Ege Postası
Geri

İslam alimleri icma sempozyumunda bir araya gelecek

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından düzenlenen 'Ortak yol haritası; İcma ve Kollektif Şuur' konulu sempozyum, 80 ülkeden 630 İslam alimi, akademisyen, devlet adamı ve kanaat önderinin katılımıyla Cumartesi İstanbul Kongre Merkezi'nde...
İslam alimleri icma sempozyumunda bir araya gelecek
Haberler / Kültür - Sanat
25 Nisan 2013 Perşembe 16:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından düzenlenen 'Ortak yol haritası; İcma ve Kollektif Şuur' konulu sempozyum, 80 ülkeden 630 İslam alimi, akademisyen, devlet adamı ve kanaat önderinin katılımıyla Cumartesi İstanbul Kongre Merkezi'nde başlıyor. İki gün sürecek oturumlarda günümüzün problemlerine İslamiyet'in getirdiği çözüm yolları, kolektif şuurun oluşturulması, cüzi iradeden külli iradeye giden ortak yolun haritası konuşulacak. Sempozyumu organize eden Yeni Ümit Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Çapan ve Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş, düzenlenen basın toplantısında sempozyumun içeriğiyle ilgili açıklamalar yaptı.

Müslümanlığın ve insanlığın birliğe ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Ergün Çapan, İslam'ın birlik, beraberlik adına ortaya koyduğu esasların bugün hayata taşınma sürecinde en önemli noktayı icmanın teşkil ettiğini söyledi. Kur'an ve sünnetin doğru anlaşılması ve yorumlanmasında icmanın gerekliliğine işaret eden Çapan, “Ana değerlerde ittifak kültürüyle yetişen birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Kaynaklardan beslenen, bütün insanlığı kucaklayan, istişare yapan icma yapacak nesillere ihtilacımız var. Her Kur’an-ı Kerim’de Müslümanların en önemli özellikleri arasında ‘onların en önemli özelliği istişaredir’ buyuruyor. Burada ifade edilen mana Kur’an ve Sünnetin ortak aklıyla hareket edilmesidir. Hem İslami değerleri keşfetme, birbirimizin zenginliklerini keşfetme hem de insanların problemlerine semavi bir perspektifte nasıl bir çözüm sunulabilir bu konular ele alınacak.” dedi.

İcmanın kelime manası itibariyle ‘bir şeyi kastetmek’ olduğunu anlatan Çapan, “İslam’ın bilgi ve değer kaynaklarından üçüncü sırada geliyor, Kur’an, Sünnet ve icma. İcma bir manada Müslüman kimliğini oluşturan ortak değerler demek. Biz daha önce Kur’an ve sünnetle ilgili program yaptık. İcma deyince akla sahabe efendilerimizin yaptığı icma kültürü gelir. Çünkü dünyanın farklı yerlerinde farklı düşünceler var. İslamiyet evrensel insani değerleri beraberinde taşıyan bir din. Evrensel insani değerleri harekete geçirecek olan çok önemli dinamiklerimiz var.” şeklinde konuştu.

4 bin kişinin takip etmesi beklenen sempozyumda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez başta olmak üzere Mısır Büyük Âlimler Konseyi Üyesi Prof. Dr. Muhammed İmara, İslamî Araştırmalar Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsam Beşir, eski Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Yıldırım gibi daha birçok isim katılacak. Sempozyumun ilk günü ‘icma' kavramının hukuki veya fıkhi bir terimleri ele alınacak. Müslümanların davranış ve fikir birliği sağlaması için izleyeceği yol haritası incelenecek. İkinci günü ise icmanın eğitim ve sosyal boyutları, icmanın günümüz şartlarında fonksiyonel hale getirilmesi konuşulacak. Mehtap Tv, Ebru Tv, Irmak Tv, Cihan Haber Ajansı ve birçok internet sitesinde canlı olarak yayınlayacak sempozyumdaki sunumların Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Fransızca olmak üzere anlık beş dile çevirisi yapılacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası