BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, görev süresi içerisinde yapılan hizmetleri anlatmak için Bornova Kültür Merkezi'nde basınla bir araya geldi.
Sunum öncesi konuşma yapan Başkan Mustafa İduğ, "2019 yılında mazbatayı aldık. 8 Nisan'da muhtarlar bizi ziyarete geldi. En büyük sorunun yol olduğunu söyledi. Onlara söz verdim, 'asfalt üretim tesis kuaracağız' dedim. Dünya pandemi ile durdu ancak biz durmadık. Biz Bornova'daki arkadaşlarımızla iş dünyasındaki önemli deneyimi olan arkadaşlarımızı belediyemize kazandırdık. Bu iş ekip işi. İş dünyasından elde edilen deneyimin kamuya aktarılmasını istedim" dedi.
EMEĞİN KARŞILIĞINI VERDİK
Her gün 10 bin konteyneri alan bir ekip olduğuna dikkat çeken İduğ, "İnanılmaz bir iş yapan ekiple çalışıyoruz. Biz 5 yıl içerisinde uzlaşı ile emeklerinin karşılığını vermeye çalıştık. Geçen hafta promosyon anlaşması yaptık. Bir matematik ile 20 bin 500 TL prosmosyon ödemesini yaptık" ifadelerine yer verdi.
147 ARAÇ ALINDI
147 araç alımı gerçekleştirdildiğini belirten İduğ, "Kamunun en büyük yükü kiralık araçlar. Çalışan maliyeti inanılmaz bir yere geldi ama kiralama maliyeti de bütçenin yüzde 15'ini oluşturuyordu. Bu şekilde yatırım yapamazsınız. Çünkü toplam gider içinde yüzde 65'i personel gideri kalan kısım ile diğer ihtiyaçları karşılamak mümkün değil. Giderleri aşağı çekmek gerekiyordu. Biz kira ödemiyoruz, tasarruf ettik ve 400 milyon varlığımız oldu. Deneyimin kamuya aktarımı bu. Dolayısıyla bu tasarruf ile yeni araçlar aldık. Bornova Belediyesi şeffaf bir belediye. Bütün araçlar devlet malzeme ofisinden alındı" dedi.
SAATTE 160 TON ASFALT
Bornova'da kurulan üretim tesis ile saatte 160 ton asfalt üretildiğini belirten İduğ, " Bornova'nın çevresindeki 7 ilçeye de asfalt satıyoruz. 180 liraya satın alırken 900 liraya ürettik. Biz Bornova'yı ileriye taşıyan yatırımlar yaptık. Bu kadar kazının olmasının sebebi ne? İzmirGaz Bornova'nın her tarafına döşedi. Kazıp bırakıyorlar. Bu işin böyle olmayacağını söyledim. Herhangi bir kurumun kazdığı yerşi vatandaş bize şikayet ediyorsa göz ardı edemezdik. Hemen geliştik ve şirket kurduk. Kurumlarla anlaşmalar yaptık ve çukurları kapatarak fatura kestik" dedi.
ÇARŞIDA 2 KIZ YURDU
Eğitime verilen öneme dikkat çeken İduğ, "Bir çarşıda 2 tane kız öğrenci yurdu yaptık. Bornova'da kiralar çok arttı. Toplumcu belediyecilik anlayışı ile kız öğrenci yurdu yapıyoruz. 700 öğrenciye hizmet veren bir çalışma içerisinde olacağız. Biz dijital sınıf projesi yaptık. MEB'in sitesi çöktü ama bizimki çalıştı" dedi.
PAZARYERİ SORUNUNA NEŞTER
Pazaryeri sorununun çözüldüğüne dikkat çeken Başkan İduğ, "Naldöken'de 12 ay şemsiyeler kuruluyor. Esnafın durumu kötğüydü ve sebeple şahane bir pazaryeri yaptık. 12 dönümü satın adlık. Yanına bir tane kreş koyduk. Özkanlar Pazayeri 3 yıldır kapalıydı. Hızlı bir organizasyonla haftanın 5 günü pazar kuruluyor" diye konuştu.
452 DERNEĞE HİZMET
STK Merkezini anlatan İduğ, "Biz hizmet binasına ihtiyacı olan bir belediyeyiz ancak bu ekonomide hizmet binası yaparsanız kaynakları kendinize kullanmış olursunuz. Bir alanı kiraladık, yanındaki yeri aldık ve büyük bir alana sahip olduk. Benzin istasyonu vardı. Bu istasyon yap-işlet-devret ile devredildi. Şu an bir istasyonumuz yapıldı. STK merkezi açtık. Ben Ege Otomotiv Derneği Başkanı olduğum zaman cebimden para ödedim. O sebeple kültür merkezi olan yeri STK merkezi yaptık. 452 derneğimize hizmet veriyor. Burada para değil, sinerji önemli" dedi.
23 KREŞ AÇILDI
Kreş fiyatlarının pahalılığına dikkat çeken İduğ, "Bir çocuğun kreşe gittiğinde gideri çok fazla. Biz 23 tane çocuk oyun ve aktivite merkezi yaptık. Bu alanlardan ücret almıyoruz. Sosyal devlet ve toplumcu belediyecilik anlayışının iyi örneklerinden biri. Yeni bir şey satın almak yerine doğru değerlendirmeyi önceliyoruz" diye konuştu.
"İZMİR'İN KALBİ BORNOVA"
Bornova nüfusunun gündüz 1 milyona çıktığına dikkat çeken Başkan Mustafa İduğ, "100 bin öğrenci, hastane ziyaretleri ve 17 tane sanayi sitesi var. Bütün plazalar, ayakkabıcılar, nakliyeciler burada derken Bornova İzmir'in kalbi burada. Biz 1 milyona hizmet ediyoruz ama biz İller Bankasından 470 bin nüfusa göre para alıyoruz. Benim görevim 2 ay sonra biter ve gidersem yaptığım bütün çalışmalar Bornova halkının. Bir gün hepimiz bırakacağız. Önemli olan sistemin devam etmesi" ifadelerine yer verdi.
ALTIN BİLEZİK
Mesleği olanları işe yerleştitiyoruz. Mesleği olmayanlara eğitim veriyoruz. İş arayanlarla iş verenleri bir araya getirityoruz. Asli görevimiz mi, değil.. Bornva Belediyesi'ne gelen müracaatların bir yere aktarılması gerekiyordu. 112 firmanın katıldığı bir istihdam fuarı yaptık. Bu ülkede işsizlik var mı? İşsizlik değil meslek eksikliği var. Ortaokul sonrasında insanların meslek edinmesi lazım. Altın Bilezik bu açdıan çok önemli. 2 Oda 1 iş projesiyle kadınlar ev ekonomisine katkı koyuyor. Kadınlara eve iş veriliyor. Bu projenin geliştirilmesi lazım" diye konuştu.
"BORNOVA KAPANIRSA İZMİR BİTER"
İzmir'e giriş ve çıkışlar için alternatif yol önerisinde bulunan Başkan İduğ, "30 Ekim İzmir depremi yaşandı. Yıkılan binaların ruhsatını biz vermiştik. İzmir bir deprem bölgesi. Bornova'daki parklara konteyner çalışması yapıyoruz. Konteyner içinde deprem sırasında ihtiyaç olan her şey orada olacak. Öyle bir durumda ilk müdahaleyi yapacağız. En kritik olan konu, böyle bir depremde İzmir'in erişilebilirlik alternatifini geliştirmek lazım. Deprem sırasında Bornova kapandığı an İzmir'e giriş biter. Alternatif çalışmaların yapılması gerekir. 6 Şubat depreminde ihtiyaç analizini çıkardık. Oradan gelen haberlerde gördük ki insanlar -22 derecede sokaktaydı. Depremde ilk yapılması gereken şey barınmadır. Çadırları sorduk. Biz Çin'den çadır getirttik. 9 bin 500 çadır getirdik ve vatandaşlarımıza kurduk. Bazı kurumlar çadırları sattı. Çadır kurmak yetmiyor. Biz depremi televizyondan izlemedik. Yemek yeme yerleri, tuvaletler kurduk ve teslim ettik. Yardımları kontrollü bir şekilde yaptık" diye konuştu.
"BAŞKANLIK ZOR İŞ"
BAL tartışmalarına kısaca değinen İduğ, "Aday adaylarımız çok fazla. Belediye başkanlığı o kadar kolay değil. Her an başınıza bir şey gelebilir. Geçenlerde bir inşaat ruhsatı verdik. Ruhsatı talep eden MEB. Zaten MEB'in imar alanı içerisindeki talebi. Ağaç kesildi gibi bilgi kirliliği yaratıldı. Öyle bir durum yok" ifadelerine yer verdi.
PROJELERİNİ ANLATTI
2024 yılında hayata geçireceği projelerden bahseden Mustafa İduğ, "Kim gelirse gelsin Bornova'nın ihtiyaçlarını belirledik. İhaleye girilmeyen bir kıymetli yerimiz var. Forum Bornova'da olan yere kimse ihaleye girmedi. Kongre Merkezi projemiz yarım kaldı. Afet Barınma projesi olan konteyner kentin bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Deprem döneminde herkesin sığınacağı bir yer olduğu için 4 tane yapılması gerekiyor. Bu projeyi 2024 yılında bitirebiliriz. İzmir'de 8 ay güneş var ama güneş enerjisi yatırımı belediyelerde yok. Yıllık 10 milyon TL tasarruf sağlayabiliriz. Kızılay Mahallesi'nden başlayacak çalışma ile ilçe genelinde 62 bin binanın yüzde 85'i yerinde dönüşecek. Kentsel dönüşüme imar affından faydalanan 4-5 katı olan ancak 10 kat isteyen insanlarrın itirazları sebebiyle çalışmayı bitiremedik. 2024 yılında 2 tane çok amaçlı havuz yapmak istiyoruz. Türkiye'de yüzme bilmeyen insan sayısı çok. Aş evi, gençlik merkezi projeleri yapılacak. Askıda reçete ve askıda protein gibi projeleri 2024 yılında artıracağız. Alzehimer merkezi açacağız" dedi.
"İŞİ DOĞRU YAPIYORSANIZ"
Sunumunun ardından İduğ, soruları yanıtladı. İduğ, ‘Hiç mi engellenmediniz, zorlanmadınız?’ sorusuna cevap vererek, “Ben esnaflıktan geliyorum. Eğer doğru iş yapıyorsanız destek alırsınız. Ben nereye gittiysem destek oldular. Deprem döneminde bir iş insanını bile aramadım ama onlar bizi aradılar” diye konuştu.
"5 YILI AKTARMAK DOĞRU DEĞİL"
‘Adaylığa ilişkin neden konuşmadınız?’ sorusuna İduğ, “Parti üst yönetimi herhangi bir açıklama yapmadan aday adayının 5 yılını aktarması doğru olmaz” ifadelerini kullandı.
"KİMSE DEVLETİMİZE LAF ATMASIN SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ"
Deprem döneminde sarf ettiği 'kimse devletimize laf atmasın' sözlerine açıklık getiren Mustafa İduğ, “Orada insani bir açıklama vardı, televizyonda görüldüğü gibi değil her şey” dedi.
2 DÖNEM VURGUSU
Belediye başkanlığının 2 dönem olması gerektiğine dikkat çeken İduğ, " 5 yıl içinde yapmaya çalıştıkları yeterliyse ikinci 5 yıl daha verimli olabilir. Örneğin fen İşlerinde devrim yaptık. 2. dönemde gelecek talepleri daha hızlı şekilde yapabiliriz. Bu 5 yıllık dönemde ekonominin kötü olmasına rağmen tasarruf ve yaıtım yapmaya çalıştık. Bizim kentsel dönüşüm konuşmamız lazım. Bornova'da 62 bina var. Bunun yüzde 85'i 2000 yılından önce yapılmış. 117 bin yıkıldı. Japonya 7 büyüklüğünde depremde 2 kişi vefat etmiş. Bornova'nın zemin etütü çok kötü. Bu sadece Bronova'nın sorunu değil. Yasanın değişmesi lazım. Biz başladık ve insanları taşvik etmeye çalışıyoruz. Emekli bir evi nasıl kentsel dönüşüme sokacak? Emekliden para almadan vermenin yollarını bulmalıyız. Kimse evine karot testi yaptırmak istemiyor" dedi.
ANKET ORANI VERDİ
Öte yandan İduğ, Genel Merkez'in yaptığı ankette kendisi için memnuniyet oranının yüzde 74,9 çıktığını aktardı.