Ege Postası
Geri

İzmir'de odalardan 'Kültürpark' çıkışı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark projesiyle ilgili, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların hazırladığı rapor basın toplantısında açıklandı. TMMOB'nin hazırladığı rapor açıklandı
İzmir'de odalardan 'Kültürpark' çıkışı
Haberler / İzmir
28 Haziran 2016 Salı 13:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İZMİR - Gaziemir’de yapılan yeni fuar alanının hizmete girmesinin ardından büyük ölçüde işlevini yitiren Kültürpark’la ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeyi inceleyen TMMOB bağlı odalar hazırlanan raporu basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Selma Akdoğan ve çalışma grubunda bulunan odaların temsilcileri katıldı. Grup adına basın açıklamasını yapan Yerlikaya, Kültürpark’ın doğa ile kültürün iç içe geçtiği kültürel bir peyzaj olduğunu söyledi. 

Kültürpark’ın kapladığı alanın 420 bin metrekare olduğunu kaydeden Yerlikaya, "Kültürpark, 78 yıl önce insan eliyle oluşturulmuş, günümüze kadar korunarak geliştirilmeye çalışılmış bir kent ekosistemidir. 200 bin metrekarenin üzerinde yeşil alana sahip olan Kültürpark, 200“den fazla türe ait 7 bin 200’den fazla bitki varlığını barındırmaktadır. Bütün bu özellikleri temel alınarak, 2. Derece Doğal Sit ve Tarihi Sit olarak tescil edilmiştir. 2014 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmir Kültürpark Projesi’yle ilgili gerçekleştirilen toplantılarda sunulan bilgi ve belgeler kapsamında, projenin gerek sürecin katılımcılığı gerekse ilkesel olarak alana yaklaşımdaki izlenen politikalara dair bilimsel ve teknik görüşlerimizi meslek odaları olarak yazılı ve sözlü olarak dile getirmiştik. ‘İhtisas fuarlarının Gaziemir’de oluşacak yeni fuar alanına taşınması ile bu işleve yönelik mevcut yapıların; yeşil alan/açık alan olarak değerlendirilecek şekilde ele alınması gerekmektedir’ denilmişti. Ancak meslek odaları olarak projeyi incelediğimizde baştaki endişelerimizin öneri proje ile somutlaştığını görmekteyiz" diye konuştu.



KÜLTÜRPARK TEHDİT ALTINDA

Kültürpark’ın öneri proje ile tarihsel ve mekansal karakterinin zarar görmesi açısından tehdit altında olduğunu savunan Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Projede, alanın özgün peyzajını başka bir peyzaja evirme yönünde tepe, yol, sert zemin kapsamda çok sayıda müdahale söz konusudur. Bunun yerine özgün peyzajın kendi karakteristiği doğrultusunda korunması ve sağlıklaştırılması gereklidir. Öneri proje bu doğrultuda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun alana ilişkin verilmiş olan ilke kararlarına uymamaktadır. Öneri projede yıkılan hangar binalarının yerine sergi binası adı altında, sergi, kongre merkezi ve toplantı işlevlerini yüklenen bir yapı önerisi olduğu görülmektedir. Bu alanda rekreatif yeşil alanlar yapılmalıdır. 2004 yılında 30 bin metrekare olarak Koruma Kurulu onayı ile İzmir Fuarı kent dışına taşındığında sökülebilecek şekilde konstrüksiyonla inşa edilen yapının kaldırılmasını beklerken, bugün geldiğimiz noktada 'geçici' olma niteliği ortadan kaldırılmıştır, hatta bodrum katına otopark yapılacak ciddi büyüklükte bir yapı öneri projede karşımıza çıkmaktadır. Yeni kent merkezi olarak geçen Bayraklı bölgesinde yürürlükteki imar planlarında, otel ve sergi salonları, kongre merkezleri bulunmaktadır. Ancak Kültürpark Avan Projesi kapsamında önerilen yapıda yer alan bu kullanımların İzmir ili genelinde bütüncül bir yaklaşımla düşünülmediği ortadadır. Kent merkezinde otopark yapılarının azaltılması, merkezin araç trafiğinden arındırılması, çevresel etkilerinin azaltılması gerekirken bu alana getirilen araç yükü ve yeni bir otopark alanı ile çevre kirliliği arttırılmaktadır. Kültürpark alanı flora acısından değerlendirmenin yanı sıra fauna açısından da uzman bir ekip tarafından özellikle kuşlar ile ilgili değerlendirilmeli ve kuşlar tarafından ihtiyaç duyulan ekosistemin devamlılığını sağlanmalıdır. Dolayısıyla kazanç amacı gütmeden, Kültürpark'ta yapılaşma yoğunluğunun azaltılarak, kentin tarihsel belleğine saygılı ve kentlinin ihtiyacı olan kamusal alanların arttırılması ile dinlenme ve kültürel faaliyet alanlarının yaratılması önem arz etmektedir." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası