Ege Postası
Geri

İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz: Hatırlatmaya gidiyoruz!

İzmir'de avukatlar, Türkiye Barolar Birliği ve ülke genelindeki tüm baro başkanlarının katılımıyla yarın gerçekleşecek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile buluşma öncesinde İzmir Barosu öncülüğünde basın açıklaması yaptı. İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, Adalet Bakanlığı'nın avukatların sorunlarını bildiğini aktararak yarın yapılacak toplantının bir hatırlatma mahiyetinde olacağını kaydetti.
İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz: Hatırlatmaya gidiyoruz!
Haberler / Güncel
6 Temmuz 2023 Perşembe 15:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Barosu, 83 İl Baro Başkanı, Barolar Birliği Başkanı ve Barolar Birliği yönetimi ile beraber Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yarın yapılacak olan toplantı öncesi İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, İzmir Barosu olarak gerçekleştirilecek olan toplantıda bir çok konuyu ele alacaklarını belirterek şöyle konuştu:

“İzmir Barosu'nun orada söyleyeceği çok şey var Bizler bunu dillendireceğiz. Tabii ki bu dillendirdiğimiz şeylerin içerisinde ülkede yaşanan hukuksuzlukların ya da hukuki problemlerin neler olduğu, bunların çözüm noktalarının neler olabileceği de olacak. Ülkenin genel hukuk durumu da olacak. Hukuksuzluklar da olacak, hak ihlalleri de olacak. Ama oraya çağrı nedenimiz barolara ve avukatların sorunları ve bu sorunların çözümüyle ilgili birtakım bilgilerin paylaşılması. Biz başından beri söylüyoruz. Aslında avukatların sorunları, bu ülkenin sorunlarından hiç de farklı değil. İç içe çünkü. Birbirinden ayırdığınız zaman birini diğerinden ayırt etmeye kalktığınız zaman o sorunu çözme imkanınız kalmıyor. Ancak doğal olarak bazı pratik çözümlerin hayata geçirilmesi bizler açısından çok önemli.”

TALEPLERİNİ DİLE GETİRECEKLER

Başkan Sefa Yılmaz, Adalet Bakanı Tunç ile görüşecekleri konuların başlıklarını da şu cümlelerle dile getirdi:

“Her şeyden önce doğal olarak avukatların yaşadığı ekonomik sorunlar. Bu sorunların içerisinde Avukatlık Kanunu’nun 35’inci maddesinde belirlenen ve meslek tekeri olarak ifade ettiğimiz alanların genişletilmesi. Yani sermayesi 250 bin TL'ye kadar 250 bin TL'nin üzerinde olan anonim şirketlerin sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğunun ticaret sicilinde kayıtlı diğer şirketlere de hasredilmesi ve sermayesine bakılmaması. Yine aynı maddede yer alan tüketici kooperatifleriyle ilgili avukat bulundurma yetkisinin diğer kooperatiflere sayısı otuzu ve otuzu aşan şirketler açısından değerlendirilmesinin yapılması, Yine meslek tekeri açısından baktığımızda avukatların vekaletname düzenlemeleri ve ihtarnameleri çekebilmeleriyle ilgili yasal bir düzenlemenin yapılması özellikle Kıdemi beş yıla kadar olan avukat arkadaşlar açısından en azından bu beş yıl ya da üç yıllık süre içerisinde sigorta primlerinin hazine tarafından karşılanmasının sağlanması bu meslektaşlarımıza birkaç yıl ödemesiz, uygun faizli kredilerin temin edilebilmesi, yine stajyer avukat arkadaşlarımızın staj yaptıkları ilk altı aylık dönem içerisinde tıpkı hakim stajyerler gibi adliyede staj yaptıkları da düşünülerek asgari ücretten az olmamak üzere bir ücretle kendilerine ücret verilmesi gibi sorunların iletileceği bir toplantı olacak. Yine bizlerin dün ortaya koyduğumuz fikirler içerisinde özellikle  avukatların dokuz bin gün olan emeklilik süresinin yedi bin iki yüz bine indirilmesi, prim oranlarının düşürülmesi ve tabii ki şu an 89  olan hukuk fakültesinin işlevsiz olanlarının kapatılması, katsayılarının yükseltilmesi, alınan öğrenci sayılarının azaltılması, bu meyanda 2024 yılında yapılacak olan avukatlık mesleğine giriş sınavının özellikle Barolar Birliği'nin içinde bulunduğu süreçle bir an önce yürütülmesi ve bunun sağlanması ve bu sağlanırken de doğal olarak bu mesleğe geçişte bazı etik değerlerin değerlendirilmesinin zorunlu olduğunun bu sürece yansıtılmasının gerekliliği. Hatta hemen hayata geçirilebilecek olan avukatlık, ruhsat harçları. Hazine’ye ödenen biliyorsunuz, 3.885 lira bir ruhsat harcından bahsediyoruz ve biz bütün stajyer arkadaşlarımızdan bunun maliye hazinesine yatırılmasını istiyoruz. Özellikle bu alanın kaldırılması eğer kaldırılmıyor ise buradaki harcın belli bir miktarının hangi barodan bu stajyer arkadaşımız kaydını yaptırmak üzere bu harcı ödemişse bu alana, bu baroya aktarılmasının sağlanması gibi pratik çözümleri de ifade edeceğiz. Tabii aklımıza gelebilecek çok şey var. Aklımıza gelip söyleyeceğimiz çok şey var.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE UZLAŞMAYA VE BU KONUDA KATKI KOYMAYA HAZIRIZ"

Aslında Adalet Bakanlığı Bizim ifade edeceğimiz bu sorunların tamamının farkında. Yani biz bunları sadece bence hatırlatmaya gidiyoruz. Ana başlıkları bir araya getirip bu sorunların çözümü yönünde uzlaşmaya ve bu konuda katkı koymaya hazır olduğumuzu da ifade etmeye gidiyoruz O nedenle biz yarınki toplantıyı önemsiyoruz. Diğer boralar ve başkanlar, yönetim kurulları da önemsiyor. Dün ortaya çıkan ortak fikir buydu. Adalet Bakanımız biliyorsunuz geçmişte avukatlık yapan hukukçu bir kimlikti. Ancak belirtmek istiyorum aynı zamanda İstanbul iki nolu baronun da üyesi kendisi. Bu koşullar altında yapacağımız görüşmenin, olumlu sonuçlanacağı düşüncesiyle toplantıya basın açıklamamıza katıldığınız için hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum. İzmir Barosu yönetiminin de saygılarını sunuyorum” (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası