Başbakan Binali Yıldırım, “Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili bütün detaylar bugün Külliye’de yapacağımız toplantıyla milletimizle paylaşacağız. Perşembe günü de özel sektör yatırım teşvik ödüllerini vermiş olacağız” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım AK Parti grup toplantısında teşvik çalışmalarında sona gelindiğine dikkat çekti. Yıldırım, “Esnafımızdan inşaat sektörüne kadar ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak bir çalışmanın sonuna geldik. Bu müjdeleri milletimizle paylaşacağız. Büyümeyi sürdürecek, piyasayı canlandıracak, uzun dönemli yatırımı teşvik edecek bu çalışma ile ekonomimizdeki her türlü tereddütü tamamen ortadan kaldıracağız.
Geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilen yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik kanun çıktı. Cumhurbaşkanımız da onayladı. Bu kanunda; kredi ve borç sözleşmesi, tapu işlemleri, teminat, şirket kuruluşları, hisse devirleri, yapı kullanım izinleri, altyapı kazıları, elektronik haberleşme altyapısına kadar tutun vatandaşın devletle olan işlerini kolaylaştıracak birçok hüküm var. Vatandaş devletin kapısında zaman kaybetmeyecek. Bir yandan bunu yaparken diğer yandan da devletin, vatandaşa verdiği hizmetleri elektronik ortama aktarma. Devlet kurumlarının kendi arasında yaptığı işleri internet üzerinden E-Devlet kapısı üzerinden yapma yönündeki çalışmamız devam ediyor. Şu anda E-Devlet kapısından vatandaşın yaptığı işlerin oranı yüzde 60 seviyelerine geldi. Bu senenin sonuna geldiğimizde artık vatandaş devletle olan bütün işlerini devletin kapısına gitmeden, memurla karşılaşmadan yapabilir hale gelecek. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili bütün detaylar yarın Külliyede yapacağımız toplantıyla milletimizle paylaşacağız. Perşembe günü de özel sektör yatırım teşvik ödüllerini vermiş olacağız” dedi.
Söz konusu sistem çerçevesinde birçok firmayla görüşmeler sürerken, bugüne kadar petrokimya, savunma sanayi, ulaşım sistemleri, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay gibi sektörlerde hayata geçirilecek 19 firmaya ait toplam yatırım tutarı 125 milyar lira olan 23 projenin destekleneceği belirtilmişti. Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında yatırımcılar; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi indirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 49 yıl süreyle bedelsiz yatırım yeri tahsisi, yatırımın tamamlanmasını müteakip öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kar payı desteği ya da hibe desteği, 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sine kadar en fazla 10 yıla kadar enerji desteği, 5 yılı geçmemek üzere aylık brüt asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği, yatırım tutarının yüzde 49’unu geçmemek üzere ve edinilen payların 10 yıl içinde halka arz veya yatırımcıya satışı şartıyla sermaye katkısı, kamu alım garantisi ve altyapı desteğiyle izin, ruhsat, tahsis, lisans ve tescillerde istisna getirilmesi şeklindeki desteklerin bir veya birden fazlasından yararlanabilecekler.
ÖZEL SEKTÖRE GÜÇ KATMALI
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, teşvik ve hibeler hazırlanırken bölgenin coğrafi ve ekonomik yapısı ile kaynak ve potansiyellerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, “Teşvikler tam manasıyla özel sektöre güç katacak şekilde kurgulanmalı” dedi. Hazırlanan teşvik ve hibelerin Ankara merkezli olarak değil, bizzat yöredeki yatırımcılar, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerinden oluşan bölgedeki aktörlerin kanaatleri dikkate alınarak hazırlanıp uygulanması gerektiğini aktaran Özakalın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teşvik ve hibeler hazırlanırken bölgenin coğrafi ve ekonomik yapısı, kaynak ve potansiyelleri iyi analiz edilerek ana başlıkların ona göre belirlenmesi ve ısrarla desteklenmesi gerekiyor. En önemli unsurlardan birisi de teşviklerin tek bir merkezden sağlanmasıdır. Ayrıca, bürokratik işlemler mümkün olduğunca azaltılmalı, mevcut işletmeler de teşvik ve desteklerden yararlandırılmalıdır.”