Ege Postası
Geri

İnanç turizmi için önemli adım

İZMİR'in Kemeraltı bölgesindeki 9 sinagogun restore edilmesi, turizmi de canlandırıacak Musevi Kültür Müzesi'ne dönüştürülmesi için çalışan Kiriaty Vakfı, master plan hazırladı. Dünyadaki Musevi Dernekleri'nden de fon arayan, restorasyon projeleri de hazırlamaya başlayan Vakfa, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Tanıtım Vakfı destek verecek
İnanç turizmi için önemli adım
Haberler / Ekonomi
4 Eylül 2015 Cuma 09:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'e gelen Kiriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty Matalon, Vakıf mimarı Naor Mimar, Uluslararsı İlişkiler Geliştirme Müdürü Uri Bar-Ner, İzmir Musevi Cemaati Derneği Başkanı Samuel Azar, İzmir Sinagoglar Projesi Koordinatörü Nesim Bencoya, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. Matalon, bir süredir Kemeraltı Bölgesi’ndeki 9 sinagogun restore edilmesi, turistik bir mekan haline getirilmesi ve bir Musevi Kültür Müzesi kurulması için çalışmalarıyla ilgili Demirtaş'a bilgi verdi. Matalon, dünyanın hiçbir yerinde Kemeraltı'ndaki büyüklükte, mimari stili olan, nerdeyse duvar davara sinagogların olduğu bir bölge bulunmadığını söyledi. Bu bölgenin turizm için önemli olduğunu belirten Matalon, "Yüzyıllar önce İzmir'deki Musevi cemaatine gösterilen tolerans, hoşgörü bizim için önemli. Bu hoşgörü o dönemde Avrupa'nın diğer bölgelerinde gösterilmemeşiti. Biz İsrailliler olarak böylesine kültürel bir mirasın günümüze kalması sağlandığı için müteşekkiriz" dedi. Bu bölgede yaptıkları ön çalışmalar sonucu kültürel miras turizmi konusunda bir rapor hazırladıklarını belirten Matalon, sinagogların bulunduğu alanı kültürel bir müze alanana dönüştürmek için de master plan gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Matalon, bazıları çok eski olan sinagogların dış etmenlerden korunmasının önemine dikkat çekti. İzmir'deki en eski sinagog olan Ets Hayim Sinagogu'nun dış etkenlerden korunmasını sağladıklarını belirten Matalon "Ets Hayim için restorasyon projelerini hazırlamaya da başladık. Plan hazır olur olmaz başlamak için bütçe arayışına da başladık. Müze projesi için yurtdışında sunumlar yaptık. Avrupa ve ABD'deki Musevi dernekleriyle iletişime geçtik. Pek çok Seferad Musevisi yakından ilgilendi. Bazı vakıflardan fon bulmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Projeye yerel kurumların ilgileri olduğu, işbirliği yapılacağını görmek istiyorlar. Bu projeye ciddiyet katacak. Proje sayesinde Kemeraltı'na çok sayıda turist gelecektir. Yerel halka kazanç kapısı da olacak. Hedef sinagoglar müzesi, kültürel miras alanı oluşturmak, farklı kültürlerin birbirleriyle ileşitimini sağlamak" dedi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise yerelde projeye İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Tanıtım Vakfı'nın destek olduğunu söyledi. İzmir'de Musevi topluluğunun 1400 kişi kaldığını belirten Demirtaş, "Musevi topluluğu bizim zenginliğimizdir. Sinagogların bazıları bakımsız halde. En azından inanca saygı için bunların korunması, bakılması önemlidir. İzmir turizmine de katkı yapacak bir çalışma olacak. Bu nedenle destek oluyoruz. Biz de fon arayışındaydık. Kiriaty Vakfı'nın girişimi bizi çok mutlu etti" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası