Ege Postası
Geri

İzmir Avrupa Birliği'ne erken girdi

Avrupa Konseyi’nin verdiği Avrupa Şeref Plaketi Ödülü’nü törenle teslim alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir olarak Avrupa Birliği’ne hazırız” mesajı verdi ve İzmir’in AB’ye girişte pilot kent olarak seçilmesi ve kentin Avrupa’ya açılacak kapı olması için talepte bulundu. Ayrıca “Avrupa Birliği’ne tam üye olarak alınıp alınmayacağımızı gerçekten bilmiyoruz” şeklinde sitemde de bulunan Kocaoğlu ayrıca, “55 yıldır bekliyoruz” dedi.
İzmir Avrupa Birliği'ne erken girdi
Haberler / İzmir
12 Aralık 2014 Cuma 15:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Avrupa Konseyi temsilcilerinin yanı sıra, İzmir milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri, belediye bürokratları ve kanaat önderleri katılım gösterdi.
 
 
AVRUPA’DAN İZMİR’E BÜYÜK ÖVGÜ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Onursal Üyesi Erich Fritz, “Bugün burada olmaktan ötürü çok memnunum.  İzmir bizler için çok çok özel bir şehrimizdir. Kenti gezdiğim sırada burada büyük bir tarihi olduğunu gördüm ve bundan etkilendim. İzmir barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti olmak için yaratılmış. İzmir dünyaya açık bir şehir. Bu ödülü kazandığı için oldukça memnunum. Kardeş şehir listeniz oldukça uzun ve bu konuda yaptığınız çalışmalara da bizzat tanık oldum. Uluslar arası organizasyonlara ev sahipliği yaparak insanların birbirlerini tanımalarına, anlamalarına yardımcı oldunuz. Komisyonumuz sizin burada insanlar arasında bir köprü sağlamak için çabanızı, isteğinizi gördü ve bu işbirliğinizden ötürü de size bu ödülü layık gördü. Ödülü almak bundan sonra yükümlülüklerinizi yerine getirmek ve çalışmaya devam etmek demektir. Yarın da çalışmaya devam edeceksiniz” şeklinde konuştu.  Fritz ayrıca Türkiye’nin özgürlükler karnesine vurgu yaparak, çağdaşlığın getirdiği biçimde, özgür düşünce ortamının yaratılması için ulusal anlamda bir mesaj verdi.
 
KOCAOĞLU: GURURLUYUZ
“Bugün “Avrupalı İzmir” için önemli bir gün” diyerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Sizlerin huzurunda, kentimizin yerel yönetimi ve İzmirli hemşehrilerim adına Avrupa Konseyi’nin “Şeref Plaketi”ni teslim aldım. Bizi bu plaketle onurlandıran Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne teşekkür ediyorum. Ama en büyük teşekkürüm, bu ödülü İzmir’e kazandıran değerli çalışma arkadaşlarıma… Avrupa Konseyi gibi, temel kuruluş felsefesi içinde yerel demokrasi, sosyal uyum, sürdürülebilir kalkınma ve çevre gibi değerlerin yer aldığı bir kurumdan böyle bir ödülü almak, bizim için ayrıca önem taşıyor. Gururluyuz, çünkü yaşam kalitesi ve yetişmiş insan gücüyle, Türkiye’nin Batı’ya en yakın kentinde yaşıyoruz. Ve İzmir olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine ciddi katkılar sağlayacağımıza eminiz. Ancak emin olamadığımız şeyler var, örneğin Avrupa Birliği’ne tam üye olarak alınıp alınmayacağımızı gerçekten bilmiyoruz. Zaten o nedenledir ki, yakın zamana kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından Batı ile entegrasyonda önemli bir sembol, ulaşılabilecek bir hedef olarak algılanan Avrupa Birliği, tam üyelik takvimindeki “sonu gelmeyen” ertelemeler” nedeniyle, maalesef ülkemizdeki hararetli savunucularını birer birer kaybetmeye başladı. Kamuoyu nezdinde, Avrupa Birliği’ne olan inanç giderek zayıfladı. Nasıl zayıflaması? Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yaptığımız ortaklık başvurusunun üzerinden tam 55 yıl geçti. O günden bugüne dünyamızda o kadar çok şey değişti ki! Duvarlar ve rejimler yıkıldı; devletler ortadan kalkıp devletler kuruldu. İletişim teknolojisi akıl almaz boyutlara ulaştı. İnsanoğlu Mars’a ulaşıp kuyruklu yıldız üzerine modül bile indirdi” dedi.
 
HEM TEŞEKKÜR, HEM SİTEM
AB ile Türkiye ilişkisinin bir türlü istenen noktaya gelemediğini belirten Kocaoğlu, “Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkisi hala bıraktığımız noktada. Şimdi Sayın Fritz ve Avrupa Konseyi aracılığıyla, Avrupa Birliği’ne, İzmir’den, Türkiye’nin Batı’ya en yakın kentinden bir mesaj göndermek istiyorum, yaşanan tüm ertelemelere rağmen, biz, Avrupa Birliği perspektifinin, Türkiye’nin geleceği için son derece önemli olduğuna inanıyoruz.Başından beri, Türkiye’nin mutlaka bu birlik içinde yer alması gerektiğini savunuyoruz. Daha da önemlisi, İzmir olarak Avrupa Birliği’ne hazırız. Gelin İzmir’i sosyal projelerden kentleşmeye, tarımdan turizme birçok alanda Avrupa Birliği projelerini hayata geçireceğimiz bir “pilot kent” olarak belirleyelim. İzmir’i, Türkiye’yi Birlik üyeliğine taşıyacak bir köprü haline getirelim. Biz böyle bir girişimin yerel yönetim ayağında üzerimize düşen her şeyi yapacak güç ve kararlılığa sahibiz. Ve diyoruz ki, Avrupa Birliği, bu 55 yıllık öyküyü artık mutlu sonla noktalasın. Ama bu nokta, ortak işbirliği ve başarıları anlatan yepyeni cümlelerin de başlangıcı olsun. İşte “Avrupa”, gerçek anlamda o zaman “Birlik” olacaktır. Avrupa Birliği’nin kuruluşunda çok önemli görevler üstlenen ve siyasi konularda hayli inisiyatif sahibi olduğunu bildiğimiz Avrupa Konseyi’nin de, bu konuda gerekli çabayı göstereceğine inanıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni “Şeref Plaketi” ile onurlandıran Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
ALKIŞLAR EŞLİĞİNDE TESLİM ALDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin 1949 yılında üye olduğu Avrupa Konseyi tarafından “Şeref Plaketi” ile ödüllendirildi. Yabancı belediyelerle kardeş kent ilişkileri kuran ve Avrupalı ortaklarıyla ilişkilerini geliştirmek amacıyla çok geniş yelpazeyi kapsayan faaliyetlerde bulunan belediyelere verilen ödül için Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen törende kente gelecek Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Onursal Üyesi Erich Fritz, 2014 yılı şeref plaketini, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na takdim etti. Salonu dolduranların uzun süren alkışları eşliğine ödülünü kabul eden Başkan Kocaoğlu şeref plaketi ile verdiği pozun ardından kısa bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi.
 
AVRUPA ŞEREF PLAKETİ NEDİR'
Avrupa Konseyi, üyesi olan yerel ve bölgesel idareleri ödüllendirmek amacıyla 1955 yılından bu yana Avrupa Ödülü programı uyguluyor. Buna göre birinci aşamada (İlk başvuru) ‘Avrupa Diploması’, ikinci aşamada ‘Avrupa Şeref Bayrağı’, üçüncü aşamada ‘Avrupa Şeref Plaketi’ ve son aşamada  ‘Avrupa Ödülü’ veriliyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi ile bu komiteye bağlı Avrupa Ödülü Alt Komitesi; katıldığı uluslararası projeler, kardeş kentlerle kurduğu iyi ilişkiler, uluslararası kuruluşlara üyelikleri ve Avrupa farkındalık etkinliklerinde gösterdiği başarılar nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ödüle layık gördü.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası