İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin oy farkla kazandığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin iptal edilmesi üzerine yaptığı basın açıklamasında, “YSK Başkanı’na ve üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla yargılandığı davaya, bugün; İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. İmamoğlu'nun avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya CHP Genel Başkan Yardımcıları ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile çok sayıda milletvekili katıldı.
Bu arada, CHP İl Hukuk Bürosu'nun çağrısı üzerine adliyeye gelen çok sayıda avukat ise salonun küçük olması gerekçe gösterilerek adliyeye alınmadı. Bu sırada, güvenlik görevlileri ile avukatlar ve davayı izlemek için gelen vatandaşlar arasında gerilim yaşandı.
Bir önceki duruşmada savcılık, İmamoğlu hakkında “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine alenen hakaret” suçu gerekçesiyle 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve ayrıca ‘siyasi yasak’ talebinde bulunmuştu.
Duruşma başlangıcında mahkeme başkanı, bir önceki celsede talep edilen reddi hâkim talebinin, üst mahkeme olan Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini söyledi.
İMAMOĞLU'NUN AVUKATI HAGB'Yİ KABUL ETMEDİKLERİNİ SÖYLEDİ
İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, "Geçen duruşmada ret talebimiz geri çevrilmişti. Buna karşı itiraz dilekçesi vermiştik ancak üst mahkeme de reddetmişti. Bu nedenle dosyanın yeniden ağır ceza mahkemesine gönderilerek değerlendirilmesini talep ediyoruz" dedi. Polat, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemediklerini söyledi.
SOYLU'NUN TANIK OLARAK DİNLENİLMESİ TALEP EDİLDİ
Polat, beyanının devamında, "Son mütalaada eleştiri yapılan bir husus da mahkemeye bir CD sunduk. Sunduğumuz CD'de sayın Süleyman Soylu, 'İBB başkanı, dava konusu ifadeyle şahsını, yani hakareti bana yöneltmiş ve ben de kendisi hakkında şikâyette bulundum' demiş. Sayın Süleyman Soylu'nun da tanık olarak mahkemede dinlenmesini talep ediyoruz. Daha önce dinlenilmesinden vazgeçilen 2 tanığımızın da dinlenilmesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme, eski İBB Sözcüsü Murat Ongun ile İmamoğlu'nun siyasi danışmanı Necati Özkan'ın tanık olarak dinlenilmesi istemini kabul etti.
"GAZETECİLER, SORULARINI İÇİŞLERİ BAKANI'NI İŞARET EDEREK SORDULAR"
Murat Ongun, mahkemede verdiği ifadede şunları söyledi:
"Olayın olduğu gün sayın başkanla birlikteydik. Basın danışmanlığını yaptığım için basınla ilgili işleri ben organize ediyorum. O sabah, sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Ekrem İmamoğlu'na 'ahmak' dediği mesajı geldi. İmamoğlu'nun bu konu hakkında konuşmak isteyip istemediğini sordum. Sayın başkan da 'bu çok yakışıksız bir ifade, buna yanıt verelim' dedi. Ben de gazeteci arkadaşları davet ettim. Onlar da sordukları soruda da İçişleri Bakanı'nı işaret ederek sordular. Sayın başkan da 'Adama bakarım adam mı diye' şeklinde başlayan açıklamayı yaptı. Toplantı sonunda kendisine sayın başkana çok mu ağır konuştunuz’ dedim. O da 'Az bile konuştum' dedi."
İmamoğlu'nun siyasi danışmanı Necati Özkan da şöyle konuştu:
"İMAMOĞLU O TOPLANTIDA HÜKÜMETE TEŞEKKÜR ETTİ: 2013 yılından beri Ekrem İmamoğlu’nun siyasi danışmanıyım, kampanya yöneticisiyim. Dolayısıyla gittiği bütün toplantılara eşlik ediyorum. Strazburg'daki toplantıda böyle bir toplantıydı. 23 Haziran seçimi sonrasında Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin talebi üzerine seçimleri incelemek için yabancı bir heyet Türkiye’ye geldi. Avrupa'daki seçimlerin hepsinde Avrupa parlamentosu benzer bir işleyişi izler. Sadece Türkiye değil başka ülkelerdeki seçimlerle ilgili bir oturuma davet edilmiştik. Parlamanter Davson’un raporu o toplantının ana konusuydu. Sadece Ekrem İmamoğlu değil. Kocaeli, İzmir gibi çeşitli belediye başkanları bu raporu tartışmak için davet edildiler. Ekrem İmamoğlu o oturumda Türkiye’deki demokrasi iradesinin özellikle 23 Haziran seçiminde Türkiye’deki siyasi iktidarın yargıyı kullanarak, yaptığı hatayı düzelttiğini anlattı. Türk seçmenin demokrasiye bağlılığını anlattı. Türkiye’den çıkan bu kararın tüm Dünya için ilham verici olduğunu söyleyerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür etti.
GAZETE BAŞLIKLARI 'İMAMOĞLU SOYLU'YA CEVAP VERDİ' ŞEKLİNDEYDİ: Ekrem beyin konuşmasından sonra AKP’den seçilmiş olan Kocaeli Belediye Başkanı olmak üzere Türk heyetinden herkes Ekrem beyin bu konuşması için gelip teşekkür ettiler. İstanbul ve Türkiye seçmeninin demokrasi iradesinin ne kadar güçlü olduğunu söylediler. Toplantıya sabah gidip akşam geri döndük. Toplantıdan 5 gün sonra Üsküdar'da toplantıdaydık, sonrasında İçişleri Bakanı'nın yakışıksız ifadeler taşıyan o açıklamasından haberdar olduk. Arkadaşımız Murat Ongun bu ifadelere cevap verip vermeyeceğini sordu. Soylu’nun ağır eleştirisine cevap vermemesi düşünülemezdi. Toplantının çıkışında gazeteciler doğrudan 'Süleyman Soylu sizin için bu ifadelerde bulundu, cevap vermek ister misiniz' diye sordu. Ekrem bey de soruyu cevapladı. Zaten ertesi gün bütün gazetelerde bütün başlıklar 'Ekrem İmamoğlu Soylu’ya cevap verdi' şeklinde oldu. Biz bu dava nasıl oldu anlamadık. Anlattığım süreç içerisinde tek bir kez bile YSK veya üyelerinin konusu dahi geçmedi."
Avukat Polat, tanık beyanından sonra söz alarak, daha sonra yazılı beyanda bulunacaklarını söyledi.
SÜLEYMAN SOYLU'NUN SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTIĞI GÖRÜNTÜ İZLENDİ
İmamoğlu'un avukatı Kemal Polat'ın dosyaya sunduğu, Soylu'nun sosyal medya hesabından yaptığı görüntülü paylaşımı içeren CD, mahkemede izlendi.
AVUKAT POLAT, SOYLU HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMASINI İSTEDİ
CD izlendikten sonra söz alan avukat Polat, "Burada manipülasyon ve gerçek olmayan söylemler var. Kendi söylediği sözlerin arkasında mı onu sormak isterim. Bu nedenle Süleyman Soylu'nun mahkemede tanık olarak dinlenilmesini talep ediyoruz. Biz kendisi hakkında dava açmadık. Müvekkilimiz kamu görevlisidir. 'Ahmak' kelimesi hakaret ise kendisi, kamu görevlisi olan müvekkilimize 'ahmak' diyerek hakaret etmiştir. Savcılığın resen harekete geçerek soylu hakkında harekete geçmesini talep ediyoruz" dedi. (ANKA)