İzmir Barosu’ndan TBMM’ye çağrı
İzmir Barosu'nun, kamu görevi yapan avukatlara yeşil pasaport verilmesi konusundaki mücadelesi sürüyor. Seçildikten sonra göreve hızlı başlayan Baro yönetimi, TBMM’deki 550 milletvekiline bir mektup göndererek yıllardır çözüm bekleyen avukatlara yeşil pasaport verilmesi konusunun artık çözümlenmesi gerektiğine dikkat çekildi ve uluslararası anlaşma ve kurallara göre avukatların uluslararası serbest dolaşım hakkının sağlanmasının bir zorunluluk olduğu ifade edildi.
Gönderilen mektupta ayrıca, Hâkimler ve Savcılar Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde “ Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport” içeren gerekçeler doğrultusunda değişiklik önergesi verilmesi talep edildi.
Gönderilen mektubun içeriğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, yıllardır süren bu sorunun artık çözümlenmesi gerektiğini, Parlamento’da görev yapan milletvekillerinin bu çağrıya artık ses vermesi gerektiğini söyledi. Özcan ayrıca, zaman zaman yurt dışında da müvekkillerinin duruşmalarını takip etmek zorunda kaldıklarını dolayısıyla yeşil pasaport olmadığı için çok zorlandıklarını da ifade etti.
Özcan, “Hukuk devletinin temel unsurlarından ve yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunma görevini yerine getiren avukatlar; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1.maddesinde de belirtildiği üzere kamu görevini ifa etmektedirler. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinin üçüncü fıkrasında kamu görevi kavramının tanımına göre ‘Kamu görevlisi, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir.’Mevzuatımızda da belirtildiği üzere kamu görevi yaptıkları son derece açık olan avukatların hususi damgalı pasaport sahibi olmalarını engelleyecek ve farklı bir muameleye tabi tutulacak hiçbir geçerli sebep bulunmamaktadır. Bu kapsamda kamu görevi ifa eden avukatlarda bu kanundan yararlanma hakkına sahip olmaları gerekmektedir. Yargının diğer kurucu unsurları nasıl ki bu madde ile hak sahibi iseler, savunma görevini yerine getiren avukatlarında bu haktan yararlanmasına hiçbir engel bulunmamaktadır.” Dedi.
Avukatlara da yer verilsin
Başkan Özcan bu değerlendirmeler ışığında devlet memurları ile diğer kamu görevlileri dışında avukatların da uygulamaya dahil edilmesini ve avukatların bir an evvel yeşil pasaport haklarına kavuşmaları gerektiğini ifade etti. Özcan,
15.07.1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14.maddesinin (A) bendinin 1. fıkrasında ‘Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine" ibaresinden sonra gelmek üzere “ avukatlara’ibaresi eklenmesine dairHâkimler ve Savcılar Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurul görüşmeleri esnasında ‘Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport’verilmesine ilişkin madde metni hakkında değişiklik önergesi verilmesini talep ediyoruz.” Diye konuştu.