Ege Postası
Geri

İzmir 'de Çam Keseböceği alarmı

Orman sahalarında sıklıkla görülen ve içinde bulunduğumuz aylarda keselerin belirginleşmesi ile vatandaşların dikkatlerini çeken , Çam Keseböceği ile ilgili olarak, Orman Bölge Müdürlüğünce bilgilendirme gereği duyulmuştur.
İzmir 'de Çam Keseböceği alarmı
Haberler / İzmir
23 Şubat 2016 Salı 11:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çam keseböceği sırasıyla; Yumurta, Larva, Pupa, Ergin evrelerinden oluşan tam başkalaşımlı bir yıllık yaşam döngüsüne sahiptir. Larva evresinde çam türlerinin ibrelerini yemek suretiyle zarar yapmaktadır.
Çam Kese böceği tırtıl döneminde çam ağaçlarının yapraklarını yemek suretiyle artım kayıplarına, estetik yönden görüntü kirliliğine ve bu sahalarda bulunanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Kesinlikle ağacın ölümüne sebep olmazlar. Mart Nisan aylarında kurumuş gibi görüntü veren ağaçlar Mayıs ayından itibaren tekrar yeşile bürünmeye başlar.
Ağustos ayında pupa evresinden çıkarak kelebek halindeki erginleri çiftleşerek ağaçların ibrelerine yumurtalarını bırakarak ölmektedirler. Ekim ayından itibaren yumurtadan çıkan tırtılları Nisan ayında toprağa inene kadar çam ağaçlarının ibrelerini yemek suretiyle beslenmektedir. Nisan ayında ağaç üzerinden toprağa inerek Ağustos ayına kadar toprak altında 9 yıla kadar pupa olarak kalabilmektedirler. 9 yıl içinde herhangi bir yıl toprak altından çıkan ergin kelebekleri yeniden yumurta bırakarak döngü devam etmektedir.                                   
Bölgemiz ormanlarında zararlının evresine uygun biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele tedbirleri entegre olarak kullanılmaktadır. Doğaya olan diğer etkileri nedeniyle zorunlu sebepler dışında kimyasal mücadele yapılmamaktadır.



Çam Keseböceği ile her yıl;
Eylül ayında; Yumurta evresinde yumurta koçanı toplamak suretiyle biyolojik,
Kasım-Aralık aylarında; çam keseböceğinin yırtıcısı böcekçil kuşların populasyonunu arttırmak amacıyla kuş yuvaları asılmak suretiyle biyolojik,
Şubat ayında; Larva evresinde tırtıl parazitlerinin çoğaltılması amacıyla Adacık ve Tel kafes tesisi ile biyolojik,
Mart-Nisan-Mayıs aylarında; laboratuar ortamında üretilen ve sadece çam kese böceği tırtıllarını yemek suretiyle beslenen  yırtıcı böcek Calosoma sychopanta’nın Bölge Müdürlüğümüz dahilindeki 8 adet yırtıcı böcek üretim laboratuarında her yıl ortalama 100.000 adet üretilerek çam keseböceğinin yoğun olduğu sahalara salınması suretiyle biyolojik,
Ağustos ayında; Ergin evresinde delta tipi yapışkan feromon tuzakları ile Çamkese erginleri yakalanarak biyoteknik yöntemlerle mücadele edilmektedir.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası