ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Roman vatandaşların merhem politikası ile kandırıldığını ve seçim öncesindeki iş vaatlerinin yerine getirilmediğine yönelik söylemleri ile gündeme gelen İzmir Roman Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZ-ROM) Başkanı Abdullah Cıstır’a AK Parti cephesinden yanıt gecikmedi. Geçmişte Konak Belediyesi AK Parti meclis üyesi olan ve Ankara’da Başbakanlık çatısı altında danışmanlık görevine başlayan Metin Özçeri, Cıstır’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve Roman vatandaşlara saygısızlık edildiğini söyledi. Başbakanlık Danışmanı Özçeri, İzmir’de son bir yıl içerisinde hükümet tarafından iki bine yakın Roman vatandaşa iş imkanı sağlandığını belirterek, Cıstır’ın reklam amaçlı söylemlerle gündeme gelmeye çalıştığını söyledi.
“İKİ BİNİ AŞKIN VATANDAŞ İŞ SAHİBİ OLDU” Proje dahilinde 2 binden fazla Roman vatandaşa istihdam sağlandığını ve hükümetin Roman vatandaşlara 12 milyon lirayı aşkın kaynak ayırdığını belirterek, “Abdullah Cıstır’ın belirttiği Toplum Yararına Çalışma Program (TYÇP) yeni bir uygulama ya da seçim vaadi olarak nitelendirilebilecek bir uygulama değildir. AK Parti hükümeti tarafından sadece Romanlara değil, toplumun bütün kesimlerine yönelik olarak Türkiye Cumhuriyeti genelinde uygulanan ve işsizlikle karşı karşıya kalan vatandaşlara katkı sağlamak amacıyla başlatılan bir programdır. Yaklaşık 6 yıldır, 9 aylık dönemler dahilinde uygulanan ve istihdamı arttıran, vatandaşlarımıza katkı sağlayan bir projedir. Program dahilinde son bir yıl içerisinde sadece İzmir’de iki bini aşkın Roman vatandaşımız geçici süreli istihdam edilmiş ve asgari ücretle bir işte çalışmış ve geçimini sağlamıştır” dedi.
ROMANLARA POZİTİF AYRIMCILIK Sosyal devlet anlayışı ile hayata geçirdikleri programın genişleyerek devam edeceğini aktaran Başbakanlık Danışması Özçeri ayrıca, Roman halkına yönelik daha büyük ve daha önemli projeler için de hazırlıkları sürdürdüklerini ve önemli çalışmaların altına imza attıklarını kaydederek şöyle devam etti: “Program dahilinde Romanlara pozitif ayrımcılık sağlıyoruz. Vatandaşlar projeye girerek iş sahibi olabilmek için sokakta yolumu çevirip, evime gelip taleplerini iletiyorlar. Memnuniyet çok fazla. Vatandaşlarımız programın genişletilmesini ve sürekli hale getirilerek daha fazla kişiye iş sağlanmasını istiyor. İstihdam konusunda Roman halkı fırsat eşitliği istiyor. Biz de halkın bu taleplerini yerine getirmek için eğitim alanında, mesleki bilgi ve birikim sağlanması adına sayısız çalışmanın altına imza atıyoruz. Roman vatandaşlarımız kendi gayretleri ile kalıcı işlere de kavuşuyor. Devlet kurumlarında sayısız vatandaşımıza yardımcı olduk ve kalıcı bir işe yerleşmesini de sağladık.”
“POPÜLİST SÖYLEMLERLE KENDİ REKLAMINI YAPIYOR” “Cıstır’ın ifadelerini bu anlamda talihsiz bir açıklama ve popülist bir söylem olarak görüyorum” diyerek sözlerini sürdüren Başbakanlık Danışmanı Özçeri, “Burada Romanları temsilen değil, kendi görüşlerini dile getirmiş. Hükümetin böylesine önemli bir projesini ve çalışmanın mimarları arasında yer alan, büyük emek sarf eden sayın milletvekilimiz Nükhet Hotar’ı eleştirmesini doğru bulmuyorum. Projeyi hafife almış. Buradan hali hazırda bin 700 Roman vatandaş ekmek yiyor. Söylediği sözler Romanlar adına saygısızlıktır. Amacı kendi reklamını, CHP’nin reklamını yapmak. Ben bir parti adına değil, Roman halkı adına açıklama yapma zorunluluğu hissettim. Kendisinin geçici işlerde istihdam edilenlerin aldığı sosyal yardımların kesildiğine dair açıklamaları da doğru değil. Yardım için gerekli koşullara baksın ve öğrensin. Çalışma süresi sona eren vatandaşlarımızın aldıkları yardımlar ve sosyal destekler aynen devam ediyor” diyerek söylemlere sert yanıt verdi.
“BUGÜNE KADAR HANGİ HÜKÜMET YAPTI'” AK Parti hükümetinin sadece Türkiye’de değil, dünyada ilkin altına imza atarak bir Roman vatandaş olarak kendisine Başbakanlık çatısı altında danışmanlık görevi verildiğinin altını çizen Özçeri, İzmir Roman Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cıstır’ın açıklamalarını “talihsizlik” olarak niteledi ve şunları kaydetti: “Proje kapsamında Türkiye çapında 60 bin kişiye iş sağlanmış. Burada amaç sosyal devlet anlayışı ile vatandaşa katkı sağlamaktır. Bu çıkış doğru bir çıkış değil. Şimdi kendisine soruyorum, bugüne kadar Türkiye’de hangi hükümet böyle bir proje uygulad? Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Mart 2010’daki “Bu ülkede özür dilenecek bir toplum varsa o da Roman toplumudur” sözlerini hatırlatırım. Avrupa’da bile böyle örnek bir proje yoktur. Amacımız vatandaşın aile bütçesine katkı sağlamak, işsizlik sorununa devlet olarak çözüm getirmek.”