Ege Postası
Geri

Hortoğlu: Cami - Cemevi projesi barışa ve hayra yöneliktir

Anadolu - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, cami - cemevi projesinin barışa ve hayra yönelik olduğunu belirtti. Hortoğlu, hiçbir şeyin kendilerini bir ve beraber olmaktan alıkoyamayacağını vurguladı. Mersin Kültürlerarası...
Hortoğlu: Cami - Cemevi projesi barışa ve hayra yöneliktir
Haberler / Güncel
5 Kasım 2013 Salı 02:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Anadolu - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, cami - cemevi projesinin barışa ve hayra yönelik olduğunu belirtti. Hortoğlu, hiçbir şeyin kendilerini bir ve beraber olmaktan alıkoyamayacağını vurguladı.

Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi'nce (MEKADİM) Muharrem ayı dolayısıyla, 'Hz. Hüseyin ve Kerbela Olayı'nın konuşulduğu 'Kardeşliğe Can Feda' paneli düzenlendi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) toplantı salonunda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü MEKADİM Başkan Vekili Erdoğan Günal yaptı.

Panelde konuşan Anadolu - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, hiçbir şeyin kendilerini bir ve beraberlikten alıkoyamayacağını söyledi: "Aynı Allah’a, peygambere ve kitaba inanıyoruz. Bizim gelecekte birlikte yaşama ülkümüz bir. Emekte biriz. Çanakkale savaşını, Kurtuluş savaşını hep beraber düzenledik. Bütün meşakkati beraber çektik. Şimdi bundan sonra beraber yaşama arzusu içinde olacağız. Dışarıdan gelecek etkiler, yönlendirmeler, bazı uğradığımız haksızlıklar ‘elbette kendi içimizde sorunları çözmek için elbette bir şeyler yaparız’ ama bu ülkeyi parçalama bölme, kaos içinde bırakma, geçmişte yaşanmış hadiseleri tekrar tekrar yaşama durumunda değiliz. Artık bunun yeterince tecrübesini kazandık."

Hiçbir zaman zaman şiddet yanlısı olmadıklarını vurgulayan Hortoğlu, mağduriyetlerinin giderilmemesi ve devletten beklentilerinin karşılanmaması sonucu bazı güçlerin istismarına uğradıklarına dikkat çekti. Hortoğlu, mücadele yöntemlerinde asla şiddetin olmayacağını kaydetti.

Panelin sonunda cami - cemevi projesi ile ilgili sorulara da cevap veren Hortoğlu, projenin Kehf Suresi’nin 110. ayetine cevap verdiğini belirterek, "Ayet-i Kerime'de 'Rabbine kavuşmayı uman barışa ve hayıra yönelik bir iş yapsın' buyruluyor. Cami - Cemevi projesi bize göre barışa ve hayra yönelik bir projedir. Bu projede cami ve cemevi bir mekanda. Ama ortak bir avluya bakıyor. Avluya çıkan kapısı tek. Bu kapı bana göre tevhid kapısıdır. Çünkü bizler aynı Allah’a inanıyoruz. Aynı Peygamber’e ve Kur’an a inanıyoruz. Bu kapıdan beraber bunlara inanan insanlar olarak geçtikten sonra avluda buluşuyorsunuz. Avluda buluştuktan sonrada kendini Rabbine yakın olmayı hangi yoldan umuyorsanız o kapıya yönelecekler. Bu cami de olabilir cemevi de. Hep söylüyoruz biz kardeşiz diye ama bunu somutlaştırmamız lazım. Kardeşiz ama niye bir araya gelmeyelim. Niye aynı avluda buluşamayalım” diye sordu.

Aşevinin iaşesini bir gün Alevi diğer gün ise Sünni bir iş adamanın sağlayabileceğini söyleyen Hortoğlu, "Orada Alevi Sünni ayrımı yapılmaksızın Ramazan ve Muharrem hassasiyetleri dikkate alınarak lokmalar yenilecek, dualar edilecek. İnsanların birbirini tanımaması en büyük problem. Aleviler nasıl ibadet ediyo? Sünniler gelecekler Alevilerle ilgili bilgi sahibi olacak. Varsa bir ön yargısı giderilecek. Türkiye'de, Anadolu'da yüzyıllarca daha birlikte yaşama zorunluluğu ve arzusunu, bu iki toplumun ibadet rituellerini yanyana yapabilecekleri, birbirlerine fiziki mekanlarını yakınlaştırmakla kalbi yakınlığa da vesile olabileceğini ortaya koymak istedik. Bir yanlış anlamayı düzeltmek isterim. Biz cemevlerimizi camilerin yanına koymakla cemevlerine bir meşruiyet kazandırmak gayreti içinde değiliz” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm, "Cephelerde zaferlerde beraber olduğumuz gibi acıları beraber yaşadığımız, kaygıları beraber çektiğimiz gibi. Bugünü yaşar, yarına yürürken birbirimize kenetlenmemiz, kucaklaşmamız, 'can feda' dememiz gerekmez m? Asla birbirimizi ötekileştirmeden, asla itmeden ve asimile etmeden, saygısızlık göstermeden, herkesi olduğu gibi ve kendi konumunda kabul ederek, herkesin kurumuna saygı duyarak bu kardeşliği derinleştirebiliriz. Ve kardeşliğimize 'can feda' diyebiliriz ve demeye devam etmeliyiz” sözlerini dile getirdi.

Konuşmacılara MEKADİM adına protokol mensupları tarafından plaket verildi. Ayrıca panel sonunda katılımcılara aşure ikram edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası