Ege Postası
Geri

İTO mezbaha işine girecek

İZMİR'de 2013 yılından bu yana atıl duran Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi'ne İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Odası (İTO) şirket kurarak talip olacak. İTO şubat ayı olağan meclis toplantısında, meclis üyeleri oy çokluğu ile bu şirketin kurulması ve ihaleye katılmasına onay verdi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, şirkete ortak olma konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu 'sizsiz olmaz' diyerek, ikna etmeye çalıştığını ancak "Kendi yerimde kiracı olmam' diyerek, ortaklığı kabul etmediğini söyledi.
İTO mezbaha işine girecek
Haberler / Ekonomi
24 Şubat 2016 Çarşamba 20:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Meclis toplantısında konuşan İTO 45. İç Taşımacılık Hizmetleri Grubu Meclis Üyesi Koçali Al, İzmir'in hayvancılıkta geri kaldığını öne sürerek, bu tesise talip olunmasından memnun olduğunu söyledi ve “İzmir için büyük ayıp. O tesis orada boşuna çürüyor. İzmir'de her gün bir şey kaybediyoruz. Turizmde, sanayide, hayvancılıkta sınıfta kaldık. 4.5 milyonluk kent için büyük ayıp. Küçük bir belde değiliz biz. Kemalpaşa Halilbeyli'de 100 binlik OSB ilan edildi, 25 binliklere inmedi. Günden güne besiciliği kaybediyoruz. İzmir'de canlı hayvan besicileri çok zor durumda. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan söz almak lazım. Et entegre tesisinin arazisi Milli Emlak'ın arıtma tesisi ise belediyenin. Kocaoğlu ruhsatla ilgili sorun çıkarmasın" dedi.

"İTO HEP AKÇELİ İŞLERE GİRİYOR"
39. Bilişim Grubu Üyesi Meclis Üyesi Salih Çiftçi ise İTO'nun borsa ile ortak şirket kurarak ihaleye girmesini basından öğrendiğini dile getirdi ve İTO'nun bu girişimini şu sözlerle eleştirdi: 

“Bu iş aslında bitmiş. Biz basından öğrendik. Bu sorun 2013 yılından bu yana var. Tansaş, belediyenin iken bu işletmeler kuruldu. Arazi Milli Emlak'ın. O tesisler İzmir'in vergileriyle yapıldı. 2013'te kiralama sözleşmesi bitti. Burada en kolay iş belediyeyi vurmak. Biz her mecliste burada İstiklal Marşı okuyarak şehitleri anıyoruz, saygı duruşunda bulunuyoruz. Kimse gerçekleri konuşmuyor. Gerçekten üzülüyorum. Burada belediyenin köylere ücretsiz canlı hayvan verdiğini, fidan dağıttığını duymayan var m? Belediye burayı almak istedi ancak Milli Emlak, 27.5 milyon lira talep etti. Belediye bu işe girer m? Ben sanmıyorum. Kendi tesissinde belediye kiracı olur m? İTO olarak 'neden bu tesisi belediyeye vermiyorsun' demeliyiz. Belediye 6.5 milyon lira değer biçti ve verecekti. Yine bizim odamız akçeli işlere giriyor. Odamızın görevi akçeli iş yapmak değil moderatör olmak. Bizim işimiz mi mezbaha işletmek. Her gün önümüze sermaye artırımı geliyor. Bu konu bize böyle mi gelmel? Konu bizim karşımıza geliyor. Biz 5 dakikada karar veriyoruz. Tahtalı Barajı havzası olduğu için büyütülemeyen bir tesis bu. İTO'nun işi bu m? Hep akçeli işler anonim şirket kur ve gir."

KOCAOĞLU'NA "SENSİZ OLMAZ" DEDİ AMA İKNA EDEMEDİ
İTO Meclis Başkanı Ekrem Demirtaş ise Tansaş Et Entegre Tesisi'ne belediye, İTO ve Borsa ile talip olmak için Kocaoğlu ile görüştüğünü, ancak ikna edemediğini söyledi. Demirtaş Kocaoğlu'nun destek vereceğini, ancak ortak olmayacağını belirterek, tesiste sadece canlı hayvan kesimi yapılacağını, et fiyatlarının daha rekabetçi ortamda belirleneceğini ifade etti. Demirtaş, şöyle konuştu:



"Bu konu bugünün konusu değil. Eti işleyen, pazarlayan kesimlerle bunu konuşarak bugünlere geldik. 'Başka bir yerde yapalım' dedik uygun bir yer bulma konusunda uzlaşma sağlayamadık. Burası Tansaş belediyedeyken yapıldı. Tansaş, Migros'a satıldı. Sözleşme bitince Migros bıraktı. Bırakırken hiçbir şeyini almadı. Yazıhanelerin telefonları bile orada. Kapı mühürlenmiş belediye güvenliği sağlamış hiçbir şey talan edilmemiş. Çalışan bir tesis. Şu anda küçük bir operasyonla çalışabilecek durumda. Biz burada et işlemiyoruz. Burası kesimhane olarak faaliyet gösterecek. Orada bir hayvan borsası oluşacak. İzmir'e daha ekonomik, daha rekabetçi fiyatlarla et alma fırsatı yaratılacak. Tesiste çürüme yok. Çok büyük bir yatırım da şu anda görünmüyor. Kasapların yazıhaneleri var. Hemen kasaplara kiralama başlayacak. Biz burada çalışma yaparken Defterdarlığın açtığı ilk ihaleye giremedik. İkinci ihaleye çıkılacak. Burası uzak mesafe su koruma sahasında belediyenin hizmet alanında. Aziz Bey'e dedim ki; Başkan sen Ödemiş'te mezbaha yapıyorsun ama İzmir'in mezbahaya ihtiyacı var. Borsa belediye ve biz birlikte yapalım. 'Ben kendi yerimde kiracı olmam' dedi ve olumsuz baktı. 'Başkan ne olur gel bizi yalnız bırakma siz olmadan yapamayız' dedim. 'Yaparsınız' dedi. Dün de 'hukuken hiçbir sorun yok ancak yeni bina yapamazsınız olanı kullanırsınız ve belediye açısından bir engeli yok' dedi. Sonradan çıkarsa diye şartnameye yeniden ihale şartı koydurduk. 30 yıl süreyle 80 dönüm yer. 'İTO'nun işi mi bu' eleştirileri var, takdir meclisin. Nasıl pamuk borsası kurduğuz ELİDAŞ pamukta fiyat oluşturuyorsa bu da et konusunda oluşturacak bir şirket. Alındıktan sonra en geç bir ay içinde hayvanların geldiği kesimlerin yapıldığı bir yer haline gelecek. Talan edilmiş bir hali yoktur hizmete hazır durumdadır." 

Demirtaş'ın konuşmasının ardından yapılan oylamada meclis üyeleri İTO'nun İzmir Ticaret Borsası ile şirket kurup ihaleye girmesine destek verdi. Karar yedi üyenin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. 

"DEVLETE YÜZDE 11.1 VERGİ VERİYORUZ, YÜZDE 2.6 PAYALIYORUZ"
İTO Başkanı Demirtaş, yatırımın Manisa'ya yağdığını İzmir'in verdiği vergiye rağmen yatırımda payının düşük olduğunu belirterek, “İzmir'in en büyük sorunu işsizlik. Suriyeli mülteciler de işsizlik sorununu körüklüyor. Piyasada işlerin iyi gitmediği, alacakların ve çeklerin tahsil edilemediği konuşuluyor. Böyle bir ortamda, elimizden geleni yapmaya, İzmir ekonomisini büyütmek için çalışıyoruz. Daha fazla kamu ve özel sektör yatırımlarına ihtiyacı var. 2015 yılında 45.4 milyar lira vergi ödedik. Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 11.1'i kentimizden geliyor. Fakat kamu yatırımlarından sadece 1.6 milyar lira alabiliyoruz. Aldığımız pay yüzde 2.6. 2015 yılında 3.1 milyar lira yatırım teşvik tutarı var. 6 bin159 kişilik bir istihdam yaratılmış. Komşumuz Manisa'ya o kadar çok teşvik verilirken bu yatırımlar bile mucize" dedi. 

"İZMİR YATIRIM KONUSUNDA HÜKÜMETTEN YETERLİ DESTEĞİ ALAMIYOR"

İTO Başkanı Demirtaş, BMC'nin İzmir'den Sakarya'ya gideceğini belirterek, İzmir'in yatırım ve yatırım yönlendirmesi açısından hükümetten yeterli desteği alamadığını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:


“TMSF'nin sattığı BMC'yi 751 milyon liraya Ethem Sancak almıştı. O zaman 'umarız, BMC'yi İzmir'de büyütmek için almışlardır, yoksa kent içinde kalan yaklaşık 200 bin metrekarelik arsası için değil' demiştik. Bakanlar Kurulu kararı ile Sakarya Karasu'da 746 bin metrekare alan BMC için münferit yatırım yeri ilan edildi. Durum onu gösteriyor ki BMC taşınacak ve Pınarbaşı'da yeni bir gayrimenkul projesi göreceğiz. Elbette İzmir'in pek çok projeye ihtiyacı var ancak en çok istihdam yaratacak, yan sanayisi ile birlikte pek çok iş kolunu besleyecek üretime yönelik projelere ihtiyaç var. Bakınız dünya devi Alman PD Grubu Balıkesir OSB'de 300 milyon Euro değerinde yatırım yapma kararı aldı. Almanlar Balıkesir'de havacılık ve otomotiv sektörüne yönelik kompozit, fiberglas ve polyester üretim vadisi oluşturmayı düşünüyor. İzmir, yatırım ve yatırım yönlendirmesi açısından hükümetten yeterli desteği alamıyor. Büyük bir yatırım yapmak için imar değişikliği ve izinler konusunda yerel yönetimlerle, odalarla, davalarla uğraşmak mı istersini? Yoksa yatırım için peşinizden koşan başka illere mi yatırım yaparsını? Büyük firmalar, bankalar tek tek merkezlerini İstanbul'a taşıdı. Üretim tesisleri de başka illere kayarsa İzmir ne yapaca? Yatırımcıları İzmir'e çekme konusundaki stratejilerin ve sağlanacak kolaylıkların yeniden ele almanın zamanı geldi de, geçti bile."

YENİ HİZMET BİNASI
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Birinci Kordon'da yapımı süren yeni hizmet binasında inşaatın hedefin yüzde 40 gerisinde olduğunu belirterek, kazık çakma işlemlerinin sürdüğünü, firmanın henüz boru siparişi vermediğini, Mart ayı içi 30 TIR'lık boru siparişi verilmesini beklediklerini söyledi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası