İzmir'de dev satış: O tesis özelleştiriliyor
Toplam 870 milyon dolarlık maliyeti ile Cumhuriyet tarihinde özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük yatırım olan Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri (Aliağa KÇGT) satışa çıkıyor. Geçtiğimiz ay ÖYK tarafından özelleştirme kapsamına alınan tesis için 1 Ekim 2015 tarihinde teklifler alınacak ve 2020 yılına kadar da satış işlemlerini tamamlanacak. O tesis özelleştiriliyor
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2000 yılında yapımına başlanan ve yap-işlet-devret modeli ile 2003 yılında InterGen-ENKA ortaklığı tarafından işletmeye alınan Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait dev enerji tesisi için özelleştirme süreci resmen başladı.
870 MİLYON DOLARLIK TESİS SATIŞA ÇIKIYOR
Aliağa ilçesinde İzmir-Çanakkale karayolunun yanında inşa edilen ve 2003 yılında üretime geçen 1523 MW gücündeki Aliağa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali özelleştiriliyor. "Türkiye için dev bir adım" sloganı ile hayata geçirilen ve ülkedeki elektrik enerjisi üretiminin yüzde 27'sini, Ege Bölgesi'nin enerji ihtiyacının da yüzde 35'ini karşılayacak kapasitede projelendirilen Aliağa Enerji Santrali Atatürk ve Keban Barajı'nın yıllık toplam enerji üretimi olan 13 Milyar KWH'lk üretime kadar çıkabiliyordu.
1 EKİM'DE TEKLİFLER ALINACAK
Tesis için 1 Ekim 2015 tarihinde ihaleye çıkacak olan Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 10 milyon dolar geçici teminat bedeli belirlenen enerji santrali için yatırımcılardan gelen teklifleri alacak. Aliağa'da bulunan dev tesisin özelleştirme ihalesinde yerli firmaların yanı sıra çok sayıda yabancı firmanın da katılması ve rekor teklifler gelmesi bekleniyor. Açık arttırma usulüyle satılacak Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri Santrali'yle ilgili sürecinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.
TÜRKİYE'NİN EN PAHALI ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARINDAN
Kullandığı çevreci teknolojiyle dikkat çeken "Doğal Gaz Kombine Çevrim" tipi elektrik santrallerine, kısa inşaat süreleri, düşük yatırım maliyeti, verimli çalışma ve asgari miktarda çevresel etkileri nedeniyle özellikle dünya genelinde büyük ilgi gösteriliyor. 1997'de TEAŞ tarafından açılan ihaleyi kazanarak 20 yıl süreyle santralin inşa ve işletme hakkını alan ABD’nin en büyük inşaat şirketi Bechtel ve Hollandalı Shell petrol şirketlerinin ortak girişimiyle Türk enerji devi ENKA konsorsiyumu devlete en ucuz fiyatlı elektrik enerjisini satmaya başlamıştı. Satılan elektriğin bedeline ait hazine garantisi alan İzmir Santrali'nin inşaatında toplam 5 bin kişi görev almıştı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, 24 Haziran 2015'te halen 124 kişilik daimi teknik ve idari kadronun görev yaptığı doğalgaz elektrik üretim santralinin yanı sıra, Türkiye'deki 29 HES için de özelleştirme kararı yayınlanmıştı.