EGEPOSTASI-İzmir'in sembolü olan tarihi saat kulesinin restorasyonu için düğmeye basıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi kulenin aslına uygun olarak onarımı için restorasyon ihalesine çıktı. İhale, belediyenin Halkapınar Ek Hizmet Binası'nda 30 Ekim saat 10.00'da yapılacak. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 gün içinde yer teslimi yapılıp işe başlanacak.
YAKLAŞIK 1 YIL SÜRECEK
Yerli yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği tarihi saat kulesindeki restorasyon için 300 günlük süre belirlendi. Yaklaşık 1 yıl sürecek restorasyon ve güçlendirme çalışmaları 123,82 metrekarelik alanı kapsayacak. İhaleye katılacaklarda daha önce benzer restorasyon işleri yapmış olma şartı aranırken, en az 5 yıl deneyimli restorasyon uzmanı mimar, en az 3'er yıl deneyimli inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, restoratör ve makina teknikeri çalıştırmaları da gerekecek.
VANDALLAR TAHRİP ETMİŞTİ
Tarihi saat kulesi, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, Konak Meydanı'nda tutulan 'demokrasi nöbeti' sırasında bazı vandallar tarafından tahrip edilmişti. O gece kuleye tırmanan vandallar, kulenin denize bakan tarafındaki saatin camını ve kadranını kırmış, dış demir parmaklıklarını sökmüş, tarihi taşlara ciddi zarar vermişti. Tarihi saat kulesi, hasar tespit çalışmalarının ardından Anıtlar Kurulu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak çalışması ile onarılmıştı.
ABDÜLHAMİT İÇİN YAPTIRILMIŞTI
Konak Meydanı'nda yer alan ve İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında; İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmıştır. Bu yapı 25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen planlıdır. Platformu beyaz mermerden ve diğer yapıları ise; kesme taştan yapılmıştır. Kolonlar Kuzey Afrika temasını taşır. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nin dışı baklava dilimi kabartmaları yapılmış ve 4 tane 75 cm. çapında saat eklenmiştir.
İzmirli mimar, Raymond Charles Pere saat kulesi ile aynı tarihte inşa ettiği ve Sultan’ın 25. Yılını simgelemesi sebebi ile 25 musluklu olarak tasarladığı sekizgen havuz ve İzmir Sarı Kışla da günümüze ulaşamamıştır.