Ege Postası
Geri

İzmir'in Kurtuluşunun 102. yılı coşkuyla kutlandı

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlamaları kentte büyük bir coşku ile başladı. Günün ilk etkinliği Zafer Yürüyüşü'yle başladı. Yürüyüş, Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam etti. Yürüyüşte, 350 metrelik dev Atatürk posteri taşındı. Zafer Yürüyüşü'nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “102 yıl önceki büyük zaferin gururunu hala yaşıyoruz” dedi. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına protokol üyeleri tarafından çelenk sunumu töreni gerçekleştirildi. Daha sonra işgalden kurtuluşunun 102. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Konak Atatürk Meydanı’nda temsili bayrak töreni yapıldı. Törende İzmir’in kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleri Hükümet Konağı’nın önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin’i temsil eden bir asker göndere Türk bayrağı çekti.
İzmir'in Kurtuluşunun 102. yılı coşkuyla kutlandı
Haberler / İzmir
9 Eylül 2024 Pazartesi 09:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir'in Kurtuluşunun 102. yılı kentte büyük bir coşku ile kutlanmaya başladı. Kutlamalar sabah saatlerinde Basmane Karakolu önünde Zafer Yürüyüşü ile başladı.

Türk ordusunun 9 Eylül 1922'de İzmir’e girerken kullandığı tarihi güzergah üzerinde düzenlenen yürüyüşte Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddelerini takip eden İzmirliler, 350 metre uzunluğunda Atatürk posteri taşınırken, bando takımı da eşlik etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ve saat 09.00’da başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. 

Marşlar söylerek ilerleyen korteje vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Zafer Yürüyüşü'ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İzmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Ednan Arslan ve Mahir Polat, MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TUGAY: ZAFERİN GURURUNU HALA YAŞIYORUZ

Duygularını aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Çok güzel bir yürüyüş gerçekleştiriyoruz, duyguluyuz. 102 yıl önceki büyük zaferin gururunu hala yaşıyoruz. Gün boyunca etkinliklerle kutlamaya devam edeceğiz. Bu yürüyüş başlangıç” dedi.   

ATA'YA ÇELENK

Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına protokol üyeleri tarafından çelenk sunumu töreni gerçekleştirildi. 

Çelenk törenine İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordu Komutanı Orgeneral İrfan Özsert, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, İzmir iş dünyası temsilcileri, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı. 

İzmir Valiliği, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 

TEMSİLİ İZMİR'İN KURTULUŞU CANLANDIRILDI

Kutlama programı kapsamında çelenk töreninin ardından Konak Atatürk Meydanı'nda bayrak töreni düzenlendi.

Süvari birlikleri, Hükümet Konağı'nın önünde kentin kurtuluşunu simgeleyen tarihi sahneyi bir kez daha canlandırdı.

İzmirlilerin alkışları arasında bir asker Türk Bayrağı’nı Hükümet Konağı’nın gönderine çekti.

Bayrağı göndere çeken askere Kur’an-ı Kerim ve bayrak takdimi edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da Yüzbaşı Şerafettin’i temsil eden Süvari Birlikleri Komutanı’na teşekkür plaketi sundu.

Törene İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral İrfan Özsert ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra milletvekilleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, kamu kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. 

İZMİR'İN KURTULUŞ YIL DÖNÜMÜ, FENER ALAYI İLE DEVAM ETTİ

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü için düzenlenen kutlama programı, atlı süvari birliklerinin Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşü ile devam etti.

Süvari birliklerini ilgiyle karşılayan vatandaşlar, atlarla fotoğraf çektirdi.

Programın devamında ise Cumhuriyet Meydanı’ndan Kültürpark'a fener alayı yürüyüşü düzenlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde 350 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyan vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve ilçe belediye başkanlarının da korteje katılımıyla önce Gündoğdu Meydanı'na, ardından da Kültürpark'a yürüdü.

Kordon'da bulunan vatandaşların da korteje katılımıyla Türk bayrakları taşıyan binlerce kişi, ellerinde meşaleler ile marşlar söyleyerek İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümünü kutladı. Kültürpark'ta son bulan kortejin ardından vatandaşlar, saat 21.00'de sanatçı Haluk Levent'in konserine katıldı. 

"KURTULUŞ ATEŞİ YAKILDI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, törende yaptığı konuşmasında, "Bugün 9 Eylül İzmir'in kurtuluşunun 102. yılı kutluyoruz.102 yıldır gururla onurla taşıyor ve hissediyoruz. İzmir 9 Eylül demek. 9 Eylül İzmir demek. İzmir kurtuluş savaşının ateşinin yakıldığı şehir demek. 9 Eylül günü İzmir'de kazanılan o zafer Türkiye'mizin, Cumhuriyetimizin yazılışının önsözü demek. Böylesine özel bir günü 102 yıldır kutluyoruz. Bugünün ne kadar özel ve onurlu bir gün olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez. 9 Eylül öncesinde İzmir'in işgaliyle başlayan ve ardından Anadoluda kurtuluş savaşı ateşinin  yakılmasıyla devam eden yaklaşık 3 yıl 4 ay süren o mücadele dünyanın en şanlı, onurlu mücadelelerininden birini yapan milletin zaferidir" dedi. 

"SİYASİ GÖRÜŞLER VATAN SEVGİSİNİN ÖNÜNE GEÇEMEZ"

Siyasi görüşlerin vatan ve millet sevgisin önüne geçmemesi gerektiğine dikkat çeken Cemil Tugay, "Konuşmalarımızda Sakarya Meydan Muharabesini, 30 Ağustos büyük zaferimizi ve ardından kısa bir zamanda Ayfon'dan İzmir'e uzanan o yolculuğu yüzlerce kez anlattık ve dinledik. Ben bugün sadece şunu ifade etmek isterim; Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına düşen görev, böylesine özel bir günde sonuna kadar gurur duymaktır. O büyük kahramanlığa son nefesine kadar saygı duymaktır. Hiçbir saygı ve sevgi sözle kalmamalıdır. Başka hiçbir değer insanın vatanının, milletinin üzerine çıkmamalıdır. O nedenle böyle günlerde tüm yurttaşlarımıza şunu hatırlatmak isterim, bu onurlu ülkeye ve liderine, onun silah arkadaşlarına kurtarmış olduğu bu güzel vatana düşen görevimiz öncelikle sorumluluklarımızın gereğini sonuna kadar yerine getirmek ve vatan ve millet sevgimizi her türlü çıkarın  üstünde  tutmaktır. O nedenle hiçbir siyasi görüş vatan ve millet sevgisinin önüne geçemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları söz konusu olduğunda vatandaşlarımıza hizmet söz konusu olduğunda kimse kendini görevini yapmaktan geri alamaz. O nedenle diyorum ki, zevgili gençler ve yoldaşlarım bu ülkenin bu onulu mücaldenin devamını siz getirin, biz getirelim, hep beraber getirelim" ifadelerine yer verdi. 

MÜCADELEDEN GERİ KALMAYIN! 

Başkan Tugay, "Türkiye Cumhuriyeti kimsenşin gitmek istediği bir ülke olmasın. Kurtuluş savaşı kahramanları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk için bu mücadeleden geri kalmayın. Yaşasın, İzmir, Yaşaın Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ışığı, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti" ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası