İzmir'de kombiler dondu
İzmir'de 51 yılın en soğuk havalarında termometreler -7'ye vurmuşken, balkonlardaki doğalgaz kombileri dondu. Uzmanlar, doğalgaz kullanıcılarını evde yokken de kombilerini kapatmamaları konusunda uyarırken, izolasyonu şart koştu.
İzmir'de rekor kıran soğuklar çoğunluğu balkona konan doğalgaz kombilerini de dondurdu. Gündüz evde olmadıkları için kombilerini kapatanlar kötü bir sürprizle karşılaştı. Arıza olduğunu düşünüp servisleri arayanlar yoğunluk nedeniyle günler sonrasına randevu alabilirken, servisler de şikayetlere yetişemedi. İlk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyleyen yetkili servisler, "kombiniz donmuş" teşhisi için 35 TL alırken bu da ayrıca tartışmalara neden oldu. Yetkili servisler donan kombiye müdahele edilemeyeceğini, kendiliğinden çözülmesinin beklenmesini söyleyip 35 TL arıza teşhis ücretini aldı.
Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanvekili Yüksel Yaşartekin, son günlerde çok sayıda kombi donma şikayeti aldıklarını belirterek, özellikle sıcak- soğuk su hatlarında donma yaşandığını anlattı. Yaşartekin, "Eğer kombinin kalorifer kısmını çalıştırılırsa donma gerçekleşmez. Ancak kullanım suyunda donma söz konusu olur. Çözüm için o hatların izolasyonu şart. Farklı izolasyon malzemeleri var, bunlar kullanılabilir. Bunun bize bir tecrübe olması lazım. Kombilerin olması gereken yer mutfaktır. İç Anadolu'da kış daha çetin geçtiği için kombiyi balkona koyamazsınız. İzmir- Antalya'da ise balkona kombi koyma alışkanlığı çok yaygın. Bu konudaki tecrübe gösterdi ki biz de kombileri mutfağa koymalıyız" dedi.
YAŞARTEKİN TÜRETİCİLERE ŞU TAVSİYELERDE BULUNDU
"Tüketici evde olmasa bile kombiyi kapatmamalı. Kombinin kendini dona karşı koruma özelliği yoksa ki bazı kombilerde bu olmayabiliyor. O zaman evden çıkarken bile düşük termostatlarda 15- 18 gibi sıcaklıkta çalıştırmalı. Kombideki donma kombinin iç yapısına zarar vermişse, bu da ciddi bir hasar ve büyük bir maliyettir. Diğer türlü donma sadece borularda gerçekleşmiş ise vatandaş kendisi de saç kurutma makinesi ile boruyu ısıtarak ya da sıcak su dökerek boruyu açabilir. O zaman sistem yine devreye girer." (DHA)