Ege Postası
Geri

Haydi Egeliler kan vermeye

Ege Bölgesi Kızılay Kan Merkezi'nin stokları tükenince Kızılay tüm Egelileri kan vermeye davet etti. Kurum, çare olarak Ege Bölgesi İl Müftüleri'nden de destek istedi
Haydi Egeliler kan vermeye
Haberler / İzmir
26 Ağustos 2013 Pazartesi 09:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Yeni Asır Gazetesi'nden Onur Çakır'ın haberine göre Ege Bölgesi'nin kan stokları alarm veriyor. Bölgenin günlük kan ihtiyacını karşılayan Ege Bölgesi Kızılay Kan Merkezi'nin stokları tükendi. Kızılay, çare olarak Ege Bölgesi İl Müftüleri'nden destek isteyerek, Cuma hutbesi sonrası vatandaşların kan vermeye teşvik edilmesini istedi. Bunu üzerine tüm camilerde vatandaşlar kan vermeye davet edildi. Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, "Şu an sadece günlük kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Stoklar bitti. Eğer sıkıntı artarsa planlanmış ameliyatlar ertelenebilir. Vatandaşlar, 'sıcaklar geçsin öyle kan veririz' diye düşünüyor. Ama, bize şimdi lazım. Vatandaşlarımızı kan vermeye bekliyoruz" dedi.

Ramazan'da stoklar eridi
İzmir'in günlük 600, Ege Bölgesi'nin ise günlük 1300 ünite kan ihtiyacını karşılayan, Ege Bölgesi Kızılay Kan Merkezi yaz döneminde stokları eritti. Stokların erimesinde Ramazan ayında vatandaşların kan vermemesi ve sıcaklar etkili oldu. Ege Bölgesi Kızılay Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, kan bağışının artması için Ege Bölgesi İl Müftülerinden destek istdi. Bu çerçevede Cuma namazı hutbesinde tüm camilerde vatandaşların kan bağışında bulunması istendi.

Ameliyatlar ertelenebilir
Ege Bölgesi Kızılay Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, özellikle hastanelerdeki stokların tükendiğini söyledi. Günlük talepleri bile karşılamakta zorluk çektiklerini belirten Gök, "Eğer kan bağışları ertelenmeye devam ederse hasta yakınları hastanelerde kan aramaya başlayacak. Büyük sıkıntı olacak. Bu yüzden ameliyatlar bile ertelenebilir. Sabahtan gece yarılarına kadar kan bağışı toplamak için ekiplerimiz çalışıyor. Ancak vatandaşlar, 'Havalar sıcak kan vermeyelim' diye düşünüyorlar. Kan bize şimdi lazım. Kızılay olarak stresteyiz. Duyarlı vatandaşları kan vermeye çağırıyoruz" dedi.

İZFAŞ'tan destek istedi
Gök, Kızılay olarak 82. Uluslararası İzmir Fuarı'nda stand açacaklarını belirterek, "Geçen yıl 6 noktada faaliyet gösterdik. Ancak bu yıl bize sadece 3 nokta gösterildi. İZFAŞ'tan bu konuda destek istiyoruz. Bu sorunu aşacağımızı düşünüyorum. Şu anda günlük 900-bin 100 ünite arasında kan topluyoruz. Ancak bu yeterli değil" dedi.

Kan vermenin faydaları

Kan bağışı yaptığınızda sadece ihtiyacı olan insanın sağlığına kavuşmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendi sağlığınız için de olumlu bir şey yapmış olursunuz. İşte kan bağışı sonrasında sağlığınızdaki olumlu değişiklerden en önemlileri şunlardır:
* Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip kan yapımı canlı tutulur.
* Verilen kanın yerine anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.
* Kandaki yüksek yağ oranı düşer.
* Kan hücreleriniz yenilenir.
* Kan yapan organlarınız daha sık çalışır hale gelir.
* Sosyal sorumluluk ve ait olma hissini geliştirerek ruhsal olarak da rahatlarsınız.
* Genç hücreler dolaşıma katıldığı için, bağışıklık sistemi aktivitesi değişir.
* Her kan bağışladığınızda, kan sayımı ve kanla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testine tabi olursunuz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası