Ege Postası
Geri

İzmir BİE heyetini ağırladı

İZMİR'in EXPO 2020 yolculuğunda kaderini belirleyecek BİE heyeti kente geldi. Heyetin üç günlük programını açıklayan İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, "Her düzeyde bu desteğimizi devletimizden ve halkımızdan aldığımız açık bir şekilde görülüyor" dedi. BİE Heyet Başkanı Sten Christensen ise üç günlük süreç sonrasında hazırlanacak raporun Haziran ayında açıklanacağını söyledi.
İzmir BİE heyetini ağırladı
Haberler / İzmir
11 Şubat 2013 Pazartesi 18:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-  Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales ve beraberindeki 9 kişilik heyet incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e geldi. BİE inceleme heyetinin programı düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile açıklandı. Swiss Otel Grand Efes'te düzenlenen toplantıya İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, BİE inceleme heyeti Başkanı Sten Christensen, BİE Genel Sekreteri, Vincente Gonzales Loscertalas, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh katıldı.

İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, 9 kişilik heyetin yoğun İzmir ve Ankara programını açıkladı. BİE'ye 656 sayfalık proje dosyasını sunduklarını ve heyet tarafından projenin uygunluğunun üç günlük program ile araştırılacağını söyleyen İzmir Valisi Kıraç, "Heyet ulusal destek, iletişim ve pazarlama planı, bütçesi ve EXPO sonrası kullanım planları, tahmin edilen ziyaretçi sayısı gibi konularda 3 günlük bir inceleme yapacak. Teknik sunumlar ve İnciraltı'nda yapılacak olan alan inceleme ile projemizin uygulanabilirliğini araştırılacak. Heyete İzmir'in tarihi dokusunu bilimde ve sağlıkta başarı öyküsünü anlatacağız. Ayrıca kentimizin bölgesel düzeyde üstlendiği misyonu aktaracağız. Teknik sunumun ikisini ben yapacağım. Diğer sunumlar EXPO yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, rektörler ve EXPO uzmanları tarafından yapılacak. İzmir'in bütünü dinamikleri ile heyetimizi bir araya getireceğiz. İnciraltı ile ilgili alanını tanıtımı yapılacak. Şehrimizin eğitim gören yabancı öğrenciler, konsoloslar ve şehrimizin farklı dinlere mensup kişi ve mekanları ile heyetimiz buluşturacağız" dedi.

ANKARA'DA YOĞUN PROGRAM

EXPO 2020'nin dev bir organizasyon olduğunu belirten Kıraç, devletin ve milletin desteği olmadan bu organizasyonun kazanılamayacağını söyledi. Kıraç, "Her düzeyde bu desteğimizi devletimizden ve halkımızdan aldığımız açık bir şekilde görülüyor. Bu yarışta en büyük avantajımız buradadır. 13 Şubat'ta Ankara'ya hareket edeceğiz. Burada ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından heyetimiz kabul edilecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun programı yurt dışına gittiği için programdan çıkarıldı. Bu çalışmalardan sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın ev sahipliğinde kabineden birçok bakanın katılacağı bir yemek ile heyet bir araya gelecek. Bu yemekte İzmir çalışmaları ve EXPO sürecine hükümetin verdiği destek irdelenecek. Daha sonra ise heyet Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından verilen yemeğe katılacak. 15 Şubat'ta İstanbul'a gidecek heyet buradan ülkemizden ayrılacak" diye konuştu.

RAPOR HAZİRANDA AÇIKLANACAK

BİE İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen ise İzmir'in EXPO 2020 sürecine uygunluğunun üç günlük süreçte derin bir çalışma ile inceleneceğini söyledi. Christensen, "EXPO İzmir'in adaylığı olsa da olmasa da son derece önemli bir projedir. Bizim yanımızda Genel Sekreter Loscartales var. Biz burada kendi ülkemizi temsil etmiyoruz. EXPO'ya üye ülkeleri temsil ediyoruz. Acaba aday ülke gerekenleri yerine getiriyor mu diye inceleyeceğiz. Çok derinlemesine çalışacağız. Vatandaşların, devletin ve bütün paydaşların desteğini inceleyeceğiz. Görevimizi tamamladıktan sonra bir rapor hazırlayacağız. 5 aday ülkeyi inleyeceğiz. Bu haftanın sonunda tam bir raporun hazır olacağını düşünüyoruz. Bu da BİE üye ülkelerine yollanacak. Bu inceleme heyetinin raporunu öğreneceksiniz. Eğer biz BİE kuruluna uygun olduğunu görürsek adaylığınız onaylanacak. Bizim raporumuz Haziran ayında toplantıda açıklanacak. Adaylığınız onaylanmasının ardından ise BİE ülkelerine ikna etmek için çalışacaksınız" dedi.

KEMERALTI ÇARŞISI'NI GEZDİLER


İzmir’e EXPO incelemesi için gelen 9 kişilik Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) heyeti, İzmir’in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili teknik sunumları izledi. Heyet daha sonra Konak Pier Adabey Restoran’da öğle yemeği yedi. Heyet buradan da Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na geçti. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu ve Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı İlyas Gönen heyeti çiçeklerle karşıladı. Kızlarağası Hanı’na geçen BİE inceleme heyeti fincanda pişen kahvenin ve Türk lokumunun tadına baktı.

Kemeraltı’nda delegeleri ağırlamaktan gurur duyduğunu ifade eden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Tarihi Kemeraltı Çarsısı’nın tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Mutlu, “Burası dünyanın en büyük üstü açık alışveriş merkezidir. Buranın canlılığını sürdürmek için Valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve Tarihi Kemeraltı Drneği ile birlikte çalışıyoruz” dedi. Mutlu, konuşmanın ardından delegelere kahve fincanı ve Türk kahvesi hediye ederek, “Türkler için bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır. Ülkelerinize gittiğinizde eşlerinizle birlikte Türk kahvesini içiniz ve İzmir’i hatırlayınız” dedi. BİE heyetini 15 günde bir İzmir’de ağırlamak istediklerini söyleyen Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı İlyas Gönen, EXPO 2020’nin İzmir tarafından kazanılması için kendilerine düşen her türlü görevi yerine getireceklerini söyledi.

Danimarka BİE Delegesi ve İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen misafirperverlikten dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Christensen, “İzmir’de olmaktan dolayı mutluyuz. İzmir güzel bir şehir. Tarihi çarşının korunmasından dolayı kent yetkililerini tebrik ediyoruz” dedi.

BIE HEYETİNE ÖZEL YEMEK

İzmir'e EXPO incelemesi için gelen 9 kişilik Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) heyeti, birinci gününü "Kültürel Zenginlikler" paneli adı altında düzenlenen akşam yemeği ile sonlandırdı. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen yemeğe İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, parti yöneticileri, bürokratlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Yemekte BIE üyelerine, yöresel yiyeceklerin ikramı yapıldı. Sivil Toplum Örgütleri tarafından açılan stantları gezen BİE heyetine Zeybek gösterisi ve Ege türkülerinin dinletisi gerçekleştirildi.

Yorucu bir program ile ilk günü sonlandırdıklarını belirten İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, İzmir'in kültürel zenginliklerini paylaşmak için biraya geldiklerin söyledi. BİE heyetine birinci gün EXPO yürütme kurulu tarafından hazırlanan sunumların gerçekleştirildiğini belirten Kıraç, "İzmir'in kültürel zenginliğini ve sivil toplum örgütlerini yapısını göstermek için bu etkinliği düzenledik. İzmir bu coğrafyada 8 bin 500 yıldır insanlığa hizmet ediyor. `Bu bölgenin en büyük zenginliği nedir' diye bana sorsalar yetişmiş insan kaynağıdır derim. İzmir'de 6 bin sivil toplum örgütü insanlığa ve bölgemize hizmet etmek için fikir birliğindedir. BİE inceleme heyeti iki gün daha İzmir'de olacak. Bu akşam İzmir'in değişik sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdik. Bu organizasyonu resepsiyon şeklinde yaptık ki yaptıkları ürün ve eserleri görebilsinler. Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin kültür ve müzik yapısını sizlere göstereceğiz. Sağlık temalı bir EXPO adayı olarak İzmir leziz yemeklerin bahsetmeden sözlerimi bitirmek istemiyorum. Bu akşam leziz Akdeniz yemeklerini tadabileceksiniz. Aynı zamanda STK'ların yörelerine özel ürünlerini de tadacaksınız. En uzun ömürlü insanların Akdeniz yöresinde yaşadıklarını söylemek istiyorum. Bunun sebebi sağlıklı ve organik beslenme şeklidir" dedi.

EXPO'nun her ülkenin önemli bir amacı olduğunu belirten BIE İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen, EXPO'nun küresel topluluk tarafından kucaklanan bir unsur olduğunun altını çizdi. Christensen, "Güzel misafirperveliğiniz için teşekkür ediyoruz. EXPO süreci ülkeler arasında diyalog oluşturmaktır. Aynı zamanda EXPO yeni girişimler ile ilgili yarınlara miraslar bırakmaktadır ve küresel dünyaya katkı sağlamaktadır. Dünya EXPO'su ülkelere olağandışı bir platform sunmakta ve ev sahibi ülkenin uzun vadeli bir vizyonu olarak değerlendirilmektedir. EXPO'lar 160 yıldır gerçekleşiyor ama 160 yaşında zamansız kimliklerdir. BIE'ye üye ülkeler olarak Türkeyi'nin EXPO'larda oynadığı aktif rolü biliyoruz. Bu hafta biz Türkiye tarafından önerilen İzmir'in fizibilite ve yapılabilirliğini denetlemek için geldik. İzmir'in EXPO'da sağlık temasını seçmiş. Bu tema Türk kültürüne paraleldir. İzmir bu süreçte başarılar diliyorum" diye konuştu.

9 kişilik heyet ve katılımcılar konuşmaların ardından Türkiye ve Akdeniz mutfağından hazırlanan yemeklerden tatma imkanı buldu. Ege Bölgesi'ne has zeybek gösterini yapıldığı gecede, Ege Bölgesi'ne yöresine ait türkülerden oluşan bir dinleti sunuldu. Heyet gece sonunda İzmir'de faaliyet gösteren Sivil Toplum Örgütleri tarafından açılan stantları gezdi ve yöreye has yiyeceklerden tattı. Gece sonunda BIE Heyeti halay çekerek gönüllerince eğlendi.


(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası