürk / Sözcü