Avrupa çapındaki en büyük bağımsız bölgeler ağı statüsündeki Avrupa Bölgeler Meclisi’nin 2016 yılı Genel Toplantısı, İzmir’de yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 10 Kasım’a kadar sürecek olan toplantının ana teması “Sürdürülebilir Hareketlilik: Yepyeni Bir Dünya” olarak belirlendi.
'Sürdürülebilir Hareketlilik: Yepyeni Bir Dünya' ana teması ile düzenlenen ve toplamda 35 Avrupa ülkesinin ulaşım alanındaki temsilcilerinin katılım gösterdiği etkinlik İzmir'de başladı. Toplam iki gün sürecek organizasyonun açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentteki ulaşım projeleri ve devam eden yatırımlarla ilgili bilgiler verdi. Avrupa Bölgeler Meclisi 2016 Sonbahar Genel Toplantısı'nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in yaşam kalitesini devamlı olarak geliştiren yaşanabilir bir kent olduğuna vurgu yaptı.
Kent içi ulaşımda büyük öneme sahip raylı sistem yatırımlarını ve projelerini anlatan Kocaoğlu, "İzmir'in yerel yönetimi olarak, sürdürülebilir bir kentsel gelişmeyi yakalayabilmek için, olanaklarımız dahilinde öncelikler listesi oluşturduk. İlk sıraya da ulaşımı yerleştirdik. Kent içi ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirebilmek için raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık veriyoruz. Şimdiden 130 kilometreyi bulduk bile. Kentin iki yakasında iki ayrı tramvay hattı için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Toplu ulaşımdaki lastik tekerlekli yükünü minimum düzeye indirmek istiyoruz. Avrupa'nın en büyük elektrikli otobüs filosunu İzmir'de kuruyoruz. 15 yeni gemimiz de çevreci özelliklere sahip. Kademe kademe uygulamaya aldığımız Akıllı Trafik Sistemi sayesinde kavşaklarda bekleme süreleri azalacak. Böylece bir yandan hava kirliliğini azaltırken, yakıtta da ciddi tasarruf sağlamış olacağız. Kent içindeki bisiklet kullanımını ciddi biçimde artırdığımızı da söylemeliyim. Açtığımız yeni bisiklet yolları, büyük ilgi gören kiralık bisiklet sistemi ve bisikletlerin raylı sistemle de taşınabilir olması, İzmir'i bir anda 'bisiklet dostu' bir kent haline getirdi. Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere, 2020 yılına kadar sera gazı salınımını yüzde 20 azaltma sözümüzün arkasındayız" dedi.
Başkan Kocaoğlu 'Yüzülebilir Körfez' projesinin çevre ve İzmir için çok önemli olduğunu söyledi. İzmir Körfezi'ni, sirkülasyon kanalları açılarak, tıpkı 70-80 yıl önce olduğu gibi yeniden yüzülebilir bir hale getireceklerini dile getiren Kocaoğlu, "Bu, sadece ülkemizin değil, dünyanın en önemli geri dönüşüm projelerinden biri olacak. 3-4 yıl sonra yapacağınız yeni bir İzmir seyahatinde, bugün ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız. Akdeniz'in en iddialı kentlerinden biri olan İzmir'deki bu değişime, bu dönüşüme şahitlik ettiğiniz için kendinizi çok şanslı hissetmelisiniz. İzmir'in yerel yönetimi olarak, temel politikamızı 'geleceğin kentini yaratırken geleceğin kaynaklarını bugünden tüketmemek' olarak özetleyebiliriz. Çünkü biliyoruz ki, en büyük sorumluluğumuz gelecek nesillere karşı" diye konuştu.
Daha yaşanabilir bir dünya için
Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Hande Özsan Bozatlı, İzmir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İstanbul gibi büyük bir metropolden geliyorum. İzmir’e geldiğimiz andan itibaren kafamın dinlendiğini hissettim. Bizlere çok güzel bir program sağladınız” dedi. Bozatlı yabancı konuklara hitaben de, “Kendi coğrafyamızdaki karmaşık duruma rağmen buraya geldiniz çok teşekkür ediyorum” diye seslendi.
İzmir Milletvekili Ali Yiğit de konuşmasında “Önyargılardan kurtulup daha yaşanır bir dünya için mücadele ettiğimizde sınırların ve mesafelerin önemi yoktur” dedi. Yiğit, herkesin çevre, doğa ve insanlığa karşı sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, “Yaşanabilir dünya için politikalar gerçekleştirilmesi amacıyla işbirliği içinde hareket edilmesi gerekiyor” dedi.
Karbon emisyonunda 19 bin ton azalma olacak
Törende bir sunum gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Buğra Gökçe, belediyenin ulaşım politikası ve ulaşım yatırımları hakkında bilgi verdi. İzmir’in diğer kentlere göre nüfusla kıyaslandığı zaman, kent merkezindeki raylı sistem yoğunluğunun daha fazla olduğuna dikkat çeken Gökçe, yeni alınan gemiler ve araba vapurları sayesinde İzmir’in karbon emisyonunun azaldığına dikkat çekti. Buğra Gökçe, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının hizmete girmesi ile birlikte, motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salımlarında yıllık 19.272 ton azalma olacağını da sözlerine ekledi.
Ulaşımda yepyeni bir dünya tartışılacak
Avrupa Bölgeler Meclisi 2016 toplantısında, “Alternatif ulaşım, işbirlikçi çözümler, talep gören ulaşım sistemleri”, “Sağlık, demografi değişim, e-toplum” konulu çalışmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca, “Intermodal Ulaşım & Sürdürülebilir Hareketlilik” başlıklı iki inceleme gezisi, İZBAN ve metro atölyeleri inceleme gezisi yapılacak. “Kültürel Miras” sunumu ve aynı başlıklı bir inceleme gezisi gerçekleştirilecek. Kırsal kalkınmayı geliştirme- Yarımada İzmir projesi temalı bir sunum, fırsat eşitliği konulu bir sunum da yapılacak.