Ege Postası
Geri

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplandı; Flaş kararlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısı üzerine orman yangınından etkilenen Efemçukur’u mevkiinde olağanüstü toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi flaş kararlar aldı. Soyer’in yangın sürecinde yaptığı “Bir metrekaresini dahi imara açtırmayacağız” sözleri tartışılırken AK Parti grubu anayasanın 169’uncu maddesini işaret etti. Soyer, eleştiriler üzerine “Keşke siz de imara açtırmayacağız diyebilseydiniz. Bu sözlerimde bir art niyet yok, siyaset yok” dedi. AK Parti grubu her 18 Ağustos’ta meclisin yangın bölgesinde toplanmasını talep ederken, MHP Eylül ayı ve meclisten alınacak huzur haklarının fidan kampanyasına bağışlanmasını istedi. İmar, helikopter, ve söndürme tartışmaları…
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplandı; Flaş kararlar
Haberler / Yerel Yönetimler
30 Ağustos 2019 Cuma 20:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 18 Ağustosta Karabağlar’da çıkan 3 gün kontrol altına alınamayan orman yangınının yaşandığı Efemçukuru’nda olağanüstü toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Ormanİzmir”  çağrısı üzerine toplanan meclis üyeleri meclis toplantısını orman bölgesinde gerçekleştirdi. Meclis toplantısında yangın bölgesiyle ilgili birbirinden önemli kararlar alındı.  

DÜNYADA BİR İLK 

Başkan Soyer, ”Dünyada ilk kez yangın alanında meclis toplantısı yapıyoruz. Meclis üyelerimize gösterdikleri hassasiyet için, yangın günü seferber olan yangının söndürülmesi için çabalayan tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyorum. Söz meclisindir ” dedi.

HIZAL’DAN OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI VURGUSU 

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, orman yangının yaşandığı gün hava koşullarının olumsuz olduğunu dile getirirken, “18 Ağustos’ta hiçbir zaman karşılaşmak istemediğimiz bir sahne ile karşılaştık. Orman yangının olabilecek tüm olumsuz hava koşullarını o gün yaşadık. 80 km çıkan bir rüzgar seviyesi, düşük nem oranı ve yüksek sıcaklık. Arazinin engebeli ve derin vadilerle çevrili oluşu yangına müdahalenin ne kadar zor olduğunu bize gösterdi” dedi. 

ÇOK ŞÜKÜR CAN KAYBI YAŞANMADI

Hızal, İzmir’de çıkan yangının benzerlerinin Avrupa’da yaşanması halinde can kaybı yaşandığını vurgularken, “ Avrupa’daki orman yangınlarıyla kıyasladığımızda Avrupa’da can kayıplarının olduğunu biliyoruz Türkiye’de can kaybı çok şükür olmadı. Çiftçilerimiz zarar gördü bununla alakalı da bakanlığımızın hızlı çalışamlar başlattığı gerek hibe gerek kredi konusunda adımlar atılacak” ifadelerini kullandı. 

“ORMAN SİYASETE ALET EDİLMEMELİ”

Orman ve doğanın siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirte Hızal, “Doğa, orman, ekosistem siyasete mevzu edilmemesi gerek. Siyaset üstü konular. Hem orman yangınları söndürülmesinde hem de sonrasında yaralarımızı sarmak için göz önünde bulundurmak gerek. Siyaseten farklı bakış açılarına sahip olabiliriz ama bu noktada farklı bakmamız asla beklenemez, beklenmemeli” dedi. 

HIZAL’DAN SOYER’E AÇIKLAMA ELEŞTİRİSİ 

Hızal, Başkan Soyer’in yangın sürerken yaptığı açıklamaları hatırlatırken, “Süreç içerisinde bir takım talihsiz açıklamalar yapıldı. Yangınla mücadelenin en yoğun olduğu süreçte bin 500 personelin canı pahasına mücadele ettiği süreçte, bu şehrin yöneticisi olarak siz şöyle bir açıklama yaptınız. ‘Bu alanda bir metrekare alanı imara açmayacağız’ biz biliyoruz ki herkes biliyor orman alanlarının yangın sonrası imara açılması mümkün değil. Mücadelenin en yoğun olduğu zaman,  bu açıklama ilk önce farklı şehirlerden gelen yangınla mücadele edenlere haksızlıktır” dedi. 

“NET RAKAM BU KADAR KISA SÜREDE HESAPLANAMAZ”

Yangında kaç hektar alanın yandığı tartışmalarına değinen Hızal, “Yanan alanın kaç hektar olduğuna dair açıklamalar yapıldı. Önce hasar tespitleri yapılır. Net hesaplamaların bu kadar kısa sürede yapılamyacağını uzman kişilerle ve yetkilerle yaptığımız görüşmelerde öğrendik” dedi. 

“BAKANLIĞIMIZ KOORDİNESİNDE DESTEK OLALIM”

AK Partili Hızal, Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlıklarla koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini ifade derken, “Bu alanın bir an önce, önceki ekolojik sisteme uygun hale getirilmesi gerek. Tarım ve Orman Bakanlığımız yetkin olduğunu daha önceden gördük. Büyükşehir Belediyesi olarak bize düşen görev bakanlığın koordinasyonunda yapılacak kampanyaya destek olmak. Tarım ve Orman Bakanlığımız’ın çatısı altında destek vererek yapılmasının en sağlıklısı olduğunu düşünüyorum” dedi.  

BAŞKAN SOYER’DEN HIZAL’A CEVAP 

Hızal’ın açıklama eleştirilerine cevap veren Başkan Soyer, “Bizim yasalarımız der ki adam öldürmek yasaktır ama adam öldürülür. Adam öldürmenin önüne geçeceğim demek polislere neden haksızlık olsu? Ormanın, ağacın, fidanın siyaseti olmaz. Bizim yaptığımız siyaset değil vatandaşlarımızın duyarlılığı var . Bu bölgelerde bir art niyet  olacağını düşünüyorlar. Bizim yaptığımız açıkalama vatandaşları rahatlatmak için” dedi. 

HIZAL DA HAMZA DAĞ GİBİ ANAYASAYI İŞARET ETTİ 

Orman alanlarının imara açılmaması için anayasadaki 169’uncu maddeyi hatırlatan Hızal, “Orman alanlarının imara açılması- açılmaması hususu anayasanın 169’uncu maddesiyle güvence altına aınmıştır. Bu noktada asli görev bakanlıktır. Bugüne akdar buna örnek teşkil edecek bir olayla karşı karşıya kalmadık” sözleriyle Başkan Soyer’e cevap verdi. 

AK Partili Hızal’a cevap veren Başkan Soyer, “Anayasanın güvencesi vatandaştır. Anayasal haklarına sahip çıkarlarsa güvence altında olur. Vatandaşın duyarlılığı en kıymetli şey biz de bu duyarlılığa sahip çıktığımızı gösterdik” dedi. 

MHP HUZUR HAKLARININ FİDAN DİKİMİNE BAĞIŞLANMASINI İSTEDİ

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Eylül ayı ve olağanüstü toplanan meclisteki huzur haklarımızın tamamının orman yangınları için başlatılan kampanyaya destek olması için bağılayalım bu konuda önergemizi de verdik” sözleriyle oluşturulacak kampanyaya destek verdi. 

“MECLİS TOPLANTISINI HER 18 AĞUSTOS’TA BURADA YAPALIM”

AK Parti'li Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Hakan Yıldız, her 18 Ağustos’ta meclisin yangın bölgesinde toplanmasını talep ederken, “Her 18 Ağustos’ta yangın alanında meclis toplantısını yapalım. Beş yıl boyunca yanan alanla ilgili projelerin takibini yapalım. İzmirlilere verilen sürdürülebilirlik sözünü böylelikle sağlayabiliriz” dedi. 

“KEŞKE SİZ DE İMARA AÇTIRMAYACAĞIZ DİYEBİLSEYDİNİZ”

Başkan Soyer yangın sürecinde yaptığı ‘İmara açtırmayacağız’ açıklamasını AK Parti grubunun eleştirmesi üzerine “İmara açtırmayacağız lafımı yanlış anlamaktan vazgeçin, keşke siz de imara açtırmayacağız diyebilseydiniz. Bu sözlerimde bir art niyet yok, siyaset yok ben vatandaşların duyarlılığına saygı göstermek zorundayım” dedi. 

SOYER’DEN CHP MECLİS ÜYELERİNE; SÖZ ALABİLİRSİNİZ

Olağanüstü mecliste AK Parti grubundan meclis üyelerinin  sürekli söz alması ve görüş bildirmesi üzerine Başkan Soyer espirili bir dille “CHP’li belediye melis üyelerimizde söz alabilirler” dedi. 

KAÇ HELİKOPTER VARDI'

AK Partili Yıldız, uçak ve helikopter tartışmasına değinirken, “Uçakların sorti yapması helikopterlere göre daha zor 20 helikopterle tonlarca su bölgeye ring sistemiyle taşındı. Burada yanan bir ağaç bizim çocuklarımızın geleceği demek.Siyaset yapmıyoruz” dedi.  

Yıldız’ın sözlerine cevap veren Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar “20 helikopter yoktu. Son gün yangının söndüğü 3’üncü gün 20 helikopter hizmet verdi ancak ilk gün kesinlikle 20 helikopter yoktu. Gerekli kurumlara sorabilirsiniz” dedi. 

MECLİSTE ALINAN KARARLAR

Olağanüstü mecliste alınan kararlar şöyle; Köylülerin gördüğü zararın tespiti için rapor hazırlanmasına, İzmir içindeki yangınların azaltılması, farkındalığın arttırılması, yangınla mücadele olanaklarının desteklenmesi, belediyenin karadan ve havadan yangınla mücadele etmesi için bir bağış kampanyası başlatılmasına, bu bağış kampanyası için valilikten izin alınmasına, İzmir’e özel bir fidanlık kurulmasına, orman köylülerine yangınla mücadele için arazöz temin edilmesine, 3 bin 800 hektarlık alanda Ege Ormanları’nın oluşturulması için gerekli kurumlardan gerekli izinler alınmasına ve İzmir’de doğan her bebek adına bir fidan dikilmesi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası