Kendilerini danışman şirket olarak tanıtan dolandırıcılar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) hibe ve kredilerinden yararlanmak isteyen girişimcilere bu desteği garanti ederek, hem fikrini hem de parasını alıp ortadan kayboluyor. Son günlerde kamu desteklerinden faydalandıracağı vaadiyle şirket patronlarından ya da işletme açma hayali kuran kişilerden para alıp sonra da ortadan kaybolan sözde danışmanlık şirketlerine yönelik şikayetler artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) KOBİ raporuna göre küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ülkemizdeki toplam girişim sayısının yüzde 99.8'ini, istihdamın yüzde 74.2'sini, maaş ve ücretlerin yüzde 54.7'sini, cironun da yüzde 63.8'ini oluşturuyor. 2014 yılında yapılan toplam ihracatın yüzde 56.4'ü de KOBİ'ler tarafından gerçekleştirildi. Ekonominin can damarlarından biri olan KOBİ'lere son günlerde KOSGEB desteklerinin artması ise dolandırıcıların iştahını kabarttı.
'FİKİRLERİNİ DE ÇALIYORLAR'
Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Emrah Tomur, bu desteklerden yararlanmak isteyen girişimcilerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. Tomur şöyle dedi:
"Ne yazık ki KOBİ'lerin ya da devlet desteği alarak şirket kurma planları yapan girişimcilerin, söz konusu hibe destekler hakkında bilgi ve farkındalık düzeyi son derece düşük. Bu durum maalesef kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilmekte. Son zamanlarda kamu desteklerinden faydalandıracağı vaadiyle şirket patronlarından ya da işletme açma hayali kuran kişilerden para alıp sonra da ortadan kaybolan sözde danışmanlık şirketlerine yönelik şikayetler bizlere kadar ulaştı. Bu kişiler SMS, e-posta ya da telefonla girişimcilere ya da KOBİ'lere ulaşıp, başvuru ücreti veya aracılık komisyonu gibi çeşitli bahaneler ile para aldıktan sonra ya hiçbir başvuru yapmadan ya da çok niteliksiz ve eksik başvuru dosyaları hazırlayarak önemli mağduriyetler yaratıyorlar. Ayrıca, girişimciler bazen paralarının yanında çok yaratıcı fikirlerini ya da yenilikçi projelerini de bu kötü niyetli kişilere kaptırabiliyorlar. Bu kişiler daha sonra bunları kendi projeleriymiş gibi yazıp devlet desteklerini alıyorlar."
'KURUMA ULAŞAMIYORSANIZ, ÜNİVERSİTELERE BAŞVURUN'
Bu tür sorunlar yaşamamak için hibe destek veren kurumların yetkilileri ile doğrudan iletişime geçilmesi gerektiğini ifade eden Tomur şöyle devam etti:
"Ancak, bu kurumlara doğrudan ulaşmanın zaman ya da ulaşım açısından mümkün olmadığı durumlarda yapılabilecek en iyi şey, şu anda neredeyse her üniversitemizde bulunan bilgi ve teknoloji transfer ofisleriyle temasa geçmek. Bu ofislerin en önemli amaçlarından biri de yenilikçi girişimciliği ve proje desteklerini kullanarak üniversite- sanayi işbirliklerini geliştirmek."
NASIL DOLANDIRIYORLAR'
Dolandırıcılar KOSGEB'in girişimcilere sağladığı 50 bin liralık hibe desteği için proje çalışmalarına yardımcı olduklarını ileri sürüyor. Bu aşamada fikrini danışman şirkete anlatan girişimciler, projelendirme çalışması için de şirkete 500 lira ödüyor. Daha sonra şirket elemanları, "Biz size kısa süre içerisinde döneceğiz" açıklamasını yapıyor. Kendini girişimciye danışman şirket olarak tanıtan dolandırıcılar, tüm bu işlemleri de internet ve telefon üzerinden yönetiyor. Ancak aradan geçen zaman içerisinde girişimci kimseye ulaşamıyor. Hem iş fikrini hem de parasını kaptıran girişimci soluğu mahkemede alıyor.