Ege Postası
Geri

İzmir'de ev kiralayacak ve satın alacaklara 'dolandırıcılık' uyarısı

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, son günlerde konut satış ve kiralamalarında dolandırıcılık olaylarının arttığını, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirterek, uyarılarda bulundu. Yetki belgesinin önemini vurgulayan Güleroğlu, "Belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Özellikle İzmir öğrenci şehri olduğu için uygun fiyata kiralık ev ilanı veriyorlar. Bunun da karşılığında kaporaları alıp ortadan kayboluyorlar. Ancak yetki belgesi alan emlakçıların bu tür dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün değil" dedi.
İzmir'de ev kiralayacak ve satın alacaklara 'dolandırıcılık' uyarısı
Haberler / İzmir
25 Mayıs 2024 Cumartesi 11:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Artan kiralarla birlikte uygun fiyata ev tutmak isteyen ya da satın almak isteyen kişinin, dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Her şeyi arayan kişiyi hedef alan dolandırıcılar, uygun kiralık ya da satılık ev ilanını verdikten sonra 'kapora' adı altında para alıp, ortadan kayboluyor. İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, son dönemde çok sayıda kişinin konut satışı ve kiralamalarında hasar gördüğünü, yetki belgesinin arttığını vurguladı. Yetki belgesi olmadan, emlakçı olarak tanınan kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Güleroğlu, "Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinden ya da sosyal medya aracılığıyla konut ilanını veren dolandıranlara karşı önemli kişiler arasında yer aldı. Böylece emlakçıların şartlarını ve bu mesleği yapabilmek için yetkilendirme belgesi alma düzenlendi. Bu belge olmadıkça kişiler belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor.Özellikle İzmir'de öğrenci olduğu için uygun fiyata kiralık ev satılıyorlar.Bununla ilgili kaporaları ortadan kayboluyorlar. Çünkü yetki belgesi kişinin elinden alınıyor. Bu nedenle ev tanıtım sitelerinde isim sonunda 'yapı' olan veya inşaat şirketi gibi gösterip emlakçılık yapmaya çalışan kişilerin nedeni ile hayatta kalabilmesi" kullanıldı.

'EMLAKÇININ YETKİ BELGESİ KONTROL EDİLMELİ'

Vatandaşların web sitelerinde kiraladıkları veya satılık evlerinde bulunmaları gerekenleri yapan Güleroğlu, "Emlakçıların sitelerine girerek ve Ticaret Bakanlığı'ndan sorgulayarak ilgili firmanın yetki belgesinin olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer böyle bir belge yoksa ne kapora gönderilmeli ne de telefon ile aranmalı. Örneğin; Malatya'dan ya da Giresun'dan İzmir'deki üniversitelerden biri kazananların çoğu başlıyor. Sitelerde evlerin fotoğrafları çok kaliteli, güzel görünüyor, kirası ucuz gösteriliyor. Vatandaşımız biraz da buna dikkat ediyor. Bir yerde bir ödül varsa dikkat edilecek bir mevzu da oluyor" konuştu.

'SOSYAL MEDYADAN KONUT ALIŞVERİŞİ YAPILMAMALI'

Vatandaşların sosyal medyadaki ilanlarla alışveriş yapmasına karşı olduğunu söyleyen Mesut Güleroğlu, "Her emlakçının bir sitesi var. Emlak veya gayrimenkul işi yapan kişinin bulunduğu yerde ilan verebilmesi için yetki belgesine pazarlanması var. Yine bu belgeye sahip olmayan firmalar bu satışa da kalıcı olarak dolandırılıyor. Özellikle İzmir 'Buca ilçesinde karşılaşmamız durumu ise 1 milyon 800 bin ya da 2 milyon TL değerinde olan evlerin ilanına 800 bin TL olarak gösteriliyor. Vatandaşların bu olay karşılaştırması yapılarak ve dikkat edilmesi gerekiyor" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası