İçi de dışı da herkesi yakar
Soma faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmanın ana delilini oluşturacak bilirkişi raporu için çekilen fotoğraf ve görüntüler, madencilerin içler acısı şartlarda çalıştığını, madenin içini ve havalandırma alanını gösteren güvenlik kameralarının çalışmadığını, uyarı cihazlarının ve monitörlerin de çok eski teknoloji olduğunu ortaya koydu.
MANİSA-Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili soruşturmada bilirkişi raporu için çekilen fotoğraflara ve görüntülere ulaştık. Kriminal Daire’nin görüntüleme birimi, fotoğraf ve görüntülerle tespitler yaptı. Savcılık dosyasına giren görüntülerde, madende kullanılan cihazların eski teknoloji olduğu ve güvenlik açığı bulunduğu tespitlerine yer verildi. İşçilerin çalışma alanı, giyinme-soyunma kabinlerinde çekilen fotoğraflarda ise madencilerin kötü çalışma koşullarını ortaya koydu. Fotoğraflarda madenin içini ve havalandırma alanını gösteren güvenlik kameralarının bazılarının çalışmadığı, uyarı cihazlarının ve monitörlerin de eski teknoloji olduğu belirlendi.
282 KİŞİYE TEŞHİS
Bombalı saldırı, doğal afet ve uçak kazası gibi felaketlerin ardından olay yerine giderek, tanınmaz hale gelen cesetleri kimliklendiren “Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme” (DVI) biriminin kimlik tespiti için yaptığı çalışmanın fotoğrafları da dosyaya girdi. İlk gün çıkarılan 282 maden işçisinin numara verilerek fotoğrafları çekildi. Bu fotoğraflardan ailelerin teşhisi üzerine kimlikler belirlendi. Çekilen fotoğraflarda 19 işçinin yanarak ve haşlanarak öldüğü, bazılarının uzuvlarının parçalandığı görüldü. Bu kişilerin kimlikleri de DNA ve kriminal çalışma sonrası belirlendi.
YANLIŞ KURTARMA MI'
Bazı işçilerin, haşlanarak ve yanarak öldüğünün belirlenmesi, “Kurtarma çalışmaları yanlış mı yürütüldü' Oksijen ve su basılması yanlış mıydı'” tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Facianın ardından birçok uzman, ilk etapta madene oksijen basılmasının yangını körüklediği, bunun yerine hava çıkış yollarının açılması gerektiğini belirtmişti. Madencilerin bir kısmının yandığını ve haşlanmış olduklarını gösteren görüntüler bu iddiaları doğrular nitelikte” dediler.
ALP GÜRKAN DİNLENECEK
Meclis Soma Komisyonu, 301 işçinin öldüğü Soma’daki madeni işleten Alp Gürkan’ı dinleyecek. Soma Araştırma Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Gürkan’ı 24 Temmuz Perşembe günü dinleyeceklerini belirtti.
Faciayla ilgili yürütülen soruşturmanın ana delilini oluşturacak bilirkişi raporu, madende yangının devam etmesi ve risk oluşturması nedeniyle tamamlanamamıştı. Madendeki yangının sönmesinin ardından bilirkişi, hafta başında ancak madene inebildi.Bilirkişi Heyetinin, maden içindeki inceleme ve keşif çalışmasının ardından raporlarını 20 gün içinde tamamlaması planlanıyor. Raporun tamamlanmasının ardından davanın da en geç kasım ayında açılması bekleniyor. Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, “Şu ana kadar sadece göçüğün meydana geldiği yere, bin 400 metreye kadar gidildi. 4 bin 500 metre çaplı bir alan. Henüz oralara gidilmedi. Buralara inilecek, inceleme yapılacak” dedi.
BİR DE ÖDÜL VERİLECEK
Soma patronuna ödül18 Temmuz 2014 Cuma 00:30 | Enerji Bakanlığı’nın taşeronu olarak kömür çıkartırken Soma’da 301 maden işçisinin katline neden olan Soma Holding’e devlet üste ödül verecek. AKP’lilerin önergesiyle, Soma’da kömür çıkaran taşeronlara 250 milyon prim verilmesi için Hükümete yetki verildi.'Soma Holding 86 milyon TL'alacak.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP tarafından verilen bir önergeyle rödovansçı ya da hizmet alımıyla çalışan dokuz firmaya bir yıllık tutarı yaklaşık 250 milyon lira olan fiyat farkı ödenmesi için Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğini söyledi. Taraf Gazetesi'nin haberine göre bu yetkinin, Meclis’te görüşmeleri 38 gün süren torba kanun tasarısında firmaların, madenlerle ilgili düzenlemelerden kaynaklanan zararlarının devlet tarafından ödenmesi için kullanılacağını iddia eden Özel, “AKP’lilerin, yaşam odası önergemizi reddederken yüzleri dahi kızarmadı ama işverene bir kalemde 250 milyon lira aktarırken elleri hiç titremiyor” dedi.
İKİNCİ SOMA KÖMÜRLERİ A.Ş.
Rödovansçı ya da hizmet alımıyla çalışan şirketlerin, kanundan kaynaklanan maliyet artışının karşılanması için Bakanlar Kurulu’na verilen yetki büyük tartışmaya sebep oldu. Muhalefet partileri, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)’nden doğacak bu maliyet artışına ilişkin bir etki analizi istedi ve dokuz maden şirketine ödenecek rakamın 250 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Bu analize göre Soma’nın en büyük rödovansçısı İmbat A.Ş.’nin 91 milyon TL daha fazla para almasına karar verilirken onu 86 milyon TL ile bir ocağında facia yaşanan Soma Kömürleri A.Ş. izledi.
(HÜRRİYET)