Kırsal alanda yapılan yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verilen “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, “Ulusal Tarım Stratejisi Kırsal Kalkınma Planı" çerçevesinde; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi ve gıda güvenliğinin güçlendirilmesi gibi hedeflerle 2006 yılında uygulamaya konuldu. Bakanlığa sunulan projelerin tamamının destekleme kapsamına alınmasını çok büyük bir memnuniyetle karşıladığını belirten Vali Toprak, bunun İzmir'in kırsal alandaki tarımsal gücüne güç katacak bir hamle olduğuna dikkat çekti.
Vali Toprak, İzmirli yatırımcıların gerek proje sayısı bakımından gerekse yatırım tutarları açısından; il ekonomisine ivme kazandıracak projelerini şubat ayı içerisinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze sunarak süreci başlattıklarını söyledi. Programın başladığı 2006 yılından itibaren ilk 8 etapta 161 proje için 82 milyon 506 bin 131 TL'lik yatırıma 37 milyon 771 bin 443 TL hibe verildiğini, 9. etapta ise yatırım tutarı 186 milyon 661 bin 80 TL olan 144 proje için yapılacak hibe desteğinin, ilk 8 etapta verilenin 3 katına yakın bir rakam olan 88 milyon 771 bin 241 TL'ye yükseleceğini belirtti.
Hibe desteği almaya hak kazanan projelerin yatırım konularına göre dağılımıyla ilgili bilgi veren Vali Toprak, “Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırım 41 adet, alternatif enerji kullanan sera 2 adet, yenilenebilir enerji tesisi 11 adet, hayvansal ürünlerin işlenmesi 23 adet, bitkisel ürünlerin işlenmesi 50 adet, çelik silo 4 adet, soğuk hava deposu yatırımları 6 adet ve hayvansal orijinli gübre işlenmesi de 7 adet" dedi.
Yatırımcıların, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 2014/43 nolu Uygulama Tebliği ve Rehberinde belirtilen evrakları hazırlayarak 5 Haziran 2015 tarihine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile hibe sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. (DHA)