İzmir Barosu'ndan kadına şiddet raporu
İZMİR Barosu Başakanı Avukat Aydın Özcan, Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırma Merkezi üyesi Avukat Nuriye Kadan ve üyelerle birlikte “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadale" gününde basın açıklaması yaptı. Kadan, bu yıl Türkiye'de 239 kadının cinayetde kurban gittiğini, bunun önüne geçmek için cezaların daha da artırılması gerektiğini söyledi.
İzmir Adliyesi Baro Birimi Başkanlık odasında yapılan toplantıda konuşan Baro Başkanı Aydın Özcan, kadına yönelik şiddetin durdurulamadığını söyledi. Şiddetin her türlüsüne karşı hukuki desteklerinin ve mücadelelerinin aralıksız süreceğini anlatan Özcan, "Kadın cinayetleri maalesef hızla devam ediyor. Yapılan uyarılara rağmen, cinayetler, çocuk gelin olayları, devam ediyor. Bizler bu şiddeti durdurmak için, yetkilileri göreve çağırıyoruz. Ailenin korunmasına dair kanunda, birçok tedbir var. Ancak bu tedbirler yeterince uygulanamıyor demek ki. Kullanılamayan tedbirlerin, kadınları koruyacak hale getirilmesi lazım. İzmir Barosu da gerek Kadın Hakları Merkezi ile gerekse adli yardım almak isteyen kadınlara, hukuki destek verdi. Baroya yapılan başvuru rakamları ise şiddet görüp de yardım isteyen kadınların her yıl büyük oranlarda farklarla artış gösterdiğini ortaya koydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol yaptık. Şiddete yönelik Film otobüs ve metro istasyonlarında gösterilecek. Şiddetin önüne geçmek için vatandaşı bilinçlendirmemiz gerek. Belediye de bize bu konuda her türlü desteği verecek. Diğer kurumlarda şiddetin önüne geçilmesi için elini taşın altına koymalı" dedi.
İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırma Merkezi üyesi Avukat Nuriye Kadan, "2015 yılında 239 kadın erkekler tarafından katledildi. Bu kadınlar, eş, sevgili, kardeş, baba gibi değişik sıfatlardan oluşan kişiler tarafından öldürülmüşlerdir. Sıfatlar değişik ancak cinsiyet ortak, hepsi erkek" dedi.
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kadan, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve gerekse Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından sözleşmenin uygulanmasına yönelik hiçbir somut ilerleme kaydedilmemiş, kurumlar arası koordinasyona yönelik çalışmalar henüz sağlanmamış ve uzman eylem grubu için adaylar belirlenmemiştir. Hiçbir çeşidi asla tasvip edilip hoş görülemeyecek şiddetin boyutları ülkemizde her geçen gün artmakta ise de yarınları değiştirmek bizim elimizdedir" dedi.
Kadın hakları merkezinin yanı sıra yine şiddet gören kadınların başvurduğu bir diğer baro birimi ise adli yardım birimi oldu. Kadın Hakları Merkezi'ne, 2011 yılında 13 kadın başvurdu. 2012 yılında, 457, 2013 yılında ise bu rakam 668 kadına yükseldi. Bu yıl merkeze başvuran kadın sayısının, 810 olduğu açıklandı