ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Foça'da sahipsizlik nedeniyle unutulan kentin nadide tarihi alanlarından Panayır Tepe (Manastır Tepe) yıllar sonra devletin aklına gelince fıkralara konu olacak manzaralar da beraberinde geldi. Toplamda 6 hektarı bulan, 1'inci ve 3'üncü derecede arkeolojik SİT alanı olarak tescilli Gerenköy'deki tarihi yerleşkenin koruma altına alınması için geç de olsa çalışma yapıldı.
"TARİHİ" İHMALKARLIK!
Foça ilçesinin Gerenköy mevkiinde tarihi kaynaklarda "Manastır Tepe" olarak da adı geçen Panayır Tepe'nin koruma altına alınması amacıyla 2007 yılında uzmanlar tarafından kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Yapılan incelemeler sonucunda alanda M.Ö. 2000 ve M.Ö. 1000'li yıllara kadar uzanan tarihi bulgulara rastlanırken, bölgenin koruma altına alınması için bürokratik girişimler başladı.
SİT ALANI OLARAK TESCİLLENDİ
Yapılan özenli çalışmanın ardından devlet, ancak yıllar sonra hatırladığı paha biçilemeyecek tepe üzerindeki tarihi bulgulara sahip çıktı. Söz konusu alan, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla Nisan 2015'te birinci ve 3'üncü derecede arkeolojik SİT alanı ilan edilirken, alanda bulunan yapılar da kültür varlığı olarak tescil edildi.
4 BİN YILLIK BULGULARA RASTLANDI
Şubat ayında aynı alanda yerinde başlatılan son incelemeler sonucunda yeşil alan ve mesire yeri olarak kullanıldığı tespit edilen tarihi bölgenin korunması için son hamle de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Uzmanların raporları doğrultusunda bölgeye özel plan çalışması yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda meclis onayını alan koruma amaçlı nazım imar planı hazırladı.
ALTI KİLİSE, ÜSTÜ HELA!
Yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu tespit edilen Gerenköy'deki tarihi tepeyle ilgili şok bulgular da yapılan çalışma neticesinde raporlara yansıdı. Hazırlanan yeni planlarda yeşil alan ve tarihi SİT alanı olarak kalmasına karar verilen tepenin kullanım kararları yeniden düzenlenirken, adeta yıllar sonra akla gelen tarihi bölgedeki mevcut yapılaşma ise dikkat çekti. Tarihi kaynaklara göre, Roma döneminde kutsal mekan (kilise) ve ibadet yeri olarak kullanılan mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait eski Gerenköy Belde Belediyesi'nin yetki alanındaki 6 hektarlık bölgede, yapılan incelemelerle birlikte tarihi paha biçilemeyen alanda betonsal yapılaşmaya rastlandı. Koruma planları için uzmanlarca hazırlanan raporlara da yansıyan bulgulara göre, halen kullanılmakta olan iki adet betonarme su deposunun inşa edildiği yeşil alan üzerinde, boş depo, eski müştemilat olduğu tespit edildi. Raporlardaki en ilginç bulgu ise, eski bir kilisenin yattığı tahmin edilen 4 bin yıllık tepenin üzerine inşa edilen umumi tuvalet oldu. Ayrıca uzmanlarca hazırlanan söz konusu raporlarda, yakın zamanda özel çalışma yürütülmesi ve yapılacak kazılar ile tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkartılması beklenen Manastır Tepe'deki tuvaletin onarılarak kullanılması ya da yıkılması yönünde tavsiyede bulunuldu.