Ege Postası
Geri

İkinci Yamanlar krizi kapıya dayandı: Mecliste atık tartışması!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı ve uzun süredir yapımına başlamak için yer arayışlarını sürdürdüğü tıbbi atık tesisi projesi tartışmalara yol açtı. Konuyla ilgili protokol Ocak ayının ikinci toplantısında belediye meclisinin onayına sunulurken, Yamanlar Katı Atık Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi projesi öncesinde yaşanan gergin sürecin bir benzeri de kapıya dayandı. İkinci Yamanlar krizi kapıya dayandı
İkinci Yamanlar krizi kapıya dayandı: Mecliste atık tartışması!
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Ocak 2016 Çarşamba 20:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Mecliste Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen yeni tıbbi atık sterilizasyon tesisi projesi tartışmalara yol açtı. Geçmişte imzalanan protokol gereği Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanan atıkların İzmir’de bertaraf edilmesi amacıyla Menemen Ahıdıdır’daki eski çöp depolama alanı olarak kullanılan 6 bin metrekarelik alanda kurulacak günlük 18 ton kapasiteli tesis projesi meclis onayına sunuldu.

AK PARTİ BU SEFER REDDETTİ
Kent genelindeki tıbbi atıkların toplanması, bertaraf işlemi ve sterilizasyonu ile kurulacak tesisin işletilmesi için on yıl süreyle ihaleye çıkılması AK Parti’li üyelerin ret oylarına karşın CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi. Geçtiğimiz dönem söz konusu atıkların Manisa Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol çerçevesinde komşu ile gönderilmesine karşı çıkan ve “Atıklar neden İzmir’de işlenmiyor, kentimiz gelir kaybına uğruyor” tepkisi gösteren AK Parti grubunu tesisin yer seçimi gerekçesiyle ret oyu vermesi dikkat çekti.


 
“TESİSE DEĞİL, YERİNE KARŞIYIZ”
AK Parti grubu adına konu hakkında söz alan ve tesisin yer seçimine karşı olduklarını açıklayan Hakkı Durmaz, “Bu yer Menemen Ovası’nın göbeğinde. Zamanında buraya bir çöp tesisi kurulu. Ancak şimdi atıl durumda. Şimdi hurdacılar ve hırsızlar tarafından yağmalanıyor. Burası adeta hayalet işletme pozisyonunda. Menemen Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına dahil olunca burası borçları ile birlikte devralındı, hazineye olan kredi borçlarını belediye ödemek zorunda kaldı. Harmandalı’da katı atık tesisinin mevcut durumunu biliyoruz. Geçen dönem Harmandalı’daki tesis buraya taşınmak isteniyordu. Konu ilçede gündeme gelince sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları itiraz etti ve bu tesisten vazgeçildi. Ancak burada bir şekilde atık tesisi yapma ısrarı devam ediyor. Burası atık tesisleri için uygun değil. Buranın yolu yok, ova içerisinde. Geçen dönem Aziz Başkan kararından vazgeçmişti. Geçmişte burada bir hata yapıldı, 25-30 sene atıl durumda kaldı. Gelin bu yanlıştan vazgeçin. Bu bölgenin bulunduğu Gediz Deltası uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış. Biz bu tesis yapılmasın demiyoruz. Menemen ilçemizde bu konuda bir hassasiyet var. Yapılırsa buraya dava açılır. Ricamız bunu tarım toprağı üzerine yapmayalım. Biz tesise değil, yer seçimine karşıyız. Ön yargılı siyaset yapmıyoruz. Yaklaşık 65 bin metrekare alanın 6 bin metrekaresine bu tesis inşa edilecek. Aziz Kocaoğlu “Katı atık tesisi için yer bulamadım, napayı? diyor. Tıbbı atık tesisi için yer bulamadınız da buraya mı kaldını? Bunun izahı yok” diyerek tepkisini dile getirdi.


 
AYDOĞAN: GEÇ KALDIK
AK Parti’li Durmaz’a yanıt veren Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan, kanunun büyükşehir belediyelerine tesis kurma yetkisi vermesine karşın geç kalındığını belirterek, “Bu tesiste tıbbi atıklar özel koşullarda işleme tabi tutulur, özel arabalarla, özel ambalajla taşınır. Bunlar burada sterilize edilecek. Burada hiçbir atık kalmıyor, zemine bir şey değmiyor. Burası mikrop öldürme tesisi. Burada depolama yapılmayacak. Tıbbi atıklar belli ısıda sterilize ediliyor. Atıklar burada bırakılmayacak. Daha önceden Manisa’ya gönderiliyordu. Bu kent büyüdü. Üç tane katı atık tesisi lazım” dedi.


 
ARSLAN’DAN İSYAN: ENGEL OLMAYALIM
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan da Harmandalı Atık Depolama Alanı örneğini vererek şunları dile getirdi: “Yıllardır çöpün tüm pisliğini Çiğli olarak biz çekiyoruz. Çözüm noktasında kimse elini taşın altına koymuyor. Çiğli de bizim, İzmir’in her yeri de bizim. Yıllardır çilesini çektiğimiz bu çöpün alınmasını istiyoruz. Engellerle hiçbir yere varamayız. Hepimizin bu olaylara sahip çıkması lazım. Avrupa’da gittik gördük, kentin göbeğinde katık atık tesisleri var. Bunu yapanlar halkın sağlığını da düşünmüşlerdir. Artık engel olacağımıza, el birliği ile çalışmalıyız.” 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası