İzmir'de bir iş adamı hakkında, Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) bağlantılı olduğu gerekçesiyle asılsız ihbarda bulunan ikisi kadın üç sanığa dava açıldı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, tutuksuz yargılanacak sanıklar B.S, D.S. ve U.S. hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili madderi gereğince "İftira, iftira nedeniyle mağdurun gözaltına alınmasına veya tutuklanmasına neden olma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamalarından 9 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Darbe girişiminin ardından, örgüt mensupları hakkında yapılan ihbarların değerlendirilerek soruşturmaların yapıldığına vurgu yapılan iddianemede, darbe girişiminden yaklaşık 7 ay sonra, sanık B.S'nin İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne başvurarak, evlilik dışı çocuğunun babası olan iş adamı ve bu dosyanın müştekisi olan A.T'nin FETÖ ile bağlantısının olduğu, 15 Temmuz 2016'da yurt dışına kaçmak istediği, örgütün kullandığı F serisi "1 ABD Doları" bulundurduğu, örgüte yüksek miktarda para aktardığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine birçok söylemde bulunduğu yönündeki iddialarına yer verildi.
FETÖ'yle ilişkisi tespit edilemedi
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının emniyet mensuplarına talimat vererek iddia ve şüphelilerin örgütle irtibatlarının araştırılmasını istediğine dikkati çekilen iddianamede, iddiaların yoğunluğu ve somut ayrıntılar içermesi, sanığın kardeşleri D.S. ile U.S'nin de bu iddiaları doğrulamasının ardından A.T'nin ikametinin arandığı ancak FETÖ mensubu olduğuna ilişkin suç unsuru delil elde edilemediği, şüphelinin örgütle irtibat ve iltisakının tespit edilemediğinin ortaya çıktığı kaydedildi.
A.T'nin gözaltına alınmasının ardından, yapılan soruşturma sonrası toplanan deliller ve tarafların ibraz ettikleri belgelerden, taraflar arasında çok sayıda karşılıklı şikayetlerin, açılan davalarının olduğunun altı çizilen iddianamede, A.T. hakkında "Ek kovuşturmaya yer olmadığına" ilişkin karar verilerek, dosyada soruşturma yapılmasına esas olan iddiaları ileri sürenlerin eylemlerinin "iftira ve hürriyeti tahdit" suçlarını oluşturması ihtimaline karşı şüpheli olarak kayıtlarının yapılarak soruşturmaya bu yönü ile devam edildiğine vurgu yapıldı.
Gemi turu için alınan bileti delil göstermişler
Sanıkların, A.T'nin örgüt üyelerinin kullandığı darbeden sonra anlaşılan 1 dolarlık banknotu kendilerine verdiğini ve bunun ileride çok değerleneceğini söylediğini, sanık astsubay U.S'nin de A.T. ile ilgili "FETÖ'cü bu adam, ne yapmaya çalışıyor, yırtın atın o parayı' diyerek uyardığını ileri sürdükleri ifade edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:
"Yine darbe girişiminden iki ay önce planlanmış yurt dışı merkezli gemi turu ile ilgili, gemiye binmek için 15 Temmuz'da önceden alınmış biletleri de, A.T'nin darbeyi bilmesi sebebine bağladıkları ve bu yönde iddialarını kuvvetlendirmek için çeşitli diyaloglar anlatarak A.T.'yi darbeden önceden haberdar olan bir kişi olarak anlatıp gözaltına alınmasına, hakkında soruşturma yapılmasına sebep oldukları tespit edilmiştir."
Sanıkların, üzerlerine atılı suçları işledikleri dosya kapsamından anlaşıldığından 9 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenen iddianamede, "(Sanıkların) Her türlü örgüt iddiasının titizlikle incelenmesi için yeterli personel ve zaman olmadığı bir süreçte kolluk ve adli makamların emek ve mesailerini bu isnatların doğruluğunun araştırılması için kullanılmasına ve aynı zamanda ikametinde arama yapılıp gözaltına alınan A.T'nin de silahlı terör örgütü üyeliği eyleminden soruşturma geçirmesinden gözaltına alınmasına ve mağduriyetine yol açtıkları anlaşılmaktadır." tespitine yer verildi. (AA)