Ege Postası
Geri

Hırsızlar Asırlık Han'ı mesken tuttu: Göz göre göre yağmalanıyor!

İzmir’in en eski tarihi mekanlarından biri olan Büyük Kardiçalı Hanı kaderine terk edildi. İzmir’de meydana gelen depremler sonrasında ağır hasar alan tarihi handa kiracılar tahliye edilirken, asırlık han bomboş kaldı. Henüz başlanmayan restorasyon çalışmaları ise hırsızlar için adeta bir fırsata dönüştü.
Hırsızlar Asırlık Han'ı mesken tuttu: Göz göre göre yağmalanıyor!
Haberler / İzmir
24 Ekim 2023 Salı 11:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

GÖNÜL MORSÜNBÜL/EGEPOSTASI- Büyük Kardiçalı Han ve Pasaj’ı İzmir'in tütün ticaretindeki başarısıyla tanınmış ailelerinden olan Kardiçalı ailesi tarafından 1923'te inşa edildi.

Türkiye'de betonarme mimarinin ilk örneklerinden biri olan asırlık han, kuruluşundan günümüze kadar birçok iş yerine ve esnafa ev sahipliği yaptı.

CUMHURİYET İLE YAŞIT!

Konak'ta Cumhuriyet Bulvarı ile Mimar Kemalettin Caddesi'nin kesiştiği köşede yer alan Yüzyıllık Büyük Kardiçali Han’ı İzmir’in simge yapılarından biridir.

Cumhuriyet ile yaşıt olan asırlık han zaman içinde çıkan yangın ve yaşanan depremler nedeniyle ağır hasar alınca, yıkılma tehlikesine karşı kiracılar tahliye edildi.

Boşaltılan Büyük Kardıçalı Hanı, bugünlerde ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle kendi başına ayakta durabilme mücadelesi veriyor.

Uğrak bir işhanından metruk bir binaya dönüşen Büyük Kardiçalı Han ve Pasaj’ı can ve mal güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınmaması nedeniyle bölgede büyük bir tehlike saçıyor.

HER AN YIKILABİLİR!

Gümrük otobüs duraklarının da yer aldığı bölgede, ağır hasarlı olan Han, her an yıkılma tehlikesiyle burun buruna.

İnsan trafiğinin yoğun olduğu hanın çevresi herhangi bir şekilde önlem alınmadığı gibi, sadece Konak Belediyesi tarafından ‘Can ve mal güvenliğiniz için yaklaşmak tehlikelidir’  ibarelsinin yer aldığı bir tabela asıldı. 

HIRSIZLARIN YENİ ADRESİ

Kiracıları tahliye edildikten sonra herhangi bir güvenlik önlemi alınmayan ve boş bırakılan Büyük Kardıçalı Hanı'na hırsızlar dadandı.

Hırsızlar gece yarısı ve sabaha karşı içeri girerek, elektrik kablolarından sayaçlara, demir malzemelerden, musluk ve fayanslara, kapılardan prizlere kadar ne bulurlarsa yağmalayıp  götürüyor. Yüzyıllık tarihi han göz göre göre parça parça sökülüyor.

 

‘HER YERİ PARAMPARÇA ETTİLER!’

Hırsızlara karşı herhangi bir önlem alınmadığını belirten ve ismini vermek istemeyen bir esnaf, isyan etti. Esnaf, ‘Bıktık vallahi bıktık. Her gün geliyoruz yeni bir şey sökülüp götürülmüş. Bu Pasaj çok büyük. Birkaç yerden girişi var. Daha  bu sabah ben kendim iki kişiyi kovaladım. Ne bulurlarsa alıp götürüyorlar. Her yeri paramparça ettiler. Yazıktır, günahtır. Madem restore edilecek ya bir an önce edilsin ya da kimsenin giremeyeceği şekilde kapatılsın. Bu Han, yoğun bakımda bir hasta gibi. Öldü ölecek. Acil müdahele edilmeli’ dedi.

‘BU HAN ‘KİMSESİZ’ KALDI’

Kapıları ve camları kırık olan hanın gece saatlerinde daha da tehlikeli bir hal aldığını vurgulayan başka bir esnaf ise ‘ Burada uzun zamandır esnafım. Bu pasajda kimler geldi kimler geçti. Burası çok işlek bir tarihi mekandı. Birçok insan buradan ekmek kazanıyordu. Tabi depremler sonrasında çok hasar aldı, çok yaralandı. Burası asırlık bir han. Tahliye kararı verince de bu han kimsesiz kaldı. Ben gece geç saatlere kadar buradayım. Akşam 11’den sonra bu han çok tehlikeli oluyor. Her tipten insan var. Uyuşturucu içeni, içki içeni, sokakta kalanı buraya geliyor. Dönüp bir şey demeye korkuyor insan. Ya doluysa diye korkuyosun. Bu işgale yetkililerin bir an önce dur demesi lazım’ dedi.

Bölgede konuştuğumuz birçok esnaf Büyük Kardiçalı Hanı gibi kültürel, tarihi ve simgesel değeri yüksek olan bir yapının daha fazla hasar almadan bir an önce güvence altına alınarak korunması ve hak ettiği değere kavuşması gerektiğini söylediler. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası