Ege Postası
Geri

Hotar'dan göç raporu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye'nin en fazla göç alan üç büyük kentinden biri olan İzmir'e göçle gelen toplam 650 ailenin kentlileşme sürecine entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan ve Nisan ayında ilk toplantısı yapılan "Göçle Gelen Ailelerde Kentlileşme Sürecine Katkı Projesi"nde alan çalışmalarını değerlendirdi.
Hotar'dan göç raporu
Haberler / Yerel Politika
14 Ağustos 2013 Çarşamba 13:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK / HABER MERKEZİ- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın Genel Koordinatörlüğünde, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ile proje paydaşlarının katılımıyla oluşan, Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu (TOSEP) çalışmaları kapsamında, “Göçle Gelen Ailelerde Kentlileşme Sürecine Katkı Projesi, Alan Çalışması Değerlendirme” toplantısı Basmane Ontur Otel’de gerçekleşti. Toplantıya İl başkan Yardımcısı Mahmut Badem, İl Gençlik Kolları Başkanı Bilal Kırkpınar, Karşıyaka İlçe Başkanı Kerem Ali Sürekli, Seferihisar İlçe Başkanı Ümit Cingöz, il yönetim kurulu katılırken, Hotar 562 denekle yapılan anketin sonuçlarını basın mensuplarıyla paylaştı. Doğu illerden İzmir’e göçün azaldığını açıkladı. 

Hotar Anket Sonuçlarına Değindi
Ankete toplam 10 ilk ve orta okulun katıldığını belirten Hotar, en çok göç alan ilçelerin Bayraklı, Bornova, Buca, Gaziemir, Konak gibi metropol ilçeler olduğunun altını çizdi. Anketi dolduranların yüzde 90 oranından kadın olduğu belirtilirken, göçle gelenlerin işsizlik sorunu yaşadığı görüldü. İzmir’e göç eden ailelerin yıllara göre dağılımında 1991-2000 ile 2001-2010 aralıkları dikkat çekerken, aylık toplam gelir dağılımında yüzde 58’inin asgari ücret sınırında, yüzde 30’un ise 800 ile 1200 lira arasında değiştiği ifade edildi. Tek çocuklu ailelerin neredeyse olmadığını belirten Hotar, ‘’Aileler yalnızca anne baba ve çocuk olarak değil, akrabalarla da yaşıyor. Madde bağımlılığından kurtulmada ailelerin yardım isteği en çok sigara ve alkol, en düşük ise uyuşturucu madde konusunda olmuştur. Ankette istenilen beceri kurslarında ilk sırayı el işi ve dil kursu, meslek geliştirme kurslarında önceliği bilgisayar ve ütü dikiş, eğitim programlarında ise ailelerin en temel isteği başarı ve öfke kontrolü oldu’’ diye konuştu.



‘’Göçü Ortadan Kaldırmak İçin Çalışıyoruz’’
Göçün doğal bir hak olduğunu belirten Hotar, yapılan anketler sonucunda İzmir’e göçün azaldığını belirlediklerini söyledi. Hükümet üstü sosyal bir proje olduğuna dikkat çeken Hotar, ‘’ Göç’ün iki ayrı noktası var. Göçün iki konusu var. Bunlardan bir tanesi göçle geldikleri yerdeki sorunları gidermeye yönelik uyumlaştırma. Bir diğeri de göç etme sebeplerini ortadan kaldırmak. Biz özellikle göç veren yerlerdeki göç sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik ciddi çalışmalar yapıyoruz. GAP, GOP gibi projeler bunun için var. Büyük illere gelen göç oranı düşmeye başladı. Mevsimlik gelen işçiler artık kendi illerinde tarım yapabiliyor. Ağırlıklı olarak göç veren yerlerdeki göçü ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışma yapıyoruz. İnsanların seyahat etme ve yerleşme özgürlükleri var. Ama biz göçü biraz daha sağlık, eğitim sebebi ile olmasını istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz’’ açıklamalarında bulundu.

Toygar; ‘’Proje Göçün Engellenmesine Katkı Sağlayacak’’
Prof.Dr. Nurselen Toygar ise yapılan çalışmaların devam edeceğini belirterek şunları kaydetti; ‘’ Buradaki kültüre nasıl uyum sağlatabiliriz, hem de göçü nasıl engelleyebilirizi düşündük. Bu projenin göçün engellenmesinde büyük katkısı olacaktır. İnsanlar doğdukları yerde mutludurlar. Eylülde okullar açılır açılmaz 10 okulumuzda, eğitimler verilecek, hangi meslek istiyorlarsa, sportif faaliyetleri ne olacaksa… Hemen ardından beceri kursları başlayacak. Bizim verdiğimiz bu eğitim programları 6-7 ay sonra sonlandırılacaktır. Onun sonunda artık eğitim almış bireylerin sonuçları değerlendirilecektir.’’

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası