İzmir, ‘ben buradayım’ dedi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institution ve JPMorgan’ın dünyanın ekonomik anlamda en iyi performans gösteren 300 sıralamasında İzmir’in 2. sırada yer almasını değerlendirdi. Sözkonusu listede New York’un 176., Berlin’in 171., Paris’in 260. sırada yer bulduğunu kaydeden Yorgancılar, İzmir’in 2. olmasının yerelden kalkınmanın önemine işaret ettiğine dikkat çekti.
Yorgancılar, “Küresel ekonominin geldiği noktada, yerelden kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu, sanayiden tarıma, turizmden ticarete kadar birçok alanda önemli bir katma değere sahip İzmir’in bu süreçte yaratacağı değere hep dikkatleri çekmeye çalışmış biri olarak, serbest şehirden, Bilişim Vadisi olmaya kadar hayalleri olan İzmir’in, Türkiye için bir şans olduğunu bir kez daha bu çalışmayla görmekten büyük mutluluk duymaktayım” dedi.
Kentimizin potansiyeline hep inandık
Bu başarıda emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Yorgancılar, “2000’li yıllarda 68. sırada olan İzmir’in, önce 8.liğe ardından da ikinciliğe yükselmesi gerçek bir başarı hikayesidir. Emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. Sıralamanın kriterleri arasında; kişibaşı gelir artışı ve istihdamdaki, yani çalışan kişi sayısındaki artışın yer aldığını ifade eden Yorgancılar, “Raporda, Türkiye'nin konum olarak Avrupa ile Asya arasında olmasının sağladığı coğrafi avantajların yanı sıra yollar ve diğer altyapı hizmetlerine yapılan yatırımların da etkisi olduğu ifade edilmiştir. Ülkemizden, İstanbul, Bursa ve Ankara’nın da ilk 10’da yer almasını, makroekonomik politikalarımızın şehirlere yansıması olarak görebiliriz. 2009 yılında Yönetime geldiğimizden bu yana, Odamızda ağırladığımız Sn. Cumhurbaşkanımızdan, Kabinemizin tamamına, Ankara ziyaretlerimizde hazırladığımız dosyalardan, çeşitli platformlarda yaptığım konuşmalardan, konuşmanın ötesinde resmi verilerle yaptığım sunumlara kadar anlatmaya çalıştığımız İzmir’in bir atılım içinde olduğu idi. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, İzmir’in potansiyeline inanmış ve ısrarla şu konuların altını çizmişiz. Bugün de çizmeye devam ediyoruz” dedi.
Bize düşen ortak akıl ile değeri artırmak
İzmir’deki göç sorunundan, 4 verip 1 almasına, teşvik sisteminden, ihracat rakamlarının İzmir’de birlikler nezdinde eksik görünmesine, kamu yatırım tahsislerinden aldığı payın azlığına kadar birçok önemli başlığı ele alarak İzmir’in bu şartlarda bile İstanbul’a alternatif bir bakış açısıyla bakılması gerektiğinin altını çizdiklerini, çizmeye de devam ettiklerini dile getiren Yorgancılar şöyle devam etti, “Kendi yağıyla kavrulan İzmir’e, yatırımlar anlamında fırsat verildiğinde, ülke ortalamasının üstündeki işsizlik oranı için destek sağlandığında yaratacağı değerin ülke ekonomisi açısından katlanarak artacağını hep söyledik. Kocaeli’de petrol fiyatlarının yüzde 43 oranında düşmesine bağlı olarak toplanan ÖTV'nin yüzde 12 oranında azalması ile birlikte, İzmir’de tütün sektöründen alınan vergilerin yüzde 8 oranında artması etkili olmuştur. Kocaeli ve İzmir’de artış gösteren gümrük vergileri, Ankara’da, yüzde 43 oranında gerilemiştir. Vergi tahsilatında 2. sıraya yükselen İzmir, potansiyelini bir kez daha ortaya koymuştur. Ve yine ısrarla diyoruz ki, Alsancak Limanı’ndan Çandarlı Limanı’na, otoyollardan demiryolu ağına kadar altyapı yatırımlarını hızla tamamlayan, serbest şehir statüsü kazanan İzmir’in marka şehir olmaması için hiçbir neden yoktur. Çünkü İzmir insanı ile, doğası ile, potansiyeli ile kültürel yapısı ile Allahın kullarına verdiği bir nimettir. Bize düşen bu nimetin farkındalığı içerisinde ortak akıl çerçevesinde var olan değeri arttırmaktır.”