Ege Postası
Geri

İZSU'da neler oluyor'

Geçtiğimiz aylarda sıkça gündeme gelen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU firmasında çalışanları canından bezirden taşeron krizi bitmek bilmiyor. Son yapılan hizmet alım ihalesinde İZSU’da çalışan personeli istihdam etmek üzere sözleşme imzalayan ve işbaşı yapan taşeron Tekno-Yapı firması, yendien gündeme gelen maaş krizinin ardından çalışanları iş bırakma noktasına getirdi.
İZSU'da neler oluyor'
Haberler / İzmir
20 Kasım 2013 Çarşamba 13:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kış aylarında çalışanların maaşlarını alamadığı ve arkasından yüklenici firmanın kayıplara karıştığı kriz ile gündeme gelen İZSU krizi yeniden hortladı. Çalışanların maaşlarını ödemekte güçlük çeken ve personelin mağduriyeti ile gündem gelen taşeron firma Tekno-Yapı, bu sefer de işçileri güç durumda bıraktı.

BELEDİYE TARAFINDAN FİRMAYA CEZA KESİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz hafta İZSU’daki sözleşmeli personeli istihdam eden yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesi ile taşeron Tekno-Yapı’ya yaklaşık 190 bin lira tutarında maddi ceza kesti. Ancak, belediye ile firma arasında imzalanan sözleşmede belirtilmesine rağmen olası cezai yaptırımlarda çalışanların hak edişlerini ödemekle yükümlü olan Tekno-Yapı firması cezanın acısını da yine çalışanlarından çıkarttı.

FİRMA CEZAYI İŞÇİYE YANSITTI

Geçtiğimiz dönemlerde, Büyükşehir Belediyesi, İZSU’da çalışan personelin alması gereken hak edişlerini yüklenici firmaya tam ve eksiksiz ödemesine rağmen, çalışanların maaşlarını her ay eksik ya da geç ödeyen taşeron firma, belediye tarafından kendisine kesilen 190 bin TL’lik cezayı da çalışanlarına fatura etti. Yaklaşık Bin 200 TL aylık maaş alan çalışanlar, maaşları eksik yatınca şoka uğrarken, hesaplarına baktıklarında hak edişlerinden 700-800 lira kesildiğini öğrendi. Durumun kaynağı daha sonradan netlik kazanırken, personel kendilerinden kesilen bu tutarların da firmanın cezayı karşılayamadığı için, çalışanların maaşlarını eksik yatırmak durumunda kaldığını öğrendi. Belediyenin firmaya uyguladığı cezanın, taşeron firma tarafından maaşlarına yansıtılmasına tepki gösteren İZSU personeli, yaşananlara tepki göstererek ellerine kalan 400 TL ile bir ayı geçirmek zorunda kaldıklarını belirterek ateş püskürdü.

ÇALIŞANLAR TAŞERON SİSTEME KARŞI İSYAN ETTİ

Kamu İhale Kanunu gereği düşük teklif veren firmanın hizmet alım ihalesinde öne geçtiği sisteme veryansın eden İZSU personeli, taşeron sisteme karşı tepkisini göstermek amacı ile sokaklara dökülmeye hazırlandıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde konuyu kamuoyu nezdinde de dile getireceğini ve belediye yönetiminin de bir an önce hukuksal yollara başvurmasını istediklerini kaydetti. Diğer yandan yaşanan tüm bu gelişmeler rağmen örgütlü bulundukları Belediye-İş Sendikası’nın da kendilerine sahip çıkmadığını ve arkalarında durmadığını belirten emekçiler, geçtiğimiz yaz aylarında da maaşlarının eksik ya da geç yattığını hatırlatarak, İZSU’da yaşanan taşeron krizine son verilmediği takdirde iş bırakmaya hazırlandıklarını da duyurdu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası