Pazar günü CHP’de Genel Sekreter Gürsel Tekin’in olağan kurultay için 16-17 Ocak tarihini açıklamasının ardından dün muhalif kanadın tepkileri attı. Genel Başkan adaylarından Umut Oran bu tarih açıklamasını ‘psikolojik harekat’ olarak değerlendirdi ve “Kurultay’dan sonraki en yetkili organ olan Parti Meclisini (PM) etkisizleştiren zihniyetin PM’yi toplamadan, orada karar alınmadan, bir pazar günü gazetecilerle sohbet ederken laf arasında ‘kurultay tarihini belirledik’ demesi CHP geleneklerine uymamaktadır. Tüzüğe, hukuka, hatta kendi açıkladıkları ve 20 Aralık’ta il kongrelerinin bitmesini öngören kurultay takvimine de aykırı olan bu açıklama bir oldu bitti yaratmaya dönüktür, uygulanabilir değildir” dedi.
‘Korku imparatorluğu’
Yine genel başkan adaylarından Muharrem İnce ise “Korku imparatorluğunu yıkmaya gelenler, partide yeni bir korku imparatorluğu kurmuşlar. Bugünlerde bir kayyum modası var. CHP yöneticileri sürekli kayyumu eleştiriyorlar. Ancak Türkiye’nin pek çok kentinde bugün CHP kayyum tarafından yönetiliyor. Görevden almalar kayyumlaştı. Partide olağan kurultay 2012’de yapıldı. 2 yıllığına seçilmişlerdi. Bir yıl uzatma hakları var” dedi ve ekledi: “18 Temmuz2015’te bu parti yönetiminin bütün hakları doldu. Korkarım, partiyi de kayyuma düşürecekler.”
Bir başka aday Mustafa Balbay da partinin kurultay sürecine tartışmalı girmemesi gerektiğini, CHP’nin kurultaylar partisi olduğunu belirtip “Böyle bir dönemde delege hesabı değil, Türkiye hesabı yapmalı” dedi ve şunları söyledi: “4 yıla yakın bir aradan sonra olağan kurultay hazırlığı içindeyiz. Ancak bazı arkadaşlarımız, bu kadar uzun aradan sonra mevcut yönetimin mevcut delegelerimizin önüne çıkması gerektiği düşüncesinden hareket ederek, olağanüstü kurultay istediler. Bunun önüne geçmek için de olağan kurultay tarihi açıklanıyor. Böylesine karşılıklı hesaplara dayalı bir olağan-olağanüstü kurultay tartışmasının akla kayyumu getirmesi işin ucunun nerelere kadar varabileceğini göstermesi bakımından talihsiz bir durumdur.”
Muhalifler toplanıyor
Parti içi muhalefet, olağanüstü kurultay için 24 Kasım’a kadar toplaması gereken imza sayısına ulaşamadı ancak büyük oranda yaklaştığını söylüyor. Kurultay çağrısı yapan milletvekilleri, süreç devam ederken genel merkezin olağan kurultay tarihi açıklanmasının ardından ‘ne yapılacağını konuşmak için’ Meclis’te bir araya gelme kararı aldı. Seçimli olağanüstü kurultay yapılması için delegelerin yarısı kadar, yani en az 608 imza toplamaya çalışan parti içi muhalefet, olağan kurultay tarihi açıklanmasının ardından ‘B Planı’nı görüşecek.