Ege Postası
Geri

İzmir Tabip Odası'dan çevre uyarısı

'İzmir'in en önemli çevre sorunu Efemçukuru altın işletmesi ve Aliağa termik santralleri'
İzmir Tabip Odası'dan çevre uyarısı
Haberler / İzmir
3 Haziran 2016 Cuma 15:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu, İzmir'de halk sağlığını tehdit eden en yakın ve yıkıcı çevre sorunlarının Efemçukuru altın işletmesi ve Aliağa'daki termik santraller olduğunun açıkladı.

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, suyu, havayı ve toprağı korumak amacıyla basın toplantısında tespit ve görüşlerini açıkladı. Ortak açıklamayı Dr. Oya Otyıldız yaptı. Otyıldız İzmir'de halk sağlığını tehdit eden en yakın ve yıkıcı iki çevre sorunu olarak Efemçukuru altın işletmesini ve Aliağa termik santrallerini gördüklerini söyledi. Efemçukuru'nda 2011 yılından altın madeninin kapasitesini 2,5 kat arttırma için verilen ÇED olumlu belgesinin iptali için açılan davada yapılan keşifte bilirkişilerin aldığı örneklerde sülfür ve ağır metallerden arsenik, kadmiyum, bakır, kurşun, mangan, çinko, selenyum elementlerinin dünya kabuk ortalaması değerlerinin üzerinde olduğunun yani ağır metal kirliliği saptandığını belirten Otyıldız bu ağır metallerin sular ve yenilen sebze ve meyve ile vücuda alınmasının son derece tehlikeli olduğuna, pek çok sağlık sorununa neden olduğuna dikkat çekti.

İkinci büyük tehlikenin Aliağa'da var olan ve yapılması planlanan termik santraller olduğunu belirten Otyıldız, “İzmir'in hava kirliği zaten Dünya Sağlık Örgütü'nün insan sağlığı için belirlediği sınırların çok üzerindedir. Var olan kirleticilerin azaltılması gerekirken 8 yeni termik santral yapılmak isteniyor… Yapılan her kömürlü termik santral, yakılan tonlarca kömürden çıkan saç telinden bile ince olan kanserojen parçacıkların havaya saçılması ve her nefeste akciğerlerimize girip çeşitli hastalıklara neden olması demektir Fosil yakıt dehşetine 'hayır' diyor, bölgemize, ülkemize dünyamıza sahip çıkıyoruz" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası