Ege Postası
Geri

İşte CHP'nin yol haritası

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesi halinde CHP'nin yol haritasını anlattı.
İşte CHP'nin yol haritası
Haberler / Politika
18 Ağustos 2015 Salı 13:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesi halinde, “Önce MHP’ye bir koalisyon teklifi götüreceğiz, bu olmuyorsa CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümetiyle Türkiye erken seçime gitmeli” diyerek yol haritalarını anlattı.

-“39 GÜNDÜR TÜRKİYE’DE SARAY ENTRİKALARINI İZLİYORUZ”-

Altay, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hükümeti kurma görevinin CHP’ye verilmesini beklediklerinin altını çizen Altay, şöyle dedi:
“19.30’da Davutoğlu-Erdoğan görüşmesi var. Bir saat sürdüğünü varsayalım, 20.30 olur, 21.00’de de Sayın Cumhurbaşkanı’nın anamuhalefet partisi liderine görev vermesi işin olması gerekenidir, işin yakışanıdır, işin anayasanın emrettiği kısmıdır ama 39 gündür Türkiye’de saray entrikalarını izliyoruz hep beraber. 39 gün boyunca Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir koalisyon arayışı olmadı, 39 gün boyunca Adalet ve Kalkınma Partisi çok kısa süreli, iki aylık bir seçim hükümetine payanda ortak aradı. AKP’nin samimi bir koalisyon kurma arayışı olsaydı bugün Türkiye bu tarihi fırsatı kaçırmamış olurdu.
Geldiğimiz noktada Saray’ın da basıncıyla Türkiye de çok hızlı bir seçim yapılması öngörülüyor ama erken seçim Türkiye’ye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Erken seçimde oyunu artıracak tek parti CHP, bunu bilerek buna rağmen bunu söylüyorum.”

-CHP’NİN YOL HARİTASINI ANLATTI, ÖNCE MHP’YE KOALİSYON TEKLİFİ GÖTÜRECEKLERİNİ İFADE ETTİ-

“Sayın Kılıçdaroğlu görevlendirilirse ne yapacak'” sorusuna da Altay, şu yanıtı verdi:
“Zaten 39 günü kaybetmişiz, yeniden AKP ile bir oturmaya gerek var mı, bilemem. Olması gereken burada MHP’nin ve HDP’nin desteğini alarak bir CHP azınlık hükümeti, elbette önce MHP’ye bir koalisyon teklifi de götüreceğiz, bizim amacımız bizim başkanlığımızda seçime götürelim Türkiye’yi değil, mümkünse bir koalisyon hükümeti kurmak, bu konuda matematiksel olarak imkan var. MHP’nin, Sayın Bahçeli’nin bu konudaki tavrını, görüşünü, anlayışını almamız, ölçmemiz lazım.

-KOALİSYON OLMUYORSA AZINLIK HÜKÜMETİ-

O noktadan sonra bu olmuyor, koalisyon olmuyor, bu olmuyorsa CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümetiyle Türkiye erken seçime gitmeli. Diğer bir seçenekte 116. Maddeye göre cumhurbaşkanınca görevlendirilecek bir başbakan tarafından kurulacak bir hükümettir. O hükümete de hem MHP ve HDP üye vermeyeceklerini sanıyorum açıkladılar.”
CHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin soruya da Altay, “Bu iki muhalefet partisinin üye vermediği bir noktada ve ağırlıklı AKP’li üyelerden oluşacak bir hükümette biz payanda olarak bulunmayı arzu etmeyiz ama nihai kararı tabii ki MYK’mız verir”

-“BAHÇELİ’NİN TÜRKİYE’DE 39 GÜNDÜR SERGİLENEN BU SARAY ENTRİKALARINA TESLİM OLACAĞINA İHTİMAL VERMEM”-

“Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli’yi ikna edebilir mi'” sorusuna da Altay, “Sayın Bahçeli’nin Türkiye’de 39 gündür sergilenen bu saray entrikalarına teslim olacağına ihtimal vermem. Saray bir projeksiyon geliştirdi, Türkiye’nin 40 gününü hatta iki ayını ikibuçuk ayını çaldı, şimdi Sayın Bahçeli böyle bir alternatif çıkmış iken bu alternatifi elinin tersiyle itip de saray entrikalarına alet olup tekrar Türkiye’nin anahtarını AKP’ye vermez diye düşünüyorum” dedi.
“Hükümeti kurma görevini almak için saraya gitmeniz lazım, bu problemi nasıl çözeceksiniz'” sorusuna da Altay, “Hükümet kurma göreviyle ilgili bu anayasanın amir bir hükmüdür. Sayın Kılıçdaroğlu duygularıyla devlet işlerini birbirine karıştırmayacak kadar da tecrübeli bir siyaset adamıdır yani yeter ki Sayın Cumhurbaşkanı bir istişari görüşmeler yapacağım adı altında son 6 günü de çalmasın.
Görevlendirme ayrı bir durumdur. Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP hukukun üstünlüğü ve anayasaya sadakate yemin etti, biz ona uyarız, biz ettiğimiz yemini arkadan dolanmayız” dedi.
MHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin de Altay, şu değerlendirmeyi yaptı:
“MHP tarihi bir dönemeçte, iki seçenek var, ya 116’ya göre bir hükümet ya da CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümetiyle seçim ama ikisinde de seçim var, ikisinde de iki, ikibuçuk ay içinde seçim var.”
Seçim tarihine ilişkin soruya da Altay, “25 Ekim’de olabilir, 1 Kasım da olabilir. Burada Sayın Bahçeli’nin kararındadır, tavrındadır, tutumundadır. Ben inanarak söylüyorum ki Sayın Devlet Bahçeli, saray entrikalarının aleti olmayacak, bu tuzağa düşmeyecek, dolayısıyla Türkiye’yi bir CHP azınlık hükümeti ile bir seçime götürmek ihtimali daha güçlü ve yüksek gibi duruyor” diye konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası