Ege Postası
Geri

İzmir – İşkodra kentleri kardeşliğe köprü oldu

Sait: “Türkiye-Arnavutluk dostluğu 600 yıllık bir gelenektir “
İzmir – İşkodra kentleri kardeşliğe köprü oldu
Haberler / Politika
22 Ekim 2012 Pazartesi 10:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İŞKODRA- Arnavutluk’un İşkodra kentinde hizmete giren Yunus Emre Enstitüsü, büyük bir coşku ve heyecanla açıldı. Merkezin kurdelesini Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, AK Parti İzmir Milletvekili ve Türkiye-Arnavutluk parlamentolar arası dostluk grubu başkanı Rifat Sait, T.C. Tiran Büyükelçisi Hasan Aşan, Yunus Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, İşkodra Belediye Başkanı Lorenc Luka ve İşkodra Valisi Voltana Ademi birlikte kestiler. İşkodra halkının büyük ilgi gösterdiği açılışta yöresel halk oyunları misafirlere güzel bir folklor gösterisi sundular.

 Türkiye-Arnavutluk parlamentolar arası dostluk grubu başkanı Rifat Sait ve mevkidaşı Arnavutluk İşkodra milletvekili Astrit Bushati açılışta yaptıkları konuşmalarda iki ülkenin sadece dost değil, aynı zamanda kardeş iki ülke olduğunu hatırlattılar. Türkiye – Arnavutluk dostluk grubuna başkanlık yapan İzmir ve Arnavutluk’un İşkodra milletvekilleri, temsil ettikleri İzmir ve İşkodra arasında kardeşlik köprüleri kurulduğunu belirttiler.

 Yunus Emre Enstitüsü İşkodra şubesi açılışında yaptığı konuşmada Türkçe’nin önemini vurgulayan İzmir milletvekili Rifat Sait, bugün Türkçeyi biliyorsanız dünyada 500 milyon kişiyle anlaşabilirsiniz, Arnavut kardeşlerime tavsiyem, Türkçeyi öğrensinler, dedi. “Türkiye-Arnavutluk dostluğu 600 yıllık bir gelenektir “diyen Sait, Osmanlı’dan buyana Türklerle Arnavutlar arasında 600 yıllık bir ortak tarih olduğunu, iki ülke arasında dostluktan öte kardeşlik ve akrabalık bağları bulunduğunu söyledi. İstiklal marşımızın yazarı Mehmet Akif Arnavut kökenli bir Kosovalı, ilk Türkçe lügati yazan Ali Sami Yen’in babası Şemsettin Sami (Sami Fraşeri) Arnavut prensinin kardeşiydi. Osmanlıda 36 adet Arnavut kökenli vezir hizmet verdiler, diyen Sait, Arnavutlar kendilerini tanımlarken “Elhamdülillah Türk’üz” derler, Türk-Arnavut kardeşliği böyle sağlam bir kardeşliktir, dedi.

 Türkiye – Arnavutluk parlamentolar arası dostluk grubu önümüzdeki günlerde birer kez Arnavutluk ve Türkiye’de toplanacak. Toplantılara başta İzmir’den olmak üzere Türk ve Arnavut işadamları, akademisyenler, gazeteciler ve kültür-sanat temsilcileri davet edilecekler. Türkiye ile Arnavutluk arasında ticaret, kültür ve bilimsel işbirlikleri sağlanmasını hedefleyen toplantılarda İzmir ve İşkodra arasında iki kardeş belediye anlaşması da yapılması öngörülüyor.

 

İki kardeş ülke arasındaki çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Milletvekili Rifat Sait, Arnavutluk EXPO konusunda İzmir’i kesin olarak destekleyecek, ayrıca ileriki tarihlerde kurulması düşünülen Güneydoğu Avrupa (Balkan) Parlamenterler Birliği’nin Genel Sekretaryasının İzmir’de olması konusunda da hem fikiriz, dedi. Sait, 28 Kasım 2012 tarihinde Arnavutluk Cumhuriyeti 100.Bağımsızlık yıldönümünü kutlayacak, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa bizleri kutlamalara resmen davet etmiştir.Dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası