Ege Postası
Geri

İhracatçılar, kuru üzüme müdahaleden memnun

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, "TMO'nun önümüzdeki sezonda da çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapacağını açıklaması sektör ve ekonomi açısından hayati önem arz ediyor. İncir ve kayısı destek alımlarını da sürdürmesi ülke ekonomisi ve üreticilere ciddi bir katma değer sağlayacak" dedi.
İhracatçılar, kuru üzüme müdahaleden memnun
Haberler / Ekonomi
15 Mayıs 2020 Cuma 13:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) gelecek sezonda da çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapacak olmasının sektör ve ekonomi açısından hayati önem arz ettiğini bildirdi.

Celep, yaptığı yazılı açıklamada, tarım ve gıda sektörlerinin stratejik öneme sahip olduğunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde daha iyi anlaşıldığını belirtti.  

Pandemiyle sağlıklı gıdaya olan talebin yükselişe geçtiğini aktaran Celep, "Türkiye'nin ihracatı Nisan ayında yüzde 41 düşerken, kuru meyve sektöründe düşüş çok sınırlı kaldı. Kuru meyve ihracatı Nisan ayında miktar bazında yüzde 1 arttı, değer bazında yüzde 12'lik azalış gösterdi." ifadelerini kullandı.  

TMO'nun tarım piyasalarını yakından izlediğini ve gerekli tedbirleri aldığını vurgulayan Celep, şu değerlendirmede bulundu:

"TMO'nun önümüzdeki sezonda da çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapacağını açıklaması sektör ve ekonomi açısından hayati önem arz ediyor. İncir ve kayısı destek alımlarını da sürdürmesi ülke ekonomisi ve üreticilere ciddi bir katma değer sağlayacak. TMO'nun piyasaya müdahalesi Türk üzümünün düşük fiyata satılmasına ve ekonomimizin güç kaybına uğramasına engel oldu. Son 5 yılda kuru üzüm ihracatı yüzde 22 artarak 524 milyon dolara ulaştı. İlk 4 ayda ise kuru üzüm ihracatından elde edilen gelir 158 milyon dolar. Nisan'da miktarda yüzde 10 değerde ise yüzde 2'lik gelişimle 41 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatı gerçekleştirildi."

Kuru üzümde ihracat sezonunun başladığı 1 Eylül 2019'dan 9 Mayıs 2020'ye kadar 186 bin ton üzüm ihraç ederek ülkeye 386 milyon dolar döviz kazandırıldığını belirten Celep, şunları kaydetti:

"Kuru üzüm ihracatının yüzde 85'ini oluşturan 308 milyon dolarlık kısım Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşti. İlk sırayı 108 milyon dolarlık satışla İngiltere alırken, bu ülkeyi 48 milyon dolarla Almanya, 38 milyon dolarla Hollanda izledi. İtalya'ya 29 milyon dolar, Fransa'ya da 24 milyon dolarlık kuru üzüm satışı yapıldı. 2019'da çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında güzel bir seviye yakaladık. İhraç fiyatını ortalama tonda 2 bin 150 dolar seviyesine ulaştırıp, 524 milyon dolar döviz girdisi sağladık. Bu değer 2018'de tonda bin 760 dolar, 2017'de ise bin 560 dolar seviyelerindeydi. Ortalama ihraç fiyatımızdaki yüzde 22'lik artış, hem bölgemiz hem de ülkemiz açısından çok önemli bir başarı."

Birol Celep, Tarım ve Orman Bakanlığının salkım güvesiyle mücadelede kullanılan şaşırtma tekniği gibi biyoteknik mücadele yöntemlerine verdiği maddi desteğin devam edeceğini açıklamasının da bu yöntemin kullanımının artması ve yaygınlaştırılması açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası