İZMİR- Ege Mahallesi'nin yeni yüzü, ortalarında yeşil alanları olan 6 katlı binalardan oluşacak. Tüm daireler balkonlu olacak. Dairelerin tamamı doğal ışık ve havadan yararlanacak. Çok amaçlı kültür merkezi, alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri ve aynı zamanda gençlerin eğitim görebileceği bir aktivite merkezi olacak. Halen kahvehane olarak kullanılan tarihi kilise restore edilecek. Semt meydanı, küçük ticari birimler, kafeler ve galerilerle hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi'ndeki kent dönüşümü projesini kamuoyuna ve bölge halkına tanıttı. Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Projeyi Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ege Mahallesi’nde düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bölgede 7 hektarlık alanı dönüştürecek.
İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İzban hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi, sosyal dönüşümcülük çerçevesinde yerinde dönüşecek. Ege Mahallesi projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan bir Danışma Kurulu ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından vatandaşlarla karşılıklı görüşme yapılarak hazırlandı.
Rant vatandaşa Tanıtım toplantısının yapılacağı salona girişinde Romanlar tarafından sevgi gösterileriyle karşılanan ve alkışlarla konuşması sık sık bölünen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Burası için çok hesap yapıldı. Çok filmler, senaryolar yazıldı. Gerçekten de parasal olarak baktığımızda, herkesin iştahını kabartacak bir yer. Peki, burası kimin olmal? Ege Mahallesi, burada yaşayan insanların mı olmalı, yoksa paraya, ranta, çıkara, eş - dost zenginleştirmesine heba mı edilmel? Esas sorulması gereken soru bu! Bu soruya verilecek cevap, kimin nasıl yoğurt yediğini gösterecek" dedi.
Büyüyen kentlerin rant yaratmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, rantın yaratılmasının kötü bir şey olmadığını, esas olanın rantın dağıtılması olduğunu ifade etti. Başkan Kocaoğlu, "Bu rantı nasıl dağıtacaksı? Adil mi dağıtacaksın, orada yaşayan insanlara mı vereceksi? Yoksa birilerine, eşe dosta mı aktaracaksın'" diye konuştu.
Hatıralardan koparmadan dönüşüm Heyelan bölgesi olduğu için Kadifekale hariç, Uzundere, Bayraklı, Örnekköy, Ballıkuyu, Aktepe-Emrez ve Ege Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının "yerinde dönüşüm" olacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Çalıştığımız bu 6 yerde, dönüşümü yerinde yapacağız. Orada oturanları toprağından, hatıralarından, komşularından, hısım akrabalarından koparmadan dönüştüreceğiz. Herkes bina yapar, projenin özü yaşadığınız, geçiminizi- nafakanızı temin ettiğiniz yere yürüyerek gidip gelmenizle, eşinizle ve dostunuzla bugüne kadar sürdürdüğünüz düzeni devam ettirerek sürdürmenizdir" dedi.
Kiracılar aynı mahallede kalacak Ege Mahallesi projesinin sadece dönüşüm değil aynı zamanda da sosyal bir proje olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek için çalışıyoruz. Ege Mahallesi'nin diğer projelerden tek farkı, eşitliği sağlamak için her şeyi belediyenin verecek olmasıdır. Kimileri çok cüzi miktarda borçlanacak, kimileri alacak. Sadece hesabı düzeltmek için. Burada biz arsa almayacağız. Diğer kentsel dönüşüm bölgelerinde parayı verip arsa alabiliriz, ama burada kesinlikle arsa almayacağız. Nede? Hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Paranın yüzü tatlı. Alacaksın parayı, altından girip üstünden çıkacaksın, bir müddet sonra barınacak yer de kalmayacak, başını sokacak yer de kalmayacak. Onun için buradaki dönüşümümüzde Ege Mahallesi'ndeki vatandaşların hepsine burada başlarını sokacak bir yuva bulacağız. Gayrimenkul sahibi olanlarla uzlaşma sağlayacağız. Kiracıların tespiti yapıldı. Burada düğüm kiracılar. Ege Mahallesi'nden gidecekler mi gitmeyecekler m? Kiracılar mahalleden gitmeyecek! Ne kadar çabuk uzlaşırsak o kadar iyi. Her şey açık, hepimizin gözü önünde olacak. Milleti kandıracak, yalan söyleyecek halimiz yok! Kimseye fes giydirecek halimiz yok!"
Spekülasyon uyarısı Uzlaşma görüşmelerinin Pazartesi günü başlayacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, vatandaşları spekülasyonlara karşı uyanık olmaları konusunda uyararak şöyle devam etti:
"Buranın başarılı olmaması için siyasi entrika çevrilebilir. Buranın başarılı olmaması için 'ben projeyi biliyorum çalışıyoruz, başka ilçedeki 80 binayı da ben yapacağım' diye kafa karıştırmak için birileri oraya gitti, buraya da gelebilir. Bu işin dedikodusu olur. 10 senedir belediye başkanınızım. Benim birine eğri baktığımı, bir konuda yamuk yaptığımı, haksızlık- adaletsizlik yaptığımı duyduysanız bana inanmayın, ama bunu 10 senedir duymamış da beni 3. defa bu göreve seçtiyseniz dedikoduya kulak asmayın. Bir an önce hep birlikte neticeye ulaşalım".
Sema Pekdaş: İnsana ve kente saygı Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da konuşmasında projeden duyduğu heyecanı dile getirerek, "İnsana, çevreye, tarihe, kente saygı nasıl olması gerektiğini bir kez daha gördük. 'Ben yaptım oldu, ben bilirim' anlayışı yerine, yörede yaşayan insanlarla, onların değerleriyle bir projenin nasıl hazırlanacağını gördük. Son nokta yine konulmadı. Yine Ege Mahallesi'nde yaşayanların bire bir katıldıkları toplantılarla, onların tercihleriyle proje şekillenebilecek. Gösterdikleri bu saygıdan dolayı başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere, çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi. Pekdaş, Konak Belediyesi olarak projenin her aşamasında katkı koymaya hazır olduklarını da dile getirdi.
İşte yeni Ege Mahallesi projesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin, toplantıda Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda yaptıkları çalışmalar ve projenin tarihsel süreci hakkında bilgi veren Suphi Şahin, bölgede 512 adet anket yaparak vatandaşların beklentilerini ve önerilerini öğrendiklerini, çeşitli toplantılarla projeye şekil verdiklerini söyledi. Şahin, Ege Mahallesi dönüşüm alanı tamamlandığında, alan için gerekli olan konut ihtiyacı karşılanırken, aynı zamanda kentin önemli bir odak noktası haline geleceğini ifade etti.
Yapılan çalışmayla belirlenen proje şöyle:
- Ege Mahallesi'nde konutlar, ortalarında yeşil alanları olan ve 6 katlı kümeler şeklinde belirlendi. Alanda, toplam 851 adet üretilen A tipi konutlarda, kullanıcıların hak ettikleri yeni inşaat alanları ve taleplerine göre; 1+1 2+1 3+1 seçeneklerinde ve 31 - 114 metrekare arası büyüklüklerde alternatifler sunuluyor. Ayrıca, mahallede mevcut günübirlik ticari kullanımlar düşünülerek yine konutların altında 60 adet konut altı ticaret birimi tasarlandı. Böylece toplam 911 bağımsız birim üretilmesi hedefleniyor. Konut kümeleri içinde farklı büyüklükte modüler sistemde tasarlanan birimler, büyüklükleri değiştirilebilecek ve sayısı arttırılabilecek esnekliğe sahip. Konut kümelerinin bodrum katlarında tasarlanan otoparklardan ulaşım çekirdekleri ile tüm dairelere kesintisiz bağlanılıyor.
- Tüm dairelere balkon olanağı sağlandı.
- Dairelerin tümü doğal ışık ve havadan yararlanıyor. Kümelerin ortasında önerilen yeşil alanların, iç avluların bakımının Belediye tarafından yapılması amacıyla bu alanlar kamusal kullanım olarak planlandı.
- Ege Mahallesi’nin başlangıç noktasında, Liman arkası bölgesi ile arasındaki geçişi sağlamak üzere ticaret merkezi, ofisler ve konut kullanımlarından oluşan yüksek katlı bir yapı adası planlandı. Yapı alçak ve yüksek olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Alçak blok ticari işlevlere, yüksek blok ise ofis ve konut gibi kullanımlara olanak verecek şekilde tasarlandı.
- Kentle yaya bağlantısının sağlanması, çok yakın olan Kahramanlar bölgesine erişimin kolaylıkla sağlanması amacı ile platform geçişi önerildi. Platformun altı ticaret merkezi olarak meydanla ilişkilendirildi. Platformda yer alan amfi hem 1548 sokak hem de meydana açılarak bu alanlarda yapılacak aktiviteler için bir seyir ve katılım mekanı oluşturuldu.
- Çok amaçlı bir kültür merkezi önerildi. Alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri, gençlerin eğitim göreceği aktivite merkezleri olarak planlanan yapıda, yaşayanların taleplerine göre şekillendirilecek dinleti salonları, eğitim alanları ve bireysel çalışma alanları plandı.
- Alanda yer alan tarihi Aya Yanı Ligaria Kilisesi 20. yüzyıl başlarında Rum Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilmiş, sonrasında tiyatro, açık hava sineması olarak işlevlendirilmiş olup günümüzde kahvehane ve bilardo salonu olarak kullanılıyor. Anı değeri de dikkate alınarak mevcutta duvarları kalan yapı için rölöve alınarak, semt meydanında, yeni bir işlevle beraber restore edilecek.
- Ege mahallesinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin en önemli bölgesi planlanan semt meydanı. Küçük ticari birimler, kafeler, galeriler ile bu meydanın hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olması planlanıyor. Meydanda yer alan kilise kalıntısının restorasyonu ile alanın cazibesi artacak, farklı kültür ortamı önermesi ile metropol kentte farklı bir odak oluşturacak.