2014-2015 eğitim öğretim yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında 'Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi' yeniden gündeme geldi. Yönetmeliğin 48'inci maddesinde düzenlenen azami çalışma süresi adaylık dahil 8 yıl olarak belirlendi. 2015-2016 yılında vazgeçilip yapılmayan atamalar, bu yıl uygulanmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 19 Eylül 2016 tarihli genelgesinde norm fazlası öğretmenler ile özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında (proje okulları) 4 ve 8 yılını dolduran öğretmenleri de kapsayacak şekilde duyuru yapılacağı bildirildi.
Bu genelgenin ardından İzmir'de 'proje okulu' statüsündeki Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi ve Cahit Kora Anadolu Lisesi'nde görev yapan öğretmenlerden 8 yılını dolduranlar norm fazlası olarak belirlendi. 4 yıldan fazla 8 yıldan az görev süresi bulunan öğretmenlerin ise istemeleri halinde atamalarının yapılacağı belirtildi. Bu genelge doğrultusunda, Bornova Anadolu Lisesi'nde 58, Cihat Kora Anadolu Lisesi'nde 30, İzmir Fen Lisesi'nde ise 14 öğretmen norm ve ihtiyaç fazlası oldu.
ÖĞRENCİ VE VELİLER TEPKİLİ, ÖĞRETMENLER ENDİŞELİ
Uygulama kapsamında, norm fazlası öğretmenlerin 21-22 Eylül tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar gerçekleştirecekleri tercihlerini en geç saat 19.00'a kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmeleri gerektiği bildirildi. Eğitim yılının ilk haftasındaki bu uygulamaya öğrenci ve veliler tepki gösterirken, öğretmenler de kendi çocuklarının da bulundukları bölgelerdeki okullara başlamış olması nedeniyle endişe yaşıyor. Sendikalar, zamanlamasına da dikkat çektikleri bu atamaların çeşitli sorunlara neden olabileceğini vurguladı.
"NORM KADROLARIN YENİDEN HESAPLANMASI GEREKİR"
Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, "Eğitim-öğretim yılı daha yeni başladı. Yeni öğrenciler okullara kayıt yaptırdı. Sınıf mevcutları, okul mevcutları değişti. Norm kadroların yeniden hesaplanması gerekir. Normlar ekim ayında hesaplanacakken bu atamaları şu an yapmak olumsuz sonuç verecektir. Hangi öğretmen nereye tercih yapacak. Bir form doldurup verilmesi isteniyor, ancak ortada normlar yok. Tercih yapmayanı da kendisi atayacak" dedi.
Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan ise, "Bunlar siyasi atamalardır. Proje okulu ilan edilen okullarda mevcut öğretmenleri norm fazlası haline getiriyorlar. Buralara kendi istedikleri öğretmenleri atayacaklar. Atama yetkisi de Bakanlıkta. Usulsüz bir atama" diye konuştu.
VELİ VE ÖĞRENCİLERDEN AÇIKLAMA
Cihat Kora Anadolu Lisesi veli ve öğrencileri de yapılacak atamalardan rahatsız olduklarını dile getirdi. Okulun önünde toplanan bir grup öğrenci ve veli, atamaların zamanlamasının yanlış olduğunu söyledi.
Öğrenci velilerinden Nadiye Karlıca, "Biz bu okulu öğretmenleri için seçtik. Okulun başarısı öğretmenlerinden kaynaklanıyor. Öğretmenlerini alırsanız sadece binası kalacak. Bir anlamı yok" dedi. Atamalara karşı olmadıklarını belirten Karlıca, "Ancak burada karışıklıklar var. Bizim okulumuz 9 yıllık bir okul. 2 yıl önce proje okulu oldu. Öğretmenlerimizi buradaki bütün hizmet süresine bakarak atarlarsa, bütün öğretmenler gitmiş olacak. Eğer proje okulu olduktan sonraki hizmetlerine bakarlarsa durum farklı. Ancak ne yazık ki böyle bir ayrım yok. Eğer eğitimin kalitesini arttırmak istiyorsanız bütün öğretmenleri değiştirmekle bu olmaz. Okulun öğretmenlerinin 4'te 1'ini değiştirirsiniz" diye konuştu.
VALİLİĞE BAŞVURU
İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nin Okul Aile Birliği Başkanı Levent Teyin de yapılan atamalara karşı olmadıklarını, ancak zamanlamasının öğrenciler üzerinde olumsuz etkileri olacağı için yıl sonuna bırakılmasını istediklerini söyledi.
Konuyla ilgili Valiliğe başvurduğunu anlatan Levent Teyin, "Özel kalem müdürüne çekincelerimizi anlattım. Bunları bizzat Vali beye anlatmam için randevu vereceklerini söylediler. İlçe Milli Eğitim Müdürümüzle de görüştüm. Öğrenciler, öğretmenler ağlıyor. Herkes eğitimi bıraktı, biz veliler de dahil dilekçe yazmakla uğraşıyoruz. 12. sınıfta okuyan öğrenciler üniversite sınavına girecekler. Motivasyonları, moralleri şuan sıfır" dedi.
Okula bu yıl kayıt yaptıran öğrencilerin velilerine karşı da sorumlu olduklarını belirten Teyin, "Biz kayıt döneminde okulda masa kurduk. Kayıt için gelen velilere ve öğrencilere okulumuzu tanıttık, başarısından, öğretmenlerimizden bahsettik. Özel okula kayıt yaptırmak isteyen velilerimizi ikna ettik. Ama şimdi öğretmenlerimiz tayin ediliyor. Biz tayine karşı değiliz. Ancak yıl sonuna ertelenmesini istiyoruz. Bunun için girişimlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a da e-posta yoluyla ulaşmaya çalıştığını belirten Teyin, "Veliler için de bir dilekçe örneği hazırladık. Velilerimize tek tek ulaşıyoruz. Bakanlığa dilekçemizi yollayacağız" dedi.
Okul Aile Birliği Başkanı Levent Teyin, Bornova Anadolu Lisesi'nin 96 öğretmeninden 58'inin bu kurumda 8 yıldan daha uzun süredir, 26'sının ise 4 yıldan daha uzun süredir görev yaptığını söyledi. (DHA)