Ege Postası
Geri

İzmir, 2023 EuroVelo'ya seçilen ilk kent oldu

2023 EuroVelo Bisiklet Turizmi Konferansı bu yıl İzmir’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleşti. Bakan Ersoy, bu yıl düzenlenen konferansın temasının İzmir’e özel belirlendiğine dikkat çekti. Bisiklet rotasının İzmir’in en güzel noktalarından geçtiğini dile getiren Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm raporunu da paylaşarak Türkiye’de turizmi 81 ile ve 12 aya yaymak istediklerini belirtti.
İzmir, 2023 EuroVelo'ya seçilen ilk kent oldu
Haberler / İzmir
12 Ekim 2023 Perşembe 10:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Bisiklet turizminin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen EuroVelo Bisiklet Turizmi Konferansı, bu yıl İzmir’de gerçekleştiriliyor.

EuroVelo’ya Türkiye’den seçilen ilk kent olan İzmir’de gerçekleşen konferans, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel paydaşların ev sahipliğinde, Avrupa isikletçiler Federasyonu (ECF), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve eliştirme Ajansı (TGA) iş birliği çerçevesinde organize edildi. Konferansa, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve çok sayıda turist katılım sağladı.  

ÖZUSLU: GURURLUYUZ

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu,  “Biz İzBB olarak Başkanımız Tunç Soyer’in göreve geldiği günden beri bu şehrin doğasını koruyacak olanın hareket olduğunun bilincindeyiz. Bu bağlamda çok adımlar attık. Bu adımlardan biri en çok heyecanlandıranlardan biri EuroVelo oldu. EuroVelo’nun ekonomik katkısı göz ardı edilemez. Bisikletle turistlere bu güzel şehri tanıtabileceğiz. Buraya seçilen ilk kent unvanı almaktan gurur duyuyoruz. Rotanın Bergama ile Selçuk’u birbirine bağlaması benim için mutluluk verici. Doğru planlama altyapı yatırımları ve toplu taşıma gibi faktörlerin yanında bisikletin de katkı sağlaması için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. 600 km bisiklet yolu yaptık. İZBAN’da bisikletler için özel bir alan yarattık. Vapurlarımızda 5 kuruşa bisikletli vatandaşlarımız geçebiliyorlar. Zabıtamız açık alanlarda bisiklet kullanıyor. Başkanımız da bisiklet kullanmayı seviyor. Böylesi bir etkinliğe ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz.  Bir ülkenin çevresini en iyi bisiklet kullanarak öğrenirsiniz” ifadelerine yer verdi.

VALİ ELBAN: İZMİR’E ÇOK YAKIŞTI

İzmir Valisi Süleyman Elban ise açıklamasında, “ Bu güzel konferansın ilimizde düzenlenmesi hem yüksek tarihi ve doğa güzellikleriyle hem de bisiklet sürme alışkanlığına yatkınlığıyla olan İzmir’de olması çok yakıştı. Şehirlerle ilgili gelişmişlik kriterleri değerlendirirken, yaya önceliği kadar bisiklet kullanımı ve bisiklet kullananlara saygı da önemli kriterlerden birisidir.  Ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri olan İzmir’de böyle bir organizasyonun düzenlemesi çok katkı verir ve insanlara farklı ufuklar açar. Bu şehirde tarihi ve doğa güzellikleri içerisinde pedal çevirmenin kıymetli olduğunu biliyorsunuz” dedi.

İZMİR’E ÖZEL TEMA

2023 EuroVelo temasının İzmir’e özel olarak belirlendiğine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Avrupa genelinde bisiklet turizminin geliştirilmesi için alanının tüm aktörlerini bir araya getiren ve bisiklet mirasa yeni bir bakış açısı temasıyla gerçekleşen 22023 EuroVelo ve bisiklet turizmi konferansı eminim ki dünyanın 30 farklı ülkesinden gelen birbirinden kıymetli katılımcıları ile dünyada bisiklet turizminin gelişimine ve geleceğine yönelik çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu yılki konferansın teması İzmir’e özel olarak belirlendi. Çünkü bugün açılışını yaptığımız bu konferans katılımcılarını ve şiddetin kültürel ve doğal mirası şekillendirmedeki rolünü düşünmeye teşvik ediyor ve bu alandaki en iyi en yeni uygulama ve yaklaşımları masaya yatırıyor. Kısacası İzmir 8.500 yıllık tarihi mirası UNESCO Dünya miras listesinde yer alan Efes ve Bergama şehirleri ve ege kıyılarında uzanan eşsiz coğrafi ve tarihi yapısıyla bu etkinliğe ev sahipliği yapmak için mükemmel bir ortam.  Katılımcılar, ülkemizin yıldızı her geçen gün parlayan turizm başlıkları arasında yer alan bisiklet turizminde yol daha ve son yıllarda popülerliği gittikçe artan travel olmak üzere tüm bisikletçi kategorilerine uygun rotalar geliştirilmesine destek oluyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerinde kültürel mirası, gastronomik değerlerimizi, milli parklarımızı, köylerimizi kapsayan yüzü aşkın bisiklet rotası ile bisiklet severleri ülkemizde oluşturuyoruz” dedi.

İZMİR’İN EN GÜZEL ROTASI

Rotanın İzmir’in en güzel noktalarından geçtiğini vurgulayan Bakan Ersoy, “Türkiye tüm Avrupa kıtasını birbirine bağlayan ve 19 farklı uzun mesafe bisiklet rotasını birleştiren Avrupa bisiklet rotaları ağına EuroVelo Edirne, Kırklareli ve İzmir şehirleri ile katılım sağladı. Rota, Dikili limanı’ndan Türkiye’ye giriş yaparak UNESCO Dünya kültür mirası listesinde yer alan Bergama antik kenti, Kuş cenneti, Karşıyaka, Alsancak, Seferihisar,Urla gibi İzmir’in birinden güzel noktalarından geçecek.  Umuyorum ki ilerleyen yıllarda Türkiye’den Avrupa bisiklet rotaları ağına dahil olacak ve böylece Türkiye bu bisiklet notalarıyla da ziyaretçilerine tarih, kültür, sanat, doğa güzelliklerinden gastronomiye kadar birbirinden farklı birçok özgün deneyimi sunmaya devam edecek. Ülkemizi bisikletle gezmek isteyen ziyaretçilerimiz için 2021 yılında öncü bir sertifika çalışmasına da bakanlık olarak imza attık” ifadelerine yer verdi.

TURİZM 12 AYA 81 İLE YAYILACAK

Türkiye’de turizmi 12 aya yayma hedefinde olduklarını aktaran Bakan Nuri Ersoy, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ülkemizin turizm potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak, sürdürülebilir bir turizm modeli oluşturarak tarihi değerlerimizin de doğamızın geleceğini korumak için çok yönlü projelere imza atıyoruz. Turizmde ürün çeşitliliğimiz arttırıyor ve turizmi 12 aya ve Türkiye’nin 81 iline yaymaya çalışıyoruz. 2019 yılında kurulan Türkiye turizm tanıtım ve geliştirme ajansı, bu hedefler doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.  Bugün Türkiye dünyanın en etkili ve yoğun tanıtım yapan ülkesi haline gelmiş durumda. Dünyanın önde gelen tur operatörleri ve onların seyahat acentaları ile çok önemli işbirlikleri yapıyoruz. Bahsettiğim içerikler ile dijital mecralarda tanıtıma da büyük önem veriyoruz. Instagram hesabımız sahip olduğu 2. 9.000.000 takipçisiyle dünyada ülke hesapları arasında ikinci sırada yer alıyoruz. Bir sene sonra da birinciliği alacağız. Hep beraber yine resmi turizm platformumuz olan Go Türkiye web sitemiz 10 ayrı dilde hizmet veriyor. Bu platformda bisiklet turizminin yanı sıra tarih, sağlık turizmi, doğal güzellikler, inanç turizmi, golf turizmi ve gastronomi gibi altmışa yakın konuda deneyim başlığı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

BAKAN ERSOY’DAN TURİST RAPORU

Türkiye’nin 2023 yılının ilk 8 ayında 33 milyon 426 bin 940 yabancı ziyaretçi ağırladığına dikkat çeken Bakan Ersoy, “Bu rakam geçen yılın aynı dönemine oranla %13. 95 oranında artışa denk geliyor. Türk turizminde yepyeni bir dönemin yaşandığını gözler önüne seren tüm bu gelişmeler ülkemizin önümüzdeki dönemde yakalayacağı başarıların sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Türkiye turizmi bundan sonra da yoluna ve kararlarla devam edecek. Bugün Türkiye genelinde bisiklet turizminin 81 ilimize geliştirilmesi veya yaygınlaştırılması, yeni rota projelerinin hayata geçirilmesinin yanı sıra dünyanın en hızlı büyüyen turizm ürünlerinden biri olan sürdürülebilir bisiklet turizminin Avrupa’da ve dünyada gelişmesi noktasında. Bisikletin kültürel ve doğal mirasını şekillendirme deki rolünü düşündürecek, bir yandan da bisiklet yolu ağları ve bisiklet turizmindeki en iyi en yenilikçi uygulamaların tanıtımına olanak sağlayacak” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası