Ege Postası
Geri

İZENERJİ işçileri iş bıraktı!

İZENERJİ’de devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine 10 bin işçi bugün öğleden sonra iş bıraktı. Eylem kararının ardından işveren cephesinden görüşme daveti geldi. Sendika temsilcileri, Genel Sekreter Barış Karcı, SODEMSEN ve şirket yetkilileriyle yeniden masaya oturdu.
İZENERJİ işçileri iş bıraktı!
Haberler / Güncel
18 Nisan 2023 Salı 14:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ A.Ş.’de örgütlü Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerindeki kriz sürüyor. 10 binin üzerinde işçiyi kapsayan sözleşmede, daha önce yüzde 40 olan zam önerisi yüzde 45’e çekildi. Ancak bu teklif de sendika tarafından kabul edilmeyince, işçiler bugün öğleden sonra iş bıraktı.

İş bırakma kararının gölgesinde kritik gir gelişme de yaşandı. Büyükşehir yetkilileri sendika temsilcilerini görüşmeye çağırdı. Sendika, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, SODEMSEN ve şirket yetkilileriyle yeniden masaya oturdu. Öte yandan Kültürpark Basmane Kapısı önünde toplanan çok sayıda işçi, görüşmenin gerçekleşeceği İZENERJİ Genel Müdürlüğü önüne yürüdü. İşçiler yürüyüş esnasında “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Eşit işe eşit ücret” sloganları attı.

İZENERJİ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.

Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.  Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL’ye yükseltilirken iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltildi. Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi.(İHA)

  Haberin Videosu

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası