Ege Postası
Geri

İZBAN'da patlama dehşetine

İZMİR şehiriçi raylı ulaşım sistemi İZBAN treni seyir halindeyken Hilal-Alsancak istasyonu arasında bir vagonda patlama meydana geldi. 6 kişi yaralanırken,elektrik arızası nedeniyle meydana gelen patlamanın ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak, twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. VALİ TOPRAK'TAN AÇIKLAMA
İZBAN'da patlama dehşetine
Haberler / İzmir
6 Şubat 2015 Cuma 15:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK - HABER SERVİSİ / - İzmir şehiriçi raylı ulaşım sistemi İZBAN treni sefer halindeyken, vagonda patlama meydana geldi, ilk belirlemelere göre 6 kişi yaralandı.


Tren seyir halindeyken Hilal-Alsancak istasyonu arasında bir vagonda patlama meydana geldi. Tren otomatik olarak durdu, yolcular kapıları açtı, atlayıp panikle yakın olan Alsancak Garı'na koştu. 
Bazı yolcuların hafif yaralandığı belirtilirken, patlamaya ilk tespitlere göre elektrik arkının neden olduğu belirtildi. Bazı yolcular da patlamanın etkisiyle şoka girdi. Bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. Yangın kontrol altına alınırken, yolcuların tahliyesi de sağlandı. 


Olayda altı kişinin yaralandığı, iki kişinin trenden atlarken yüzünü yere çarptığı, birinin panikle kaçarken düşüp bacağının kırıldığı öğrenildi. Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev de elektrik arkının arızaya neden neden olduğunu açıkladı.



YOLCU ANLATIYOR
Yaşanan paniğin ardından hatta 12 dakikalık bir elektrik kesintisi yapıldı. 

Patlama sırasında trende bulunan Sema Cantürk Yavuz, "Ne olduğunu anlayamadık, ön vagondan büyük bir patlama sesi geldi. Tren aniden durdu ve kapılar açıldı. Yüzünde yanıklar oluşan genç bir kız vardı, onun çığlıklarını duydum. Trenden inip Alsancak Gar'a kadar yürüdük. Şoka girenler oldu. Patlama öncesi her hangi bir koku hissetmedik" diye konuştu. Şoka giren yolcular çevredekiler tarafından güçlükle sakinleştirildi.

PANTOGRAF PATLAMASI
Trende yapılan ilk incelemelerde trenin, altından geçtiği tellerden elektrik akımını almasını sağlayan 'Pantograf' adı verilen mekanizmada meydana gelen ark nedeniyle patlamanın olduğu öğrenildi. Trenin hareket etmesini sağlamak için 25 bin wolt akım gerektiği, ana trafolara gelen 154 bin woltluk akımın düşürülerek trenin akım almasını sağlayan tellere 25 bin wolt olarak verildiği belirtildi. Ayrıca, patlama nedeniyle vagondaki küçük trafoların da zarar görmüş olabileceği öğrenildi.



TREN SEFERLERİNE BAŞLANDI
Patlama sonrası bir süre aksayan tren seferleri, arızanın giderilmesinin ardından yaklaşık 1,5 saat sonra yeniden başladı. İZBAN yetkilileri konuyla ilgili incelemelere devam ederken polis de soruşturma başlattı.


İZBAN'DAN AÇIKLAMA

İZBAN'dan yapılan açıklamada olayın tren, Alsancak İstasyonu'na girerken yaşandığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"İZBAN’ın TCDD’den iki yıl önce sürücüsüyle birlikte kiraladığı 10 tren setinden birinin elektrik aksamında arklanma (kıvılcımlanma) yaşandı. Trenin Alsancak İstasyonu’na girmesi esnasında meydana gelen arklanma nedeniyle, bazı yolcular paniğe kapılıp set kapılarını manuel açarak raylara inmeye çalıştı. Anons ve yönlendirmeyi beklemeden yapılan bu hareket nedeniyle, trenden atlayıp raylara düşen yaşlı bir yolcumuzun bacağı kırılırken, iki yolcumuzun ise yüzünde hafif yaralanmalar meydana geldi. İZBAN ekipleri, alevlenmenin ve yangın riskinin yaşanmadığı  arklanmaya anında müdahale ederek olayı önlediler. Trafik ise kısa sürede normal akışına döndü. 
Böyle durumlarda mutlaka anons ve yönlendirmelerin beklenmesi gerekiyor. Trenler, üst düzey ve teknolojik güvenlik önlemleriyle donatılmıştır. Yolcularımızın bu gibi durumlarda mutlaka anonsları ve yönlendirmeleri takip etmelerini, raylara hiçbir şekilde inmemelerini önemle hatırlatırız."


VALİ TOPRAK'TAN AÇIKLAMA

İzmir şehiriçi raylı ulaşım sistemi İZBAN treni seyir halindeyken Kemer-Alsancak istasyonu arasında, elektrik arızası nedeniyle meydana gelen patlamanın ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak, twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Vali Toprak, paylaşımında şu bilgilere yer verdi;

"İzmir'de saat 14.00 sıralarında Hilal- Alsancak İZBAN istasyonları arasında sefer yapan trenin yolcu vagonu içerisinde ilk tespitlerde elektrik bağlantı noktasındaki teknik sebeplerden çıktığı değerlendirilen bir yanma olayı meydana gelmiştir. Olayla ilgili detaylı inceleme ve soruşturma titizlikle devam ettirilmektedir. Olayın etkisi ile oluşan panik, aşağı atlama, alev nedeniyle bir vatandaşımızın aşağı atlaması nedeniyle ayağı kırılmış, ilave 4 kişide de hafif şekilde yanıklar oluşmuş hastanelere sevkedilmişlerdir. Olayın ilk tespitlerde elektrik bağlantı noktasındaki teknik arızadan oluştuğu anlaşıldığından halkımızın farklı değerlendirmelere itibar etmemelerini rica ediyoruz. Hafif yaralılarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." 


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası