Bakanlığın Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği, 13 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların toplanmasına ilişkin yöntemleri, bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreci, bakımevi ile doğal yaşam alanlarında tutulmaları ve sahiplendirilmeleri gibi konuları detaylandırıyor.
İzmir Barosu, 'Katliam Yönetmeliği' olarak adlandırılan uygulamanın Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu belirterek, yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dilekçe verdi.
Her bir canlının yaşam hakkı ve özgürlüğü için mücadele edeceklerini belirten İzmir Barosu'nun yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;
"13 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması için bugün dilekçemizi Danıştaya teslim ettiğimizi kamuoyuna önemle duyuruyoruz.
'ANAYASA'YA AÇIKÇA AYKIRI'
Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ile tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya açıkça aykırı olan; idareye keyfi ve sınırları belirsiz bir takdir yetkisi veren; kanunun sınırlarını aşarak yasa ile düzenlenmesi gereken konuları düzenleyen; hayvanların yaşam hakkını ve özgürlüklerini yok sayan katliam yönetmeliğinin acilen yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi gerekmektedir.
Söz konusu yönetmelik; hukuk devletinin temel unsurlarından belirlilik ilkesini; keyfi ve denetimi mümkün olmayan uygulamalara sebebiyet vermesi sebebiyle Anayasa ile güvence altına alınan hukuki öngörülebilirlik kuralını ihlal etmektedir.
Hayvanları Koruma Kanununun adı ve amacıyla çelişen; idareye sınırları belirsiz bir takdir yetkisi tanıyan; veteriner hekimlik mesleğinin doğasına, meslek kurallarına ve mevzuatına aykırı bir şekilde veteriner hekimleri hayvanları öldürmeye zorlayan; hayvanların yuvalandırılmalarını engelleyecek düzenlemeler getiren katliam yönetmeliğinin hukuki ve vicdani hiçbir yönü yoktur.
Danıştayda açılan bu davamızda kanunun ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile telafisi güç ve telafisi imkânsız zararların doğduğuna ve doğmaya devam ettiğine vurgu yaparak hayvanların dirgenle, sopayla, kürekle, tüfekle, dövülerek, asılarak, bıçaklanarak, zehirlenerek, boğularak ve daha sayamadığımız birçok yöntemle öldürüldüğünü, yaralandığını ve hapsedildiklerini delilleri ile birlikte ortaya koyduk.
'SORUMLULUK HEPİMİZİN ÜZERİNDE'
Dilekçemizde belirtmiş olduğumuz gibi yapılan ve yapılacak olan katliamların sorumluluğunun kanun ve yönetmelik iptal edilmediği sürece hepimizin üzerinde olduğunu bir kere daha hatırlatıyor ve tarihe not düşüyoruz. Hukuk devletinin gereği olarak katliam yasasının ve yönetmeliğinin acilen yürürlüğünün durdurularak iptal edilmesini bekliyor; İzmir Barosu olarak her bir canlının yaşam hakkı ve özgürlüğü için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."