Ege Postası
Geri

İzmir Körfezi'nde resif hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, deniz biyo-çeşitliliğinin korunması, sportif balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla kıyılarda yapay resifler oluşturmak için atağa geçti. Projeleri üniversiteler hazırlayacak
İzmir Körfezi'nde resif hamlesi
Haberler / İzmir
5 Ağustos 2016 Cuma 09:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Menderes ve Urla kıyılarında üniversitelerin projesini hazırlayacağı yapay resif uygulaması yapılacak. İzmir Körfezi'nde sirkülasyon kanalıyla su kalitesinin korunması, iyilişterilmesi ve yüzülebilir duruma gelmesi hedefiyle hazırladığı projeye başlamak için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu nihai kararını bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kıyılarda deniz biyo-çeşitliliğinin korunması ve küçük ölçekli, sportif balıkçılığın geliştirilmesi için yapay resif atağına geçti.

Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı başında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile işbirliğiyle Menderes ilçesinin Gümüldür mahallesinde yapay resif oluşturmak için çalışmalara başladı. İmzalanan protokol çerçevesinde Fakülte Gümüldür'de uygun yer ve yapay resif modeli konusunda rapor hazırladı. Gerekli bürokratik izinler alındıktan sonra yapay resif yapımına başlanacak. Yapay resifin beton bloklardan oluşturulması bekleniyor. İkinci yapay resifin ise Urla'da yapılacak. Temmuz ayı Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında İzmir Körfezinde Urla İlçesi kıyılarında küçük ölçekli ve sportif amaçlı balıkçılığın geliştirilmesi ve denizdeki biyo-çeşitliliğin korunması amacıyla, yapay resif çalışması yapılmak üzere yürütülecek çalışmalarda gerekli araştırma ve danışma hizmetlerinin ön çalışmasına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü arasında protokol imzalanmasına karar verildi. Protokol sonrası Enstitü, Urla'da uygulanacak en uygun yer, yöntem ve malzeme konusunda çalışma yapacak.

Büyükşehir Belediyesi daha önce de 40 yıl Körfez ulaşımında hizmet eden 9 Eylül ve Alaybey vapurlarını Karaburun Belediyesi'ne tahsis etmiş, Karaburun Belediyesi de Kaymakamlık'ın "Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi" kapsamında iki gemiyi su altı turizmine hizmet etmesi için batırdı. Karaburun'da daha önce de sualtı yapay resif projesinde C-47 uçağının batırılmıştı. Yapay resiflerin genellikle önce yosun ve midye, mercan, istiridye gibi omurgasızlar için sert yüzeyler sağlar. Buna bağlı olarak da balık toplulukları gıda ve saklanmaları için yer haline dönüşürler. Deniz yaşamı zenginleşir. Dünyada eski metro vagonları, eski tanklar, zırhlı personel taşıyıcıları ve petrol sondaj kulelerinin yanısara çok sayıda taş heykel de yapay resif olarak kullanıldı. Türkiye'de uçak, otobüs, eski gemiler yapay resif oluşturmak için denizde batırıldı. Deniz içinde balık habitatları oluşturulurken kullanılan bu eşyalar toksik-plastik kirletici öğelerinden ayrıştırıldıktan sonra denizde uygun yerlere bırakıldı.

Resif; Denizcilik terminolojisinde kaya, kum ve deniz canlıların birikimiyle birlikte suyun cezir halindeyken (gel-gitle oluşan en düşük su seviyesi) altı kulaç (yaklaşık 11 metre) veya daha az derinlikli sığ alanlarında oluşmuş su altı yüzey yapılarıdır. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası